Αρχική ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΠΟΛΙΑΣΜΑ Ποια εποχή – πότε μπολιάζουμε ( εμβολιάζουμε ) τα δένδρα

Ποια εποχή – πότε μπολιάζουμε ( εμβολιάζουμε ) τα δένδρα

Ποια εποχή - πότε μπολιάζουμε ( εμβολιάζουμε ) τα δένδρα
Ποια εποχή - πότε μπολιάζουμε ( εμβολιάζουμε ) τα δένδρα

Πότε κεντρίζουμε τα δένδρα?

Με το μπόλιασμα ( το κέντρισμα ) μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα δέντρα που να έχουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που μας ενδιαφέρουν και να αντικαταστήσουμε παλιές ποικιλίες που ενδεχομένως έχουν χάσει τη φρεσκάδα τους. Αφού αναφερθήκαμε στα πλεονεκτήματα των εμβολιασμών και αναλύσαμε τους 5 βασικούς τρόπους μπολιάσματος των δέντρων

σε προηγούμενο άρθρο, σήμερα παραθετούμε τις κατάλληλες μεθόδους εμβολιασμού για κάθε καρποφόρο δέντρο και ποια είναι η σωστή εποχή για να τις εφαρμόσουμε με επιτυχία. –

Αναλυτικός οδηγός για το μπόλιασμα των καρποφόρων δέντρων

Μπόλιασμα Αβοκάντο Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό: Απρίλιος – Ιούνιος Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια του αβοκάντο.

Μπόλιασμα Αμυγδαλιάς

Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό: Αύγουστος – Σεπτέμβριος Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό (σε νεαρά δενδρύλλια): Ιούνιος – Ιούλιος Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό (ενήλικα δέντρα): Μάρτιο-Απρίλιο Υπόφλοιος εγκεντρισμός ενήλικων δέντρων: Φεβρουάριος – Απρίλιος Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς.

Μπόλιασμα Αχλαδιάς, Μηλιάς, Κυδωνιάς

Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό: Αύγουστος – Σεπτέμβριος Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό: Ιούνιος – Ιούλιος Αγγλικός Εγκεντρισμός νεαρών δενδρυλλιών: Φεβρουάριος – Μάρτιος Υπόφλοιος εγκεντρισμός ενήλικών δέντρων: Απρίλιος Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια της μηλιάς και την καλλιέργεια της αχλαδιάς.

Μπόλιασμα Βερικοκιάς, Ροδακινιάς, Νεκταρινιάς

Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό: Αύγουστος – Σεπτέμβριος Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό νεαρων δενδρυλλιών: Ιούνιος – Ιούλιος Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια της βερικοκιάς και την καλλιέργεια της ροδακινιάς.

Μπόλιασμα Δαμασκηνιάς

Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό: Αύγουστος – Σεπτέμβριος Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό νεαρων δενδρυλλιών: Ιούνιος – Ιούλιος Αγγλικός εγκεντρισμός: Φεβρουάριος – Μάρτιος Υπόφλοιος εγκεντρισμός ενήλικων δέντρων: Φεβρουάριος Μάρτιος

Μπόλιασμα Ελιάς

Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος Αγγλικός εγκεντρισμός νεαρών δενδρυλλίων: Απρίλιος – Ιούνιος Υπόφλοιος Εγκεντρισμός ενήλικών δέντρων: Απρίλιος – Ιούνιος Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια της ελιάς.

Μπόλιασμα Καρυδιάς

Αγγλικός εγκεντρισμός (νεαρά δενδρύλλια): Μάρτιος – Απρίλιος Υπόφλοιος εγκεντρισμος (ενήλικα δέντρα): Μάρτιος – Απρίλιος Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό: Αύγουστος – Σεπτέμβριος Ενοφθαλμισμός με πλακίτη: Αύγουστος – Σεπτέμβριος Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια της καρυδιάς.

Μπόλιασμα Κερασιάς

Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό: Αύγουστος – Σεπτέμβριος Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό: Ιούνιος – Ιούλιος Αγγλικος εγκεντρισμός (νεαρά δενδρύλλια): Φεβρουάριος – Μάρτιος Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια της κερασιάς.

Μπόλιασμα Λεμονιάς, Μανταρινιάς, Πορτοκαλιάς, Περγαμόντο

Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό: Απρίλιος – Μάιος Υπόφλοιος εγκεντρισμός ενήλικων δέντρων σε κορμό ή βραχίονες: Απρίλιος – Μάιος Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, την καλλιέργεια της μανταρινιάς, την καλλιέργεια της λεμονιάς και την καλλιέργεια του

Μπόλιασμα Λωτού

Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό: Αύγουστος – Σεπτέμβριος Αγγλικός εγκεντρισμός: Φεβρουάριος – Μάρτιος Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια του λωτού.

Μπόλιασμα Μάνγκο

Αγγλικος εγκεντρισμός: Απρίλιος – Ιούλιος Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό: Απρίλιος – Αύγουστος Ενοφθαλμισμός επικαθήμενο ασπίδιο: Απρίλιος-Αύγουστος Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια του μάνγκο.

Μπόλιασμα Μουσμουλιάς

Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό: Αύγουστος – Οκτώβριος Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό: Απρίλιος – Μάιος Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς.

Μπόλιασμα Συκιάς

Ενοφθαλμισμός τύπου ανεστραμμένου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό: Αύγουστος – Σεπτέμβριος Ενοφθαλμισμός τύπου ανεστραμμένουΤ με βλαστάνοντα οφθαλμό : Απρίλιος – Ιούλιος Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια της συκιάς.

Μπόλιασμα Φυστικιάς

Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό (νεαρά δενδρύλλια 1-2 ετών): Αύγουστο – Σεπτέμβριο Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό (εμβόλια σε ψυγείο): Απρίλιος – Μάιος

Μπόλιασμα Χαρουπιάς

Ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό: Απρίλιος – Μάιος Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια της χαρουπιάς.

Τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων

7. Μέθοδοι εμβολιασμού:

α) Ενοφθαλμισμός κατά τον οποίο χρησιμοποιείται ως εμβόλιο ένας οφθαλμός και όχι ένα κομμάτι βλαστού.

Είδη ενοφθαλμισμού είναι:

– Ασπιδωτός ή Ενοφθαλμισμός «Τ», που είναι ο πιο κοινός εμβολιασμός όπου το εμβόλιο αποτελείται από τεμάχιο φλοιού με έναν οφθαλμό και αφορά στα οπωροφόρα δένδρα γενικά.

– Ενοφθαλμισμός πλακίτης, όπου το εμβόλιο έχει σχήμα ορθογώνιο και αποτελείται από παραπάνω του ενός οφθαλμούς και εφαρμόζεται κυρίως στην ελιά και στην καρυδιά

– Επικαθήμενο ασπίδιο (Chip Budding), είναι η αφαίρεση φλοιού από το υποκείμενο με λίγο ξύλο και δημιουργία εγκοπής στο κάτω μέρος και αφαίρεση στη συνέχεια αντίστοιχου τεμαχίου από τον εμβολιοφόρο βλαστό με έναν οφθαλμό.

β) Εγκεντρισμός κατά τον οποίο χρησιμοποιείται ολόκληρο κομμάτι βλαστού ως εμβόλιο.

Είδη εγκεντρισμού είναι:

 Αγγλικός ή Επιτραπέζιος όπου το εμβόλιο και το υποκείμενο έχουν το ίδιο πάχος (6-12 mm) ώστε να έχουμε την τέλεια επαφή των καμβίων τους. Και στα δύο εφαρμόζουμε τομή ίδιας γωνίας αλλά με αντίθετη κατεύθυνση ώστε να δημιουργηθούν δύο γλωσσίδια τα οποία έρχονται σε επαφή και δένονται με πλαστική ταινία. Αυτός ο εμβολιασμός εφαρμόζεται κυρίως σε φυλλοβόλα δένδρα και στο αμπέλι.

– Εγκεντρισμός με απλή σχισμή κατά τον οποίο το υποκείμενο ξελακώνεται σε βάθος 5-10 εκ., καθαρίζεται και γίνεται μία σχισμή στην επιφάνειά του όπου στη συνέχεια τοποθετούνται δύο εμβόλια (κεντράδια) με δύο οφθαλμούς τα οποία δένονται και σκεπάζονται προσεκτικά με ψιλοχωματισμένο έδαφος. Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται κυρίως στο αμπέλι.

– Υπόφλοιος εγκεντρισμός ή Στεφανίτης: πραγματοποιείται κυρίως την άνοιξη όταν οι χυμοί των δένδρων κυκλοφορούν έντονα και ο φλοιός ξεκολλά εύκολα. Τα εμβόλια (κεντράδια) τα οποία θα πρέπει να έχουν κοιμώμενους οφθαλμούς, τοποθετούνται μεταξύ φλοιού και ξύλου, στη συνέχεια δένονται με σπάγκο και μονωτική ταινία. Αυτό το είδος εμβολιασμού βρίσκει εφαρμογή σε καρποφόρα δένδρα για αλλαγή ποικιλίας.

γ) Σκελετοεμβολιασμοί είναι οι εμβολιασμοί (ενοφθαλμισμοί ή εγκεντρισμοί) οι οποίοι εφαρμόζονται για αλλαγή ποικιλίας σε δένδρα μέσης ηλικίας.

Οι εμβολιασμοί σε αυτήν την περίπτωση γίνονται στους βραχίονες και βλαστούς του δένδρου αλλά πρόκειται για μία σχετικά απαρχαιωμένη μέθοδο.

https://youtu.be/rTI5mmGXNGM