Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Ανελέητα χτυπήματα σε όλη τη Λωρίδα – Καύσιμα με το σταγονόμετρο

Δείτε live τις εξελίξεις στο in – Οι βομβαρδισμοί στη νότια Λωρίδα της Γάζας εντείνονται ενώ συνεχίζονται τα χτυπήματα σε νοσοκομεία και καταφύγια – Με το σταγονόμετρο θα εισέρχονται τα καύσιμα

Εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και επεκτείνονται στα νότια της Λωρίδας της Γάζας που ήδη έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από τον Βορρά.

Τα χτυπήματα σε νοσοκομεία όπως και σε καταφύγια συνεχίζονται ενώ το Ισραήλ χτύπησε και γραφεία της Φατάχ στη Δυτική Όχθη.

Άκαρπες παραμένουν οι συζητήσεις για τους ομήρους καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία.

Οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί προειδοποιούν ότι η εξάπλωση επιδημιών αλλά και πείνας είναι προ των πυλών.

08:53 ΟΗΕ: «Σταματήστε τις μάχες, δώστε μια ανάσα στους ανθρώπους στη Γάζα»

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να δώσει στους ανθρώπους στη Γάζα «μια ανάσα», καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη λωρίδα έχει γίνει «ανυπόφορη».

«Σταματήστε τις μάχες για να επιτρέψετε στους αμάχους να μετακινηθούν με ασφάλεια, κάντε το για αόριστο χρονικό διάστημα για να διευκολύνετε την απρόσκοπτη ανθρωπιστική ανταπόκριση.

Δώστε στον λαό της Γάζας μια ανάσα από τα τρομερά πράγματα που του έχουν επιβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες».

08:44 Αντιδράσεις της ακροδεξιάς του Ισραήλ για την παροχή καυσίμων

Η απόφαση να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, αν και αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό και απέχει πολύ από τις ανάγκες που έχουν οι κάτοικοι, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τα ακροδεξιά στελέχη της κυβέρνησης.

Προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα καύσιμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό εργαλείο, αντιδρούν λέγοντας ότι «δίνουμε καύσιμα, αλλά οι όμηροι δεν επιστρέφονται».

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή οδηγεί το Ισραήλ «σε μια λανθασμένη πολιτική», προσθέτοντας ότι «δεν έχει νόημα να δίνουμε στον εχθρό ανθρωπιστικά δώρα», μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς χαρακτήρισε την απόφαση ως «σοβαρό λάθος» που «δίνει οξυγόνο στον εχθρό». Ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν, επικεφαλής ενός εθνικιστικού δεξιού κόμματος, κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να «σταματήσει αμέσως αυτή η απερισκεψία».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα επιβεβαίωσε το κλείσιμο του μοναδικού εναπομείναντος αρτοποιείου που λειτουργεί στη λωρίδα και τη διακοπή των παραδόσεων βοήθειας λόγω έλλειψης καυσίμων.

08:35 «Αδύνατη η εκκένωση σε μία ώρα» – Τι λέει γιατρός του Αλ Σίφα

Γιατρός του Αλ Σίφα σε επικοινωνία του με το Al Jazeera επιβεβαιώνει ότι ο ισραηλινός στρατός έδωσε διορία μίας ώρας προκειμένου υγειονομικοί, ασθενείς και εκτοπισμένοι να εκκενώσουν το νοσοκομείο μέσω της οδού al-Rasheed.

Δεν είναι ο συνηθισμένος δρόμος ή η διαδρομή που υποτίθεται ότι πρέπει να ακολουθήσουν οι άνθρωποι που εκκενώνουν προς το νότο, συνήθως πηγαίνουν από την οδό Salah al-Din, αλλά τους ζητήθηκε να εκκενώσουν σε μία ώρα.

Ο γιατρός επισημαίνει ότι είναι αδύνατο να εκκενώσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους σε μία ώρα, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχουν ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους ασθενείς και τα πρόωρα μωρά σε άλλες εγκαταστάσεις στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

08:24 Τελεσίγραφο μιας ώρας για εκκένωση του Αλ Σίφα

Όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές στο Al Jazeera, ο ισραηλινός στρατός έδωσε διορία μίας ώρας σε γιατρούς, ασθενείς και εκτοπισμένους να εκκενώσουν το νοσοκομείο που εδώ και μέρες βρίσκεται υπό τον έλεγχο των IDF.

Η επικοινωνία με το πεδίο είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν αποκατασταθεί μερικώς.

08:17  Βομβαρδισμένη συνοικία στη Χαν Γιουνίς

Από τη επίθεση έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 26 άτομα

08:13 Μόντι: Να ενωθούν οι ηγέτες ενάντια στις προκλήσεις του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κάλεσε τους ηγέτες των αναπτυσσόμενων χωρών να ενωθούν απέναντι στις προκλήσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

«Αυτή είναι η στιγμή που οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου θα πρέπει να ενωθούν για το σπουδαιότερο παγκόσμιο καλό», είπε ο Μόντι χθες Παρασκευή, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια μιας εξ αποστάσεως συνόδου κορυφής περισσοτέρων από 100 χωρών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

08:00 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει την είσοδο δύο φορτηγών με καύσιμα στη Γάζα κάθε μέρα για να διατηρηθεί σε λειτουργία το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης του θύλακα. Ανθρωπιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη ποσότητα απέχει πολύ από τις πραγματικές και επιτακτικές ανάγκες.
  • Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό της πόλης Χαν Γιουνίς στα νότια της Γάζας.
  • Το Μπρουνέι, η Ινδονησία και η Μαλαισία ζήτησαν άμεση και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει στην παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ παρουσιάζει μια φρικτή εικόνα των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Γάζα εν μέσω αυξανόμενου αριθμού νεκρών, ελλείψεων τροφίμων και νερού και φόβων για ξέσπασμα ασθενειών.
  • Οι διοικητές του νοσοκομείου Αλ Σίφα λένε ότι 40 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πρόωρων μωρών, πέθαναν στην ιατρική εγκατάσταση από το περασμένο Σαββατοκύριακο λόγω διακοπής ρεύματος, αναφέρει ο ΟΗΕ.
  • Ο Έλον Μασκ απείλησε να αποβάλει χρήστες από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης -πρώην γνωστή ως Twitter- επειδή χρησιμοποίησαν τη φιλοπαλαιστινιακή φράση «από το ποτάμι στη θάλασσα» και τη λέξη «αποαποικιοποίηση» σε σχέση με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
  • Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην Τούμπας, στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή του από ισραηλινή επίθεση με drone στον προσφυγικό καταυλισμό της Μπαλάτα. Η επίθεση έπληξε τα κεντρικά γραφεία της Φατάχ, του κόμματος του Μαχμούντ Αμπάς.

07:45 Σκοτώθηκε ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Γουάφα

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Γουάφα στην πόλη της Γάζας σκοτώθηκε και αρκετοί γιατροί τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τη νύχτα κατά του νοσοκομείου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το όνομα του ήταν Μιντχάντ Μέισεν, σύμφωνα με αναφορές.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή κατά του νοσοκομείου Αλ Γουάφα και του οίκου ευγηρίας στην περιοχή Αλ Ζάχρα.

07:30 Δραματική η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ. Για να δείτε τι έχει προηγηθεί διαβάστε εδώ