Ηράκλειο: “Καμπανάκι” από την Πολεοδομία για τα ετοιμόρροπα μετά τους σεισμούς

Καμπανάκι από την Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου, μετά τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών, που εφιστά την προσοχή των ιδιοκτητών ακινήτων να φροντίσουν άμεσα για να αποκαταστήσουν τα επικίνδυνα σημεία των κτισμάτων τους.

Η ενασχόληση της υπηρεσίας με το ζήτημα των ετοιμορροπιών είναι αδιάκοπη, αφού κάθε μέρα γίνονται αυτοψίες, αλλά και νέες καταγγελίες από πολίτες που ενημερώνουν για μια σειρά από προβλήματα που έχουν εντοπίσει, τα οποία ζητούν να αποκατασταθούν.

Ωστόσο οι νέες σεισμικές δονήσει των τελευταίων ημερών έχουν αυξήσει την αγωνία της υπηρεσίας για τα καταγεγραμμένα προβλήματα που υπάρχουν και δεν αφορούν μόνο στα ετοιμόρροπα κτίσματα αλλά και στα κτήρια της δεκαετίας του ’70 και του ’80 οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν χρήματα να τα συντηρήσουν με αποτέλεσμα να εμφανίζουν φθορές οι οποίες απειλούν τη δημόσια ασφάλεια. Έτσι για παράδειγμα παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα σε μπαλκόνια από τα οποία αποκολλούνται σοβάδες και πέφτουν στο δρόμο.

Αντίστοιχα πέφτουν μικρά κομμάτια από τις όψεις των κτηρίων με αποτέλεσμα να αποκαλύπτεται ο σιδερένιος οπλισμός τους. Όπως προκύπτει, είναι αμέτρητα τα κτήρια τα οποία εμφανίζουν προβλήματα και είναι ξεκάθαρη η αντικειμενική δυσκολία των πολιτών λόγω της αφόρητης οικονομικής πίεσης που βιώνουν να προχωρήσουν στη σωστή αποκατάσταση των σπιτιών τους τα οποία μέρα με τη μέρα επιβαρύνονται και αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό η υπηρεσία απευθυνόμενη στους πολίτες τους καλεί για μια ακόμα φορά να προχωρήσουν σε κάποιες βασικές εργασίες για την άρση των ετοιμορροπιών στα επικίνδυνα σημεία των σπιτιών τους αφαιρώντας τα τμήματα που είναι έτοιμα να αποκολληθούν και παράλληλα να βάλουν στον προγραμματισμό τους το σχεδιασμό για τη συνολική αποκατάσταση τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δικαιοσύνη έχει αυστηροποιήσει τη στάση της στο κρίσιμο θέμα της δημόσιας ασφάλειας και ασκεί διαρκείς πιέσεις στην πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου να παρέμβει πιο δυναμικά σε περιπτώσεις όπου εμφανίζονται περιστατικά ετοιμορροπίας που έχουν πάρει τη μορφή μάστιγας σε ολόκληρη την πόλη.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός τονίζει ότι ο αριθμός των ετοιμορρόπων στο Ηράκλειο είναι δυναμικός αφού κάποια αποκαθίστανται αλλά την ίδια στιγμή συνεχώς εμφανίζονται και νέες περιπτώσεις κτισμάτων που απαιτούν τεχνικές εργασίες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εμφανίζουν και αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

ekriti.gr