Θύματα επιτήδειων δύο επιχειρηματίες-προμηθευτές στην Κρήτη – 17.000 ευρώ έκαναν “φτερά” από τον λογαριασμό του ενός – Μετά τα κρούσματα εξαπάτησης σε βάρος συμπολιτών μας και επιχειρηματιών, η Περιφέρεια Κρήτης εξέδωσε χθες ανακοίνωση, μέσω της οποίας επισημαίνουν τον τρόπο δράσης των εν λόγω επιτήδειων και εξηγούν στους επιχειρηματίες πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν σε περίπτωση που βρεθούν σε ανάλογη θέση.
Θύματα επιτήδειων, οι οποίοι προσποιούνται τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Κρήτης, έπεσαν το προηγούμενο διάστημα δύο επιχειρηματίες-προμηθευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εκ των παθόντων είδε να κάνουν “φτερά” από τον τραπεζικό του λογαριασμό 17.000 ευρώ!
Μετά τα κρούσματα εξαπάτησης σε βάρος συμπολιτών μας και επιχειρηματιών, η Περιφέρεια Κρήτης εξέδωσε χθες Τετάρτη 19 Απριλίου, ανακοίνωση, μέσω της οποίας επισημαίνουν τον τρόπο δράσης των εν λόγω επιτήδειων και εξηγούν στους επιχειρηματίες πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν σε περίπτωση που βρεθούν σε ανάλογη θέση.
Ουσιαστικά, οι απατεώνες “εκμεταλλεύτηκαν” την πλατφόρμα της “Διαύγειας”, όπου αναρτώνται όλες οι πράξεις της Διοίκησης για την άσκηση δημοσίου ελέγχου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης, «οι επιτήδειοι, χρησιμοποιώντας στοιχεία υπαλλήλων και στελεχών της Περιφέρειας που αναρτώνται με βάση τον νόμο στη “Διαύγεια”, στο πλαίσιο της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση, ζητούν τηλεφωνικά από τους προμηθευτές της Περιφέρειας Κρήτης να προκαταβάλλουν τις κρατήσεις που προβλέπεται να αποδώσουν στο κράτος, για να μπορούν να εισπράξουν το συνολικό ποσό οφειλής.
Πρόκειται για κρατήσεις που κυμαίνονται από 4% έως 8% συνήθως του συνολικού ποσού ή ακόμα και 20% σε ορισμένες περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλούν από κινητό τηλέφωνο, δηλώνουν ψευδώς το όνομα υπαλλήλου και αναφέρουν στοιχεία που αφορούν τιμολόγια κ.λπ. αποδεικτικά που αναρτώνται στη “Διαύγεια”. Στη συνέχεια, αφού παραθέσουν κάποια στοιχεία, δίνουν τραπεζικό λογαριασμό στον προμηθευτή της Περιφέρειας Κρήτης, στον οποίο του ζητούν να καταθέσει τα χρήματα».
«Στην περίπτωση που οποιοσδήποτε προμηθευτής της Περιφέρειας Κρήτης βρεθεί σε ανάλογη συνθήκη, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τα αρμόδια τμήματα και υπαλλήλους της Περιφέρειας Κρήτης στα υπηρεσιακά τηλέφωνα και στα υπηρεσιακά e-mails, επιβεβαιώνοντας και διασφαλίζοντας ότι υπάρχει πραγματική συνεργασία με τις Υπηρεσίες. Σε άλλες περιπτώσεις έχουν ζητήσει να ενεργοποιήσουν σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό μέσω link που τους αποστέλλουν.
Επειδή σε καμία περίπτωση οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης δε ζητούν αλλά ούτε αποστέλλουν πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα, όπως κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό (μέσω link), θα πρέπει να προσέχουν οι προμηθευτές και πολίτες να μη δημοσιοποιούν τέτοια δεδομένα-στοιχεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες δεν πρέπει να ενεργοποιούν οποιαδήποτε σύνδεση (link) που τους αποστέλλεται ζητώντας προσωπικά δεδομένα, όπως τραπεζικά στοιχεία-λογαριασμούς. Να σημειωθεί πως οι επιτήδειοι έχουν γίνει αντιληπτοί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων», επισημαίνει η Περιφέρεια.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δύο επιχειρηματίες έπεσαν στα “δίχτυα” των επιτήδειων όταν τους ζητήθηκαν τραπεζικά στοιχεία και αφού οι απατεώνες τούς γνωστοποίησαν αριθμούς τιμολογίων και ονοματεπώνυμα υπαλλήλων της Περιφέρειας, προκειμένου να γίνουν πειστικοί. Στη μία από τις δύο περιπτώσεις μάλιστα, ο επιχειρηματίας είδε να χάνονται από τον τραπεζικό του λογαριασμό 17.000 ευρώ.
Κατάλαβε πως πρόκειται για απάτη – Πήραν τηλέφωνο και εντεταλμένο σύμβολο της Περιφέρειας
Μιλώντας στο neakriti.gr και την “ΚΡΗΤΗ TV”, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης αποκάλυψε ότι και ο ίδιος δέχτηκε αντίστοιχη κλήση, ευτυχώς όμως δεν άργησε να αντιληφθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, επιβεβαιώνοντας ότι όντως επρόκειτο για απάτη και καταγγέλλοντας το περιστατικό.
«Ως πρόεδρος της “Δαίδαλος”, μιας εταιρείας του Αναπτυξιακού Οργανισμού κι εγώ ο ίδιος δέχτηκα (σ.σ. κλήση). (…) Υποστήριζε ότι ήταν στέλεχος της Περιφέρειας με όνομα κι επίθετο και ζητούσε κάποια στοιχεία για να υποβάλει στον Οργανισμό κάποια εντάλματα, τα οποία δεν είχαν γίνει. Προφανώς επειδή κάποια πράγματα δεν “κολλούσαν” μεταξύ τους, είχαμε υποψιαστεί τα φαινόμενα αυτά, το ψάξαμε και βρήκαμε ότι πρόκειται για απάτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης.
Εξάλλου, στο neakriti.gr και την “ΚΡΗΤΗ TV” μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι έπεσαν θύματα της εν λόγω απάτης δύο επιχειρηματίες, και ο οποίος ζήτησε την προσοχή των προμηθευτών, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες απάτες.