3 καλοκαιρινές σαλάτες που θα σε κάνουν να αγαπήσεις την κινόα

Οι πιο λαχταριστές συνταγές που θα απογειώσουν τη διατροφή σου.

Η κινόα είναι ένα «ψευδοδημητριακό» που προέρχεται από τη Νότια Αμερική και τη συναντάμε ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Είναι ιδιαίτερα νόστιμη και μπορεί να συνοδευτεί με πολλά, διαφορετικά υλικά όπως γαρίδες, κοτόπουλο, αβοκάντο κ.ά.

Αν νομίζεις πως είναι δύσκολο να την μαγειρέψεις στο σπίτι, κάνεις μεγάλο λάθος. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι κινόα, φαντασία και όρεξη για μαγειρική. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις τις πιο γευστικές, καλοκαιρινές συνταγές με κινόα.

3 σαλάτες με κινόα που αξίζει να δοκιμάσεις

1) Σαλάτα με κινόα και αβοκάντο

Υλικά: 180 γρ. κινόα
50 ml ελαιόλαδο
ξύσμα λάιμ, από 2 λάιμ
χυμό λάιμ, από 2 λάιμ
1 κ.σ. μέλι
αλάτι
πιπέρι
20 γρ. τζίντζερ, φρέσκο, τριμμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κίτρινη
1 πιπεριά κόκκινη
100 γρ. μπρόκολο, σε μπουκετάκια
2 αβοκάντο, ώριμα
φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση: Βάζουμε την κινόα σε ένα μπολ με μπόλικο νερό. Την αφήνουμε εκεί για 5 λεπτά. Ξεπλένουμε την κινόα πάρα πολύ καλά σε άφθονο νερό για 2-3 φορές και τη σουρώνουμε καλά μετά από κάθε ξέπλυμα. Οι σπόροι της κινόας έχουν στην επιφάνειά τους μια ουσία που την κάνει λίγο πικρή αν δεν πλυθεί καλά. Βάζουμε την κινόα σε μια κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, σε δυνατή φωτιά για να βράσει. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να φαίνεται μία γραμμούλα γύρω από κάθε σποράκι. Όση ώρα βράζουμε την κινόα, ετοιμάζουμε μια βινεγκρέτ ανακατεύοντας καλά με το σύρμα σε ένα μεγάλο μπολ, τον χυμό και το ξύσμα από τα λάιμ, το μέλι, το τζίντζερ, ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε τα κομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές, αβοκάντο, μπρόκολο) με τη βινεγκρέτ. Όταν η κινόα είναι έτοιμη, τη σουρώνουμε και τη βάζουμε στο μπολ με τα λαχανικά και τη βινεγκρέτ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα φύλλα δυόσμου. Διορθώνουμε τη γεύση με επιπλέον πιπέρι αν θέλουμε.

2) Κινόα στο wok

Υλικά: 1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο
1 πιπεριά τσίλι
150 γρ. κινόα, που την έχουμε ξεπλύνει καλά και στραγγίσει
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
400 γρ. νερό
1 κύβο λαχανικών
150 γρ. καλαμπόκι , βρασμένο
420 γρ. φασόλια, μαύρα, σε κονσέρβα, στραγγισμένα
1 κ.γ. μπούκοβο
1/2 κ.γ. κύμινο
αλάτι
πιπέρι
1 αβοκάντο, ώριμο
2 κ.σ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ

Εκτέλεση: Βάζουμε ένα γουόκ σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα, την πιπεριά και τα ρίχνουμε στο γουόκ.
Σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε την κινόα, την ντομάτα κονκασέ, το νερό, τον κύβο λαχανικών, το καλαμπόκι, τα φασόλια, το μπούκοβο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί η κινόα και να μειωθούν τα υγρά της.
Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το αβοκάντο και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ.
Τα προσθέτουμε στο γουόκ τελευταία στιγμή, ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε.

3) Σαλάτα με κινόα και γαρίδες

Υλικά: 500 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/3 φλτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κούπες ωμό κινόα
4 κούπες νερό ή ζωμό λαχανικών
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κάρυ
αλάτι, πιπέρι
½ φλτζ. τσαγιού φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλτζ. τσαγιού φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
ξύσμα λεμονιού
χυμό 2 λεμονιών

Εκτέλεση: Ξεπλένουμε και τρίβουμε με το χέρι μας την κινόα σε σουρωτήρι, κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Μαγειρεύουμε ταυτόχρονα την κινόα και τις γαρίδες σε δύο διαφορετικά σκεύη, όπου μοιράζουμε το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε ελαφρώς σε μέτρια φωτιά. Στο ένα προσθέτουμε την κινόα και ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κάρυ, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρουμε ελάχιστα και προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό και το ξύσμα λεμονιού. Αφήνουμε να πάρει μία βράση, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι ν’ απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Ενώ ετοιμάζουμε την κινόα, στο άλλο σκεύος, όπου έχουμε σοτάρει το υπόλοιπο κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τις γαρίδες, το υπόλοιπο, ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη, κάρυ, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι οι γαρίδες να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μείνουν ελάχιστα υγρά. Στο τέλος προσθέτουμε τον κόλιανδρο και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε τις γαρίδες στη κινόα και ανακατεύουμε απαλά.