Αρχική ΚΡΗΤΗ “Διψάνε” η Βιάννος και η Ιεράπετρα: Λιγότερες καλλιέργειες γιατί δεν έχουν νερό...

“Διψάνε” η Βιάννος και η Ιεράπετρα: Λιγότερες καλλιέργειες γιατί δεν έχουν νερό για να τις ποτίζουν (vid)

“Διψάνε” η Βιάννος και η Ιεράπετρα: Λιγότερες καλλιέργειες γιατί δεν έχουν νερό για να τις ποτίζουν (vid)

Να αποφύγουν τις απαιτητικές καλοκαιρινές καλλιέργειες κηπευτικών συστήνει στους αγρότες ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας

Πιστός στη στρατηγική της εξοικονόμησης αρδευτικού νερού ειδικά σε περιόδους ανομβρίας, όπως τούτη που διανύουμε τα δύο τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, Μανόλης Παπαδάκης, συνιστά στους παραγωγούς κηπευτικών υπό κάλυψη της Ιεράπετρας να αποφύγουν τις καλοκαιρινές καλλιέργειες γιατί είναι απαιτητικές σε νερό που είναι ελλειμματικό, αλλά και επειδή συνήθως οι καλοκαιρινές καλλιέργειες είναι υψηλού ρίσκου και συνήθως δεν αφήνουν κέρδη στον παραγωγό. 

«Εμείς εδώ και πολλά χρόνια ακολουθούμε σφιχτή πολιτική στη διανομή του αρδευτικού νερού και ιδιαίτερα σε χρονιές ξηρασίας όπως τη φετινή. Κάθε καλοκαίρι προτρέπουμε εδώ και πολλά χρόνια τους παραγωγούς-μέλη του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας να μην κάνουν δεύτερες ή τρίτες καλοκαιρινές καλλιέργειες, γιατί απαιτούν πολύ νερό που δεν έχουμε και είναι συνήθως χωρίς κανένα οικονομικό όφελος.

 Δεν αφήνουν κέρδος στον παραγωγό, αλλά μόνο χρέη και κούραση. Βροχές δεν έχουμε αρκετές και το νερό που έχουμε στον ταμιευτήρα τώρα είναι 9.200.000 κυβικά, που φτάνει για τα 40.000 στρέμματα των καλλιεργειών μας μέχρι το φθινόπωρο, οπότε και ελπίζουμε να βρέξει περισσότερο από πέρυσι.

Το νερό, δηλαδή, μας φτάνει να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο μέχρι τα μέσα Ιουνίου και να ξεκινήσουμε την επόμενη στα μέσα Σεπτεμβρίου. Τους καλοκαιρινούς μήνες το αρδευτικό νερό θα πρέπει να το διαθέσουμε στους διψασμένους ελαιώνες. Είναι σίγουρο ότι, αν και τον επόμενο χειμώνα δεν έχουμε βροχές, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα σαν αγροτική περιοχή», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας Μανόλης Παπαδάκης. 
Αναφορικά με τα συμπληρωματικά έργα του φράγματος Μπραμιανών και τη συνέχεια του έργου της κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, ο κ. Παπαδάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος.

Manolis Papadakis
Ο κ. Μανόλης Παπαδάκης, πρόεδρος ΤΟΕΒ Ιεράπετρας.


«Από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υποδομών κ. Αντώνη Κοτσώνη, με τον οποίο μίλησα πριν λίγες ώρες, έχω τη διαβεβαίωση ότι η χρηματοδότηση του έργου της κατασκευής της νέας προσαγωγού από τη Σαρακήνα, μέχρι τον ταμιευτήρα των Μπραμιανών που είχε σταματήσει, θα συνεχιστεί και οι αγωγοί που μας χρειάζονται έχουν παραγγελθεί από την ανάδοχο εταιρεία.

Τα δε συμπληρωματικά έργα του ταμιευτήρα, που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με τα αντιπλημμυρικά της Γρα Λυγιάς, εντάσσονται τώρα και θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν είχαν κατασκευαστεί νωρίτερα αυτά τα έργα, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε με άνεση ακόμα και μεγαλύτερες περιόδους ανομβρίας λόγω της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ, στην ευρύτερη Ιεράπετρα οι βροχοπτώσεις που έχουμε μέχρι σήμερα από την αρχή του φθινοπώρου στα πεδινά είναι γύρω στα 250 χιλιοστά, ενώ στα βόρεια ορεινά δημοτικά διαμερίσματα φτάνουν έως και στα 350 χιλιοστά. Η μέση βροχόπτωση για να μην υπάρχει έλλειψη αρδευτικού νερού εκτιμάται ότι στην Ιεράπετρα είναι πάνω από 650 χιλιοστά ετησίως.

Διψάει και ο Δήμος Βιάννου – Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας 

Στον δήμο Βιάννου το πρόβλημα της λειψυδρίας χαρακτηρίζεται από τον δήμαρχο Παύλο Μπαριτάκη ως ανησυχητικό. 
«Το ποσοστό της βροχόπτωσης μέχρι στιγμής έχει μειωθεί κατά 20%, σε σχέση με την περυσινή χρονιά που ήταν και τότε κακές οι εξελίξεις, ενώ έχουμε και πτώση του υδροφόρου ορίζοντα τουλάχιστον κατά 10 μέτρα. Αυτό επιβάλλει τη λήψη έκτακτων μέτρων», δήλωσε χαρακτηριστικά. 
Έτσι οι αποφάσεις αυτές στη Βιάννο, όπως είπε ο Παύλος Μπαριτάκης, έρχονται ως μονόδρομος, την ώρα που και σε άλλες περιοχές του νησιού δεν αποκλείεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να ανακοινωθούν αντίστοιχα μέτρα. 
«Εγώ συνιστώ στους αγρότες μας να κάνουν πολύ προσεκτική χρήση του νερού. Οι ποσότητες δεν είναι ανεξέλεγκτες», σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιάννου.