Η κυβέρνηση θα «κόψει» τις θερινές άδειες των εργαζομένων γιατί… «ξεκουράστηκαν αρκετά»! – Η «φυλακή» θα συνεχιστεί

να επαναρρυθμίσει το θέμα της θερινής άδειας για φέτος,
να επαναρρυθμίσει το θέμα της θερινής άδειας για φέτος

Σχέδιο «αναστολής» των φετινών καλοκαιρινών διακοπών για αρκετές κατηγορίες εργαζομένων, φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, μετά από αίτημα εργοδοτικών φορέων καθώς θεωρούν ότι η παραγωγή πρέπει να πάρει άμεσα μπροστά και δεν υπάρχει ημέρα για χάσιμο.

Δεν φτάνει που οι Έλληνες πολίτες συνολικά θα ζήσουν φυλακισμένοι στα σπίτια τους ένα δίμηνο χωρίς κοινωνική ζωή και ψυχαγωγία αλλά τώρα κινδυνεύουν να χάσουν και τις θερινές τους άδειες και να εργαστούν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, σίγουρα τότε οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αρκεστούν στις υποχρεωτικές «διακοπές» που κάνουν λόγω καραντίνας μόνο που αυτές δεν τους «ξεκούρασαν» το αντίθετο μάλιστα τους κούρασαν ψυχολογικά.

Σύμφωνα με το sofokleousin.gr, εργοδοτικοί φορείς έχουν ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να επαναρρυθμίσει το θέμα της θερινής άδειας για φέτος, αφού λόγω του κορονοϊού και της υποχρεωτικής αναστολής των εργασιακών συμβάσεων, «δεν περισσεύει χρόνος για διακοπές».

Μόνο που οι ίδιοι δέχτηκαν την βοήθεια του κράτους στην πληρωμή των υπαλλήλων τους και για την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών. Όσο για το «αν περισσεύει χρόνος» για διακοπές, είναι σίγουροι ότι θέλουν να βγάλουν την επόμενη χρονιά με ανθρώπους που δεν έχουν αλλάξει παραστάσεις και θα είναι σφόφρα ψυχικά εξαντλημένοι;

Πέραν αυτού η μόνη ελπίδα για να βγάλουν έστω λίγα χρήματα οι ξενοδόχοι είναι πλέον ο εσωτερικός τουρισμός. Αυτούς τους ρώτησε κανείς;

Το αίτημα των εργοδοτών το μελετά το υπουργείο Εργασίας και σύντομα θα προβεί στις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Μάλιστα, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν άμεσα, αφού, υποτίθεται και καλώς εχόντων των πραγμάτων, βαίνουμε προς χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και του ανοίγματος σταδιακά της οικονομίας.

Η πρώτη φάση θα ενεργοποιηθεί στις 27 Απριλίου και θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες αργότερα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Στο αίτημα των εργοδοτών και στην επικείμενη πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, αντιδρά έντονα ο τουριστικός κλάδος. Θεωρούν, ότι με ένα τέτοιο μέτρο, απαγόρευσης ή συρρίκνωση του χρόνου των διακοπών, απλά θα τους «τελειώσει» για φέτος καθώς δεν θα έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης.

Ο τουριστικός κλάδος έχει εναποθέσεις τις ελπίδες του στον εσωτερικό τουρισμό και αν και αυτός περιοριστεί, δεν θα υπάρξουν ελπίδες ανάκαμψης για τον κλάδο γιατί θα έχει μια χρονιά μηδενικής λειτουργίας κάτι που θα επηρεάσει και τις επόμενες χρονιές λόγω απουσίας από την τουριστική λειτουργία.

Οι εργοδότες (με θράσος πολλοί από αυτούς) θέλουν οι εργαζόμενοι να μην λάβουν θερινή άδεια γιατί είχαν επαρκή περίοδο «ξεκούρασης» λόγω της αναστολής εργασίας και να μείνουν να δουλέψουν στις επιχειρήσεις, ώστε να ανακτηθεί το έδαφος που χάθηκε από την καραντίνα, στην οποία έχει μπει η χώρα από τα μέσα Μαρτίου.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τα ακόλουθα σενάρια:

Για ορισμένους κλάδους να είναι υποχρεωτικό το μπλόκο στις θερινές άδειες.

Για άλλους κλάδους να είναι προαιρετικό και να εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, να αποφασίσει αν θα χορηγήσει άδεια στους εργαζόμενους, με βάση την κίνηση που θα έχει η επιχείρηση, δηλαδή σωθήκαμε. Οι περισσότεροι εργοδότες θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να μην δώσουν άδεια σε κανέναν.

Για άλλους κλάδους το θέμα της άδειας να είναι ζήτημα διαβούλευσης εργοδότη και εργαζόμενου.

Επομένως θα υπάρχει σκοπίμως μια «δημιουργική ασάφεια» που πάντα καταλήγει υπέρ των εργοδοτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση της θερινής άδειας θα αφορά τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή από τα μέσα Μαρτίου ή από αργότερα και απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη να δουλέψουν στο φουλ μετά τη λήξη της καραντίνας.

Παρότι θα είναι καλοκαίρι, εκτιμάται ότι οι συνθήκες θα είναι ειδικές, καθώς η κοινωνία και η οικονομία θα εξέλθουν από μια καραντίνα τουλάχιστον 45 ημερών και μπορεί να χρειαστεί παραγωγή να είναι στο φουλ για το προσεχές διάστημα.

Το μέτρο, δεν θα αφορά υπαλλήλους οι οποίοι εξακολουθούν και εργάζονται, είτε με φυσική παρουσία στις επιχειρήσεις είτε με τηλεργασία.

Επίσης, δεν τίθεται θέμα άδειας για τους εργαζόμενους σε τουριστικά επαγγέλματα. Για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους το ζήτημα είναι να βρεθεί απασχόληση, μετά τη λήξη της καραντίνας και όχι η θερινή άδεια, την οποία άλλωστε δεν λαμβάνουν ποτέ εκείνη την περίοδο.

Αυτοί άλλωστε θα έχουν την γνωστή «άδεια» του χειμώνα όταν και κάθονται «αναγκαστικώς».