Μετά από 19 μήνες πολέμου κανείς δεν ξέρει τι θέλει να πετύχει η Μόσχα
Ένα ανεξήγητο μυστήριο αποτελεί η ρωσική στρατηγική στην Ουκρανία, καθώς κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει ποιος είναι ο αντικειμενικός σκοπός των Ρώσων, ο περιβόητος ΑΝΣΚ.
Οι Ρώσοι δείχνουν να μην έχουν επαρκείς δυνάμεις για να αντεπιτεθούν, ή δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν όσες δυνάμεις χρειάζονται για κάτι τέτοιο και δείχνουν να προσπαθούν να κατοχυρώσουν όσα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα που όμως είναι πολύ λίγα σε σχέση με τους αρχικούς τους στόχους.
Μάλιστα, αυτά που έχουν κατοχυρώσει δεν επαρκούν ούτε για το μείζον ζήτημα γι’ αυτούς που είναι η ρωσική εθνική ασφάλεια.
Ειδικά εάν δεν έχουν αποκόψει εντελώς την Ουκρανία από την Μαύρη Θάλασσα.
Έτσι λοιπόν κάποιος μπορεί να διερωτηθεί: Τους ενδιαφέρει απλά να καταστραφεί η υποδομή της Ουκρανίας, όπως και η οικονομία της και να καταστήσουν έτσι το κόστος ανοικοδόμησης της χώρας απαγορευτικό για τους Δυτικούς;
Αλλά ακόμα και έτσι εξακολουθεί να δημιουργεί εντυπώσεις το γεγονός ότι οι στοχεύσεις τους είναι πολύ μικρές.
Δεν έχουν χτυπήσει κυβερνητικά κτίρια, ή στρατηγεία στο Κίεβο, το οποίο πρακτικά δεν το έχουν αγγίξει, με εξαίρεση τα εργοστάσια ηλεκτρικού ρεύματος και επίσης με εξαίρεση κάποια κτίρια της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών της SBU.
Αποφεύγουν να το κάνουν, ενώ οι Ουκρανοί προσπάθησαν με drones, να χτυπήσουν το Κρεμλίνο.
Μία αποτυχημένη προσπάθεια σίγουρα, αλλά προσπάθησαν.
Από την άλλη πλευρά, οι Ουκρανοί λένε πως σκότωσαν 19 ανώτατους αξιωματικούς των Ρώσων στο πρόσφατο πλήγμα τους κατά του Αρχηγείου του ρωσικού Στόλου στη Σεβαστούπολη.
Αυτό ισχυρίζονται βέβαια. Ποια είναι η ρωσική απάντηση όμως σε ένα τέτοιο εντυπωσιακό ομολογουμένως πλήγμα;
Ή ας θυμηθούμε τις πάρα πολλές ουκρανικές επιθέσεις κατά της γέφυρας της Κριμαίας όπου έχουν χρησιμοποιηθεί δυτικά όπλα υψηλής τεχνολογίας.
Δεν έχει υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αντίποινο από την ρωσική πλευρά.
Η τακτική των Ρώσων εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο γιατί δεν γίνεται αντιληπτός πουθενά ο ΑΝΣΚ. Δεν μπορεί να τον «μαντέψει» κανείς.
Θέλουν να κατοχυρώσουν αυτά που έχουν; Να εξαντλήσουν την Ουκρανία; Να καταλάβουν Χάρκοβο και Οδησσό που είναι τα αυτονόητα;
Δεν είναι ξεκάθαρο.
Θέλουν να εξαντλήσουν την Δύση; Αυτό φάνηκε τουλάχιστον με την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης από τους Ρώσους και όχι μόνο στα διυλισμένα προϊόντα αλλά και στο πετρέλαιο.
Θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες αποδόμησης των δυτικών κυβερνήσεων;
Φάνηκε όμως ότι ούτε αυτό έχει πετύχει καθώς άλλαξαν κυβερνήσεις σε αρκετές χώρες και ακολούθησαν το ίδιο εχθρικές ή τουλάχιστον μη φιλικές, όπως έγινε στη Φινλανδία, στην Ιταλία, στην Βουλγαρία κ.λ.π.
Μήπως ο στόχος τους είναι η αποδόμηση του συστήματος Μπάιντεν; Είναι γνωστό ότι το σύστημα των Δημοκρατικών που συνολικά αφορά 100 ανθρώπους στην Ουάσινγκτον, είναι αυτό το οποίο καθορίζει τις εξελίξεις.
Οι περιορισμοί στις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης και πετρελαίου γενικότερα δείχνουν μία προσπάθεια να εξαντληθούν τα στρατηγικά αποθέματα των Αμερικανών και να κρατήσουν ψηλά τις τιμές των καυσίμων ώστε να εξαθλιωθούν οι δυτικές κοινωνίες και η αμερικανική.
Αυτά όμως είναι πράγματα άσχετα με αυτό καθεαυτό το πολεμικό πεδίο.
Διότι επί των πολεμικών μετώπων κανείς δεν μπορεί να καταλάβει.
Δεν έχει δοθεί ικανοποιητική εξήγηση γι’ αυτό που κάνουν, αν κάποιοι στη Μόσχα έχουν πειστεί ότι θα σταματήσει η ροή των όπλων προς την Ουκρανία ή θα τελειώσουν τα δυτικά οπλικά συστήματα, κάνουν λάθος, δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ.
Τα αποθέματα είναι τεράστια και κατάφεραν με αυτό τον τρόπο να «αναστηθούν» οι δυτικές πολεμικές βιομηχανίες.
Αντίστοιχα το ίδιο συνέβη και με τις ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες οι οποίες έχουν εκσυγχρονιστεί όπως εκσυγχρονίστηκαν και τα ρωσικά πολεμικά δόγματα, τα οποία κρατούσαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ή το πολύ από τους πολέμους της Τσετσενίας.
Υπάρχει βέβαια και το πρόβλημα με τις ανθρώπινες απώλειες.
Οι Ρώσοι δεν μπορούν να χάνουν στρατιώτες όπως συνέβαινε στην αρχή του πολέμου.
Βέβαια δεν μπορούν πάντα να τα αποφεύγουν αυτό όπως έγινε και στην περίπτωση των μαχών της Αντρίιβκα και της Κλισίιβκα.
Δύο οικισμούς έξω από το Μπάκχμουτ και στο νότιο πλευρό του, τους οποίους κατάφεραν να καταλάβουν οι Ουκρανοί με πολύ μεγάλες απώλειες προκαλώντας όμως εξίσου σημαντικές απώλειες και στους Ρώσους.