Τα αραβικά κράτη θα βρεθούν στους διαδρόμους της ρωσικής πολιτικής
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του θα υπογράψουν σύντομα μια νέα διακρατική συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών, η οποία βρίσκεται στα τελικά στάδια της συμφωνίας.
Και έτσι υπογραφή μιας τέτοιου επιπέδου συμφωνίας μετατρέπει την Ρωσία τον ηγετικό “παίκτη” στον Περσικό Κόλπο που μπορεί ακόμα και να υποσκελίσει τις ΗΠΑ στο προνομιακό χώρο από την εποχή της “Καταιγίδας της Ερήμου” που είχε.
Τα αραβικά βασίλεια (και κύρια μέλη του OPEC) θα γνωρίζουν ότι πλέον η ηρεμία στην περιοχή θα περνά από την Μόσχα και θα επιζητούν περισσότερο καλές σχέσεις με την ρωσική πλευρά παρά ακόμα και με τους Αμερικανούς, κάτι που για αρκετούς φάνηκε να ισχύει όταν συμφώνησαν πριν ένα χρόνο με τον Ρώσο πρόεδρο να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου για να μείνουν ψηλά οι τιμές παρά τις δυτικές αντιδράσεις.
Ήδη οι επισκέψεις του Ρώσου προέδρου σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ έδειξαν το κλίμα που βλέπουν την ρωσική πλευρά οι αραβικές χώρες.
Από την άλλη το Ιράν θα γνωρίζει ότι θα έχει έναν σύμμαχο απέναντι στις αμερικανικές βλέψεις, που θα μπορεί επιπλέον να τους παρέχει και στρατιωτική τεχνολογία για την άμυνα της χώρας κάτι που ήδη φάνηκε ειδικά με την αναμονή πλέον για την προμήθεια των Su-35.
Τον περασμένο μήνα, εν μέσω της ενίσχυσης των πολιτικών, εμπορικών και στρατιωτικών σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Τεχεράνη, τις οποίες οι ΗΠΑ και το Ισραήλ βλέπουν με ανησυχία, ο Πούτιν είχε συνομιλίες που διήρκεσαν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί.
Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η νέα συνθήκη θα εδραιώσει τη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και στην Τεχεράνη και θα καλύψει όλο το εύρος των σχέσεών τους.
“Αυτό το έγγραφο όχι μόνο έρχεται την κατάλληλη στιγμή, αλλά έχει καθυστερήσει. Μετά την υπογραφή της παρούσας συνθήκης, το διεθνές πλαίσιο έχει αλλάξει και οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βιώνουν μια ανάκαμψη άνευ προηγουμένου”, είπε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε ότι η νέα συνθήκη αναμένεται να υπογραφεί στη διάρκεια μιας από τις επόμενες επαφές, όπως την περιέγραψε, ανάμεσα στους δύο προέδρους.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία συνάντησης των δύο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Τον Νοέμβριο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία και το Ιράν αναπτύσσουν τις σχέσεις τους, “περιλαμβανομένου του τομέα της στρατιωτικοτεχνολογικής συνεργασίας”, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τον υπαινιγμό του Λευκού Οίκου ότι το Ιράν πιθανόν να εξετάζει να προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους