Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι όλοι είχαμε πολλές εμπειρίες ζωής ως παιδιά που μας «άφησαν σημάδι»; Είτε αυτό το συμβάν ήταν τόσο απλό όσο το να πέσεις από το ποδήλατό σου και να γδαρθείς, είτε τόσο περίπλοκο και σοβαρό όσο η παραμέληση ή η κακοποίηση από την οποία υποφέρουν αθόρυβα τόσα πολλά παιδιά στα σπίτια τους, το σημάδι έμεινε χαραγμένο συναισθηματικά ή σωματικά.
Η καρδιά, το μυαλό και το σώμα μας θυμούνται αυτά τα γεγονότα.
Είναι αυτά τα σημάδια που αφήνονται στον ψυχισμό μας που στη συνέχεια γίνονται οι οδηγοί των συμπεριφορών μας για να παραμείνουμε «ασφαλείς» στον κόσμο. Χρωματίζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε, ενεργούμε και αντιδρούμε σε όλα τα είδη των πραγμάτων που συμβαίνουν στη ζωή μας τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.
Υπάρχουν ορισμένες φράσεις και ερωτήσεις που πρέπει να ακούσουν και να βιώσουν τα παιδιά για να ενισχύσουν την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοεκτίμησής τους. Αυτό τους βοηθά να μεγαλώσουν και να γίνουν ενήλικες με αυτοπεποίθηση στον σημερινό δύσκολο κόσμο.
6 πράγματα που πρέπει να ακούσουν τα παιδιά από τους γονείς και πώς να τα πουν:
1.Λόγια αγάπης και αποδοχής άνευ όρων
Ανεξάρτητα από τα επιτεύγματα ή τη συμπεριφορά τους, όλα τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ότι τα αγαπούν και τα αποδέχονται γι’ αυτό που είναι. Πρέπει να ξέρουν ότι τους αγαπούν ακόμα και όταν δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες ή κάνουν λάθη.
Τι μπορείς να πεις στο παιδί σου:
«Σε αγαπώ άνευ όρων έτσι όπως είσαι».
«Είναι εντάξει να κάνεις λάθη. Έτσι μαθαίνουμε».
«Είμαι περήφανος για σένα που έκανες το καλύτερο δυνατό».
2.Επικύρωση των συναισθημάτων και των εμπειριών τους
Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συναισθήματά τους έχουν σημασία και είναι έγκυρα. Ότι τα συναισθήματά τους είναι φυσιολογικά και έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι προσέχεις και ενδιαφέρεσαι για την εμπειρία τους.
Τι μπορείς να πεις στο παιδί σου:
«Σας ευχαριστώ που μοιράζεστε τα συναισθήματά σας μαζί μου».
«Είναι εντάξει που τα συναισθήματά σου [εισάγετε το συναίσθημα εδώ]».
«Λυπάμαι που το περνάς αυτό, τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;»
3.Έπαινος για την προσπάθεια και την πρόοδο
Είναι σημαντικό να επαινείς και να αναγνωρίζεις τις προσπάθειές τους, όχι μόνο τα επιτεύγματά τους. Αυτό τους βοηθά να μάθουν ότι τα λάθη είναι μέρος της ζωής και ότι δεν θα είναι όλα τέλεια. Έτσι, αισθάνονται ότι τους βλέπουν και τους εκτιμούν για αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν.
Τι μπορείς να πεις στο παιδί σου:
«Είμαι περήφανη για τις προσπάθειές σου! Βλέπω την πρόοδο που έχεις κάνει».
«Κάνεις εξαιρετική δουλειά!»
«Είναι εντάξει αν δεν το καταλάβεις σωστά την πρώτη φορά. Μπορούμε να το δουλέψουμε μαζί».
4.Συζητήσεις που προσφέρουν ευκαιρίες για ανεξαρτησία και λήψη αποφάσεων
Τα παιδιά σήμερα έχουν τον κόσμο στα χέρια τους μέσω των smartphone και πολλές φορές μπορούν να καταλάβουν πολλά πράγματα απλά «γκουγκλάροντας» . Ωστόσο, πρέπει να θυμάσαι να τα καθοδηγείς και να τα κατευθύνεις.
Δίνοντάς τους εργασίες κατάλληλες για την ηλικία να ολοκληρώσουν μόνοι τους και ευκαιρίες για λήψη αποφάσεων. Βοηθώντας τους να σκέφτονται κριτικά και να αναζητούν απαντήσεις και λύσεις μέσα από τον δικό τους φακό εμπειρίας για να διευρύνουν το μυαλό τους και να αισθάνονται ικανοί
Τι μπορείς να πεις στο παιδί σου:
«Ποια πιστεύεις ότι είναι η καλύτερη πορεία δράσης;»
«Ας μιλήσουμε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής.»
«Είμαι εδώ για να σε στηρίξω σε όποια απόφαση κι αν πάρεις.»
5.Συζητήσεις γύρω από τη συνεπή και δίκαιη πειθαρχία — και γιατί είναι απαραίτητη
Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες και τα όρια του τι είναι αποδεκτό και τι όχι μέσω της συνεπούς και δίκαιης πειθαρχίας. Αυτό τους δίνει προστατευτικά κιγκλιδώματα για να τα βοηθήσουν να μάθουν και να αναπτυχθούν με τρόπο που εστιάζει στη διδασκαλία και όχι στην τιμωρία.
Τι μπορείς να πεις στο παιδί σου:
«Σε αγαπώ και καταλαβαίνω ότι είσαι αναστατωμένος/η, αλλά αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη».
«Αυτοί είναι οι κανόνες που συμφωνήσαμε μαζί».
«Λυπάμαι, αλλά αυτή είναι η συνέπεια για την παραβίαση των κανόνων»
6.Συζητήσεις για τις επιλογές που κάνεις
Στον σημερινό πολυάσχολο κόσμο, τα παιδιά χρειάζονται θετικά πρότυπα που να επιδεικνύουν υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης και πρακτικές αυτοφροντίδας. Θυμηθείτε, ο εγκέφαλος ενός παιδιού είναι σαν ένα σφουγγάρι και απορροφά όλα όσα βλέπει, αισθάνεται, ακούει και αισθάνεται στο περιβάλλον του. Πρέπει να δουν πώς μοιάζουν οι θετικές συνομιλίες και οι αλληλεπιδράσεις, τι είναι η υγιής αυτοφροντίδα και να τους δείξουν ότι είναι εντάξει να δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία τους.
Τι μπορείς να πεις στο παιδί σου:
«Θα αφιερώσω λίγο χρόνο για να ξεκουραστώ και να επαναφορτιστώ γιατί είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας».
«Ζητώ συγγνώμη για το λάθος μου και θα τα πάω καλύτερα την επόμενη φορά».
«Είμαι περήφανη για σένα που είσαι ειλικρινής και που δείχνεις ακεραιότητα. Αυτό σημαίνει πολλά.»
Στον σημερινό κόσμο με γρήγορο ρυθμό, είναι εύκολο να παρασυρθείς στη φασαρία της καθημερινής ζωής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιβραδύνεις για να συναντήσεις τα παιδιά σου εκεί που βρίσκονται για να τα βοηθήσεις να μάθουν και να αναπτυχθούν. Δείχνοντάς τους ότι πιστεύεις σε αυτούς, ώστε να μάθουν να πιστεύουν στον εαυτό τους και να ξέρουν ότι έχουν σημασία. Ενδυναμώνοντάς τους να γίνουν ευτυχισμένοι, υγιείς και γεμάτοι αυτοπεποίθηση ενήλικες, γνωρίζοντας ότι είναι αρκετοί.
Διάβασε επίσης:
Δεν υπάρχει η τέλεια μαμά υπάρχουν όμως 3 πράγματα που θα σε βοηθήσουν να είσαι η καλύτερη
Υπάρχουν πολλές αντιλήψεις και μύθοι για το τι κάνει μια αξιόλογη, υπέροχη μαμά. Όλα αυτά κυμαίνονται από το να φτιάξεις μια μηλόπιτα μέχρι να είσαι σπίτι κάθε μέρα όταν το παιδί σου επιστρέφει από το σχολείο. Οι περισσότερες από αυτές τις ιδέες έχουν μέσα τους στοιχεία αλήθειας και άνεσης.
Ωστόσο, για πολλές μητέρες, η ζωή τους δημιουργεί άλλες ευκαιρίες, παρόλο που παρουσιάζουν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό στον πυρήνα της επιτυχημένης μητρότητας είναι μερικές έννοιες που σχεδόν όλες οι μητέρες μπορούν να τιμήσουν.