Αρχική ΚΡΗΤΗ Σήμερα η μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών της Κρήτης – Στις 11 το...

Σήμερα η μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών της Κρήτης – Στις 11 το πρωί η συγκέντρωση στο Παγκρήτιο Στάδιο (vid)

Ο πρωτογενής τομέας ενώνεται για τη μεγάλη κινητοποίηση, παρουσία του ΥΠΑΑΤ στην Κρήτη

Η Κρήτη βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς οι αγρότες, οι αλιείς και οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα ενώνονται σήμερα για μια παγκρήτια κινητοποίηση, που θα αρχίσει στις 11 το πρωί στο Παγκρήτιο Στάδιο, με αίτημα την ουσιαστική στήριξη και την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. 

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και η επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα στο νησί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, με τις οργανώσεις να κατηγορούν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και έλλειψη στρατηγικής.

Το συλλαλητήριο ως απάντηση 

Το παγκρήτιο συλλαλητήριο, το οποίο διεξάγεται σήμερα Τετάρτη, θεωρείται η κορύφωση της κινητοποίησης. Κεντρικά αιτήματα του συλλαλητηρίου αποτελούν η μείωση του κόστους παραγωγής, οι δίκαιες αποζημιώσεις και η στήριξη υποδομών, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να δείχνουν αποφασισμένοι να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. 

Η Συντονιστική του πρωτογενούς τομέα ανέφερε πως «η κάθοδος του υπουργού φαίνεται σκόπιμη, για να διασπάσει το συλλαλητήριο», ενώ οι παραγωγοί ξεκαθάρισαν πως πρώτα θα ολοκληρωθεί η κινητοποίηση και μετά θα συναντηθούν με τον υπουργό. 

Η κοινωνική και οικονομική διάσταση 

Η κινητοποίηση αυτή δεν αφορά μόνο τον πρωτογενή τομέα. Οι αγρότες υποστηρίζονται από εργατικά σωματεία και την κοινωνία, καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όπως η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η κλιματική αλλαγή, επηρεάζουν ευρύτερα την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης τόνισε πως «είναι θέμα επιβίωσης για την ύπαιθρο και το νησί γενικότερα». 

Η Ένωση πρόσθεσε, επίσης, πως αποτελεί τον οργανισμό που έχει ξεκάθαρη εικόνα «για τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί του νησιού μας, καθώς σε καθημερινή βάση ζουν κατά κυριολεξία την αγωνία, την ανασφάλεια και το άγχος της επιβίωσης κάθε αγροτικού νοικοκυριού, για να κρατήσει το νοικοκυριό του όρθιο, για να μη χάσει το σπίτι του από τον πλειστηριασμό». 

Κεντρικά αιτήματα του συλλαλητηρίου αποτελούν η μείωση του κόστους παραγωγής, οι δίκαιες αποζημιώσεις και η στήριξη υποδομών, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να δείχνουν αποφασισμένοι να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση

Επ’ αυτού, γίνεται κατανοητό πως η ένταση που έχει δημιουργηθεί υπογραμμίζει τις χρόνιες αδυναμίες στην πολιτική για τον πρωτογενή τομέα. Η Κρήτη παραμένει ένας τόπος με μεγάλες δυνατότητες, αλλά η διαχείριση των προκλήσεων απαιτεί ριζικές λύσεις και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις. Το αποτέλεσμα της κινητοποίησης θα δείξει αν οι αγώνες των αγροτών μπορούν να φέρουν πραγματικές αλλαγές ή αν οι δυσπιστίες τους απέναντι στην Πολιτεία θα συνεχιστούν. 

Συμπληρωματικά, κρίσιμο κρίνεται να αναφερθεί το γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας πλήττεται, μεταξύ άλλων, και από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, τα οποία επηρεάζουν το νησί τα τελευταία χρόνια με τις ιδιαίτερες επιπτώσεις και απολήξεις τους, όπως η λειψυδρία. 

Επίσκεψη Τσιάρα: Οι αντιδράσεις φορέων και πολιτικών 

Η επίσκεψη του κ. Τσιάρα προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις, με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου να δηλώνει πως «ο αγώνας των αγροτών είναι και δικός μας αγώνας», τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη στήριξή της προς τους αγροτοκτηνοτρόφους και τα αιτήματά τους προς τη μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους, «για να έχουμε κι εμείς φθηνά τρόφιμα». 

Τη στήριξη προς την κινητοποίηση εξέφρασαν και τοπικοί βουλευτές, όπως ο Χάρης Μαμουλάκης του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πυροσβεστικές επισκέψεις, χωρίς ουσιαστική πολιτική στήριξη». 

Και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «ήρθε στο νησί σε μια προσπάθεια να “καπελώσει” επικοινωνιακά την αυριανή (σ.σ. σημερινή) διαμαρτυρία, απαξιώνοντάς την» και τονίζει πως «τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην Κρήτη δεν έχουν χρώμα και αφορούν όλους όσοι προσπαθούν να μην παρατήσουν τη γη τους και την περιουσία τους». 

Επ’ αυτού μίλησε ξεχωριστά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης, ο οποίος είπε πως να διασπαστεί «η ενότητα των παραγωγών θέλει ο ΥΠΑΑΤ». Ταυτόχρονα, στην επιστολή του προς τον υπουργό, ο κ. Παρασύρης δεν παρέλειψε να ανακοινώσει την αποχή του κόμματος από τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον ΥΠΑΑΤ στο Ηράκλειο. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός δεσμεύτηκε για συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η ενεργοποίηση του προγράμματος “Αμάλθεια” και η επιτάχυνση έργων ΣΔΙΤ. 

Συνάντηση στο Πολιτιστικό Κέντρο

«Το ενδιαφέρον του υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης για την Κρήτη είναι μεγάλο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας από το Ηράκλειο, χθες το απόγευμα. 

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, παρουσία τοπικών βουλευτών, εκπροσώπων της Περιφέρειας Κρήτης, Δήμων και του πρωτογενούς τομέα, όπου συζητήθηκαν τα “καυτά” ζητήματα, όπως οι επιδοτήσεις, το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι αποζημιώσεις. Σημειώνεται, πάντως, πως πολλοί αγροτικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι απείχαν από τη συνάντηση με τον Κώστα Τσιάρα. 

Όπως είχε ανακοινώσει η Συντονιστική Κρήτης, εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα επιμένουν στο παγκρήτιο συλλαλητήριο, σκληραίνουν τη στάση τους και αρνούνται να συναντήσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή και η διάθεσή μου είναι δεδομένη για να κάνω οποιουδήποτε είδους συνάντηση», ανέφερε ο υπουργός, ενώ σχολίασε και την απόφαση της Συντονιστικής Κρήτης να απέχει από τη συνάντηση. 

«Αν όντως κάποιος πιστεύει ότι τα προβλήματα λύνονται χωρίς συνεννόηση, χωρίς διάλογο, χωρίς να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, τότε προφανώς στοχεύει σε κάτι άλλο και όχι στην πραγματική επίλυσή τους», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι δε γνώριζε για τα αιτήματα των αγροτών και προχθές ενημερώθηκε γι’ αυτά. 

Τον λόγο έπειτα πήραν οι δήμαρχοι Βιάννου, Αρχάνων-Αστερουσίων, Αρκαλοχωρίου, Χερσονήσου και Φαιστού, οι οποίοι ζήτησαν τη στήριξη του αρμόδιου υπουργείου, καθώς η ύπαιθρος πλήττεται από σημαντικά προβλήματα που οδηγούν σε αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο, και συνάμα απομακρύνουν τους νέους αγρότες από τον κλάδο.

Εύη Χαρακιανάκη

Σε Μεσαρά και Ηράκλειο συνέχισε την περιοδεία του στην Κρήτη ο ΥΠΑΑΤ: «Η Κρήτη πρέπει να στηριχθεί»


Η Κρήτη βρίσκεται στην προμετωπίδα του σχεδιασμού για τον πρωτογενή τομέα και πρόκειται να στηριχθεί μέσα από έργα και δράσεις που θα δημιουργήσουν μεγάλες προοπτικές αειφορίας και ανθεκτικότητας τα επόμενα χρόνια. 

Αυτό δήλωσε χθες το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος βρέθηκε στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς, όπου δήμαρχοι περιέγραψαν την εφιαλτική πραγματικότητα που επικρατεί εδώ και αρκετούς μήνες, λόγω της λειψυδρίας, της παρατεταμένης ξηρασίας και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, με τους δημάρχους Γόρτυνας και Φαιστού να ζητούν την άμεση δρομολόγηση έργων, όπως την κατασκευή μικρών φραγμάτων, την ανόρυξη γεωτρήσεων και όχι μόνο, ενώ παράλληλα τόνισαν την ανάγκη χρηματοδότησης έργων που αφορούν την αγροτική οδοποιία. 

«Αν το φαινόμενο της λειψυδρίας δεν αντιμετωπιστεί από το κεντρικό κράτος, τότε τα επόμενα χρόνια οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα γίνουν οικονομικοί μετανάστες στον τόπο τους, αναζητώντας εργασία σε άλλες δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Γόρτυνας κ. Μιχάλης Κοκολάκης. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του δημάρχου Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη, που ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις γύρω από τη χρηματοδότηση του έργου εμπλουτισμού του φράγματος Αποσελέμη από τον Πλατύ ποταμό. 

«Μου είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι… ψάχνουν 40 εκατομμύρια ευρώ που είναι τα χρήματα του ΦΠΑ για να δημοπρατήσουν το έργο του Πλατύ ποταμού. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά από επερώτηση στη Βουλή. Θέλω να πιστεύω ότι δεν ισχύει αυτό», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης. 

Μέχρι το καλοκαίρι η μελέτη 

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που αφορά τη διαχείριση και την επάρκεια του αρδευτικού νερού σε επίπεδο Κρήτης, στο πλαίσιο ενός ολιστικού σχεδιασμού που αφορά τη λειψυδρία, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα για τις επόμενες δεκαετίες. 

«Ήδη έχει δοθεί το πρώτο παραδοτέο και αναμένεται το δεύτερο τμήμα της μελέτης που αφορά τη χωροθέτηση των έργων», ανέφερε ο ίδιος. 

Παράλληλα, έκανε σαφές ότι «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα κινηθεί τάχιστα προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ οι παρεμβάσεις θα είναι άμεσες», ωστόσο, όπως επισήμανε, «δεν υπάρχει μαγικό κουμπί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη “τρέχει” το πρόγραμμα για την αγροτική οδοποιία, ενώ το επόμενο δεκαπενθήμερο θα βγει στον “αέρα” η πρόσκληση για τα μεγάλα αρδευτικά έργα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το πρόγραμμα για τα θερμοκήπια, αλλά και το μέτρο που αφορά τα εγγειοβελτιωτικά έργα, σημειώνοντας πως «οι Δήμοι θα έχουν τον πρώτο λόγο». 

Γεωργική Σχολή Μεσαράς 

Αναφερόμενος στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς, ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι «μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα εκπαίδευσης, μέσα από τον οποίο ο πρωτογενής τομέας θα μπορέσει να αναταχθεί και ωφεληθεί σημαντικά», με τον υπουργό να χαιρετίζει τον κομβικό ρόλο που έπαιξε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο πρώην υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος δρομολόγησε τις διαδικασίες για την ουσιαστική αναβάθμιση της Σχολής, ώστε να αποτελέσει πρότυπο. 

«Πολύ σύντομα θα “πέσουν” οι υπογραφές της σύμβασης μεταξύ της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” για τα δύο έργα στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς, συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025. 

Από τη Μεσαρά, ο κ. Τσιάρας άφησε αιχμές για τη στάση των αγροτών ενόψει του σημερινού παγκρήτιου συλλαλητηρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ’ όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα


Το πρώτο έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου ενημέρωσης και εκπαίδευσης των αγροτών, ενώ το δεύτερο έργο αφορά τη δημιουργία ενός χώρου για τις ανάγκες έρευνας στον τομέα της Γεωργίας, όπως και της παραμονής ερευνητών αλλά και φοιτητών που ασχολούνται με την έρευνα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου κ. Γιώργος Μαυρογιάννης. 

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μαυρογιάννης καυτηρίασε τις καθυστερήσεις που καταγράφονται γύρω από τις πληρωμές σημαντικών έργων που υλοποιούνται σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, ζητώντας τη στήριξη του υπουργού, προκειμένου να “τρέξουν” οι σχετικές διαδικασίες διότι στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν τα έργα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, τότε θα μιλάμε, όπως είπε, «για μεγάλη αποτυχία του όλου συστήματος». 
Ο ίδιος πρόσθεσε πως « 42 επενδύσεις περιμένουν εδώ και τρεις μήνες να πληρωθούν», κάνοντας λόγο για έργα ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Αιχμές για το παγκρήτιο συλλαλητήριο

Από τη Μεσαρά, ο κ. Τσιάρας άφησε αιχμές για τη στάση των αγροτών ενόψει του σημερινού παγκρήτιου συλλαλητηρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ’ όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα. 

«Τα προβλήματα δε λύνονται με συλλαλητήρια, ούτε με κλείσιμο δρόμων. Τα προβλήματα λύνονται με σοβαρή συζήτηση, με διάλογο, με γνώση και διάγνωση της πραγματικότητας και των δυνατοτήτων μας, και πολύ περισσότερο με την πρόθεση που πρέπει να έχουμε απ’ όλες τις πλευρές να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», είπε ο υπουργός.