Διέρρευσε το σχέδιο για τον χειμώνα: Αυτές τις ώρες τελικά θα μειώνεται υποχρεωτικά το ρεύμα στην Ελλάδα
Ποιες πέντε ώρες θα υπάρχει εξοικονόμηση ρεύματος.
Συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτεύχθηκε για κοινή εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από μία σειρά μέτρων που θα ληφθούν από τις χώρες στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την ενεργειακής κρίσης.
Τα σημαντικότερα μέτρα που αποφασίστηκε να εφαρμοστούν είναι τρία. Πρώτον η υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% και 5% στις ώρες αιχμής. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.
Παράλληλα αποφασίστηκε ότι ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες πλην του αερίου να είναι τα 180 ευρώ/MWh και τέλος θα υπάρχει μια εισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων. Οι λεπτομέρειες για το μέγεθος της συνεισφοράς κάθε παραγωγικού κλάδου δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς», είχε δηλώσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις αρχές του προηγούμενου μήνα προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θέτει έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής δηλώνοντας πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι.
Oι ώρες αιχμής στην Ελλάδα είναι συνολικά 5, από τις 9 ως τις 10 το πρωί και το τετράωρο 18.00-22.00, οι οποίες καθορίστηκαν σε κυβερνητική σύσκεψη για τα εθνικά μέτρα εξοικονόμησης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ.