25η Μαρτίου: Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα για την 202η επέτειο από την επανάσταση του 1821.

Στην παρέλαση έκαναν «πρεμιέρα» τα άρματα μάχης Marderαλλά και τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τα F-16 Vipe.

Rafale, F-16, Viper και Απάτσι «σκέπασαν» την Ακρόπολη

Τους αττικούς ουρανούς έσκισαν τα ιπτάμενα μέσα των Ενόλων Δυνάμεων, στέλνοντας μήνυμα ετοιμότητας και ισχύος. Τα Rafale, τα υπερσύγχρονα μαχητικά απογειώθηκαν από την 332 Μοίρα «Γεράκι» στην Τανάγρα για να δώσουν το παρόν στη μεγαλειώδη παρέλαση, ενώ ακολούθησαν τα F-16 Viper.

Στη συνέχεια πέρασαν τα Mirage 2000-5, ενώ ακολούθησαν και τα F-4 Phantom.

Παρέλαση

Ακολούθησαν τα ελικόπτερα, ενώ πέρασαν πάνω από την πρωτεύουσα μεταξύ άλλων και τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6 από την Καλαμάτα, εκεί όπου δημιουργείται το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων.

H δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου μετά την παρέλαση

Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί ορόσημο για τον Ελληνισμό. Ιστορική αφετηρία ενός δύσκολου και μακροχρόνιου αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, μετά από τετρακόσια χρόνια τουρκικού ζυγού, ημέρα εθνικής αναγέννησης και ανάτασης.

Με τη σημερινή, λαμπρή παρέλαση τιμάμε τη μνήμη των ηρωικών προγόνων μας και αναλογιζόμαστε την ευθύνη μας απέναντι στην ιστορία.

Παρέλαση

Παρέλαση

Παρέλαση

Χρέος μας, με σύμπνοια και ομοψυχία, να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το τέλος της παρέλασης
 
“Ο φετινός εορτασμός της εθνικής ανεξαρτησίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου διεξάγεται στη σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας. Αυτό αυτό καθιστά ακόμη πιο απαραίτητο τον ουσιαστικό ιστορικό αναστοχασμό” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωση του μετά το πέρας της παρέλασης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η εθνική ανεξαρτησία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και πρόοδο.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ανάγκη αναστοχασμού είπε, ότι συνίσταται στο “πως θα μπορέσουμε εμπνευστούμε από τους θριάμβους του έθνους μας, πως θα μπορέσουμε να διδαχθούμε από τις τραγωδίες σε αυτή τη μακρά πορεία διαρκούς προόδου του ελληνικού κράτους του ελληνικού έθνους, του ελληνικού λαού”.