Ταξιδιωτική οδηγία προς τους Γερμανούς να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τουρισμό αλλά ούτε και για άλλον – μη επείγοντα – λόγο, εξέδωσε την Τρίτη το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας παράλληλα πρόγραμμα επαναπατρισμού Γερμανών από το εξωτερικό εξαιτίας του κορονοϊού.
Oι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, δηλαδή των τριών πρώτων χωρών σε τουριστική πελατεία της Ελλάδας με συνολικό ποσοστό της τάξης του 35% του τουρισμού
O Γάλλο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε πως «δεν είναι πιθανό» για τους Γάλλους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό φέτος το καλοκαίρι. «Μπορούμε να κλείσουμε τις διακοπές μας αυτό το καλοκαίρι; Φοβάμαι πως δεν θα είναι φρόνιμο να υπολογίζουμε σε διακοπές στο εξωτερικό. Γιατί δεν είμαι βέβαιος πως οι αεροπορικές μετακινήσεις θα αποκατασταθούν».
«Να μην τρέφουν μεγάλες ελπίδες για διακοπές στο εξωτερικό το προσεχές διάστημα» απαίτησε από τους Γερμανούς πολίτες, ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χάικο Μάας,
Αλλά και ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σεπς, προχώρησε σε μία δυσοίωνη δήλωση προς τους Βρετανούς πολίτες: «Θα έκανα κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές στην παρούσα φάση. Ας το αφήσουμε για την ώρα».
Οι δηλώσεις δεν γίνονται μόνο για την «υγεία» των πολιτών τους.
Θέλουν να κρατήσουν και το τελευταίο ευρώ ή την τελευταία λίρα στο εσωτερικό των «τραυματισμένων» οικονομιών τους. Και αυτό δεν θα αφορά μόνο το 2020, μάλλον
Το πρόβλημα είναι ότι οι τουρίστες από τις τρεις παραπάνω χώρες έφεραν στην ελληνική οικονομία, περίπου 6,6 δισ. ευρώ το 2019: Οι εισπράξεις από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 2,959 δισ. ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γαλλία διαμορφώθηκαν στα 1.090 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 2,564 δισ. ευρώ.
Το ότι δομήθηκε μια οικονομία, ειδικά εν μέσω καταστροφής Μνημονίων, στον τουρισμό και μόνο (άλλωστε κανείς από τους «εταίρους» δεν ήθελε ανάπτυξη της βιομηχανίας ή της γεωργίας-κτηνοτροφίας στην Ελλάδα), είναι αυταπόδεικτο, ότι πλέον μας οδήγησε σε τραγικό αδιέξοδο, αφού έχουμε επενδύσει τα πάντα στην τουριστική βιομηχανία:
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2009, ως το 2018, όταν έληξε και το τρίτο, διαδοχικό μνημόνιο, οι τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν σωρευτικά στο ποσό των 128 δισ. ευρώ! Τώρα και ποιος ξέρει για πόσα χρόνια ακόμα, αυτά είναι «περασμένα μεγαλεία».
Από εκεί και πέρα, το ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό που έρχεται.
Γιατί με εξαίρεση, πιθανόν τους Αμερικανούς τουρίστες (αν δεν βγάλουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα κάποια τουριστική οδηγία με τόσο… βρίσιμο που ρίχνουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ), δεν υπάρχουν άλλες μεγάλες αγορές να στείλουν τουρίστες στην Ελλάδα.
H γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαθέσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διευκολύνει την επιστροφή Γερμανών από το εξωτερικό, σε πρώτη φάση από το Μαρόκο, την Δομινικανή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, τις Μαλδίβες και τις Φιλιππίνες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Κίνα, τέλος, οι βαλκανικές χώρες, ούτε «για αστείο», χαμηλής οικονομικής στάθμης έτσι ή αλλιώς τουρισμός ήταν άλλωστε και πλέον δεν έχουν «ούτε μαντήλι να κλάψουν», και όλες οι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν κτυπηθεί καίρια από τον κορωνοϊό.
Η Ρωσία «μας τελείωσε» σε μεγάλους αριθμούς όταν επιβάλαμε το εμπάργκο το 2014 λόγω Κριμαίας και μένουν οι αραβικές αγορές.
Οι αραβικές αγορές αφορούν όμως συγκεκριμένους προορισμούς και βασικά την Μύκονο και κατά δεύτερο λόγο την Ελούντα στην Κρήτη ή τους πολυτελείς προορισμούς της Αττικής.
Πόσο μπορούν να μας σώσουν λίγοι πλούσιοι Άραβες;