Μ.Νετανιάχου: «Μετά το τέλος του πολέμου θα μείνουμε στην Γάζα για αόριστο χρονικό διάστημα»

Επιστροφή στην προ του 2005 εποχή θέλει το Τελ Αβίβ

O Iσραηλινός πρωθυπουργός Μ.Νετανιάχου σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο ABC News δήλωσε ότι το Ισραήλ θα έχει τη «συνολική ευθύνη ασφάλειας» στη Γάζα για «αόριστο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος του πολέμου.

Στην πραγματικότητα ο Βενιαμίν Νετανιάχου αποκάλυψε ότι ο σκοπός των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι η κατάληψη της Γάζας και ο πλήρης έλεγχός της από τις ισραηλινές αρχές όπως ακριβώς ήταν μέχρι το 2005, όταν και αποχώρησαν τότε οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, επιτρέποντας στην Χαμάς να αναλάβει την εξουσία.

Το Τελ Αβίβ μετά τα όσα συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου θεωρεί πολύ μεγάλο λάθος την αποχώρηση του 2005 όχι μόνο γιατί παραδόθηκε ουσιαστικά η Γάζα στη οργάνωση της Χαμάς αλλά και γιατί φάνηκε το Ισραήλ να εκπέμπει σήμα αδυναμίας.

Όπως είπε η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εξαρτάται από την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και σημείωσε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτρέψει μικρές «τακτικές παύσεις» για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός, στη Γάζα χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας», είπε ο Νετανιάχου.

Μιλώντας στον παρουσιαστή του «World News Tonight» του ABC News, Ντέιβιντ Μούιρ, ο Νετανιάχου είπε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα «εμποδίσει την πολεμική προσπάθεια. Θα εμποδίσει την προσπάθειά μας να βγάλουμε τους ομήρους μας, επειδή το μόνο πράγμα που λειτουργεί σε αυτούς τους εγκληματίες στη Χαμάς είναι η στρατιωτική πίεση που ασκούμε».

Η Γάζα θα πρέπει να κυβερνάται από «αυτούς που δεν θέλουν να συνεχίσουν τον δρόμο της Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου, προτού προσθέσει, «νομίζω ότι το Ισραήλ θα έχει, για αόριστο χρονικό διάστημα, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια, επειδή έχουμε δει τι συμβαίνει όταν δεν την έχουμε».

«Όσον αφορά τις τακτικές μικρές παύσεις, μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί. Τις είχαμε στο παρελθόν, υποθέτω, θα ελέγξουμε τις συνθήκες για να επιτρέψουμε την είσοδο αγαθών, ανθρωπιστικών αγαθών ή τους ομήρους μας, μεμονωμένους ομήρους, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξει γενική κατάπαυση του πυρός», είπε.

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση, προειδοποιώντας τους να μην εμπλακούν περισσότερο.

«Νομίζω ότι έχουν καταλάβει ότι αν μπουν στον πόλεμο με σημαντικό τρόπο, η απάντηση θα είναι πολύ, πολύ ισχυρή και ελπίζω να μην κάνουν αυτό το λάθος», είπε ο Νετανιάχου στο ABC.

Ερωτηθείς για τις δικές του ευθύνες όσον αφορά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο κ. Νετανιάχου απάντησε «βεβαίως», «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως έχει, και αυτό «θα πρέπει να επιλυθεί μετά τον πόλεμο», καθώς όπως αναγνώρισε η κυβέρνησή του δεν τήρησε την υποχρέωσή της να προστατεύει τους πολίτες του Ισραήλ.

Αξίζει να υπενθυμιστεί τι είχε γίνει το 2005: Ο τότε Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν στο τέλος του 2003 ανακοίνωσε πώς ο στρατός θα αποσυρθεί από τη Γάζα προκαλώντας μεγάλη έκπληξη.

«Κατά την άποψή μου», είχε πει τότε, «είναι κακό να κρατά κανείς 3μισυ εκατομμύρια Παλαιστίνιους υπό κατοχή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».

Ένα χρόνο αργότερα ο Σαρόν εξήγγειλε ότι οι έποικοι θα έφευγαν από τη Γάζα και ίσως από ένα κομμάτι της Δυτικής Όχθης.

Έτσι στις 15 Αυγούστου του 2005 άρχισε η επιχείρηση αποχώρησης από τη Γάζα. 21 εποικισμοί με 1500 Εβραίους εποίκους έπρεπε να εκκενωθούν σε 48 ώρες, ενώ για την κατεδάφιση στρατιωτικών εγκαταστάσεων δόθηκε περισσότερος χρόνος, μέχρι όμως τις 12 Σεπτεμβρίου κανένας Ισραηλινός δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη λωρίδα της Γάζας.

Από την 7η Οκτωβρίου, κατά τις ισραηλινές αρχές, έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.400 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κυρίως την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, της πιο πολύνεκρης από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Η Χαμάς πήρε επίσης πάνω από 240 ομήρους και τους μετέφερε στη Γάζα.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χθες Δευτέρα, τουλάχιστον 10.022 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 4.000 και πλέον παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας στους καταστροφικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν οι IDF από τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά.