Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταστρέψει ή καταστρέψει περισσότερους από 2.000 τάφους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου 202430 Ιανουαρίου 2024
Ακόμη και οι νεκροί δεν γλιτώνουν από τον πόλεμο που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, με τα πτώματα να ανασύρονται από Ισραηλινούς στρατιώτες και τις εσπευσμένες ταφές να γίνονται σε νοσοκομεία, ακόμη και σε σχολείο.
Στην περιοχή Tuffah της πόλης της Γάζας, πτώματα Παλαιστινίων με σάβανα που αφαιρέθηκαν από τους τάφους τους βρίσκονταν στην κορυφή της λασπωμένης γης.
Η βεβήλωση είναι μέρος ενός σχεδίου που το Υπουργείο Awqaf και Θρησκευτικών Υποθέσεων της Παλαιστίνης στη λωρίδα της Χαμάς είπε ότι έχει δει πάνω από 2.000 τάφους να καταστρέφονται ή να καταστρέφονται από τις ισραηλινές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει νεκροταφεία καθαυτά και δεν έχει πολιτική να βλάπτει ή να βεβηλώνει τα νεκροταφεία».
Αλλά ανέφερε επίσης ότι «νεκροταφεία ή συγκεκριμένοι ταφοί, όπως άλλοι τοποθεσίες ή δομές πολιτών, μπορεί να καταστραφούν» κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι στρατιώτες άρπαξαν πτώματα από τάφους, ο στρατός είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι ενεργεί «στις συγκεκριμένες τοποθεσίες όπου οι πληροφορίες δείχνουν ότι ενδέχεται να βρίσκονται τα πτώματα των ομήρων».
«Τα σώματα που έχουν αποφασιστεί ότι δεν είναι ομήρων επιστρέφονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η τρέχουσα σύγκρουση ξέσπασε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.140 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι.
Η Χαμάς αιχμαλώτισε επίσης περίπου 250 άτομα. Το Ισραήλ λέει ότι 132 από αυτούς παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των σορών τουλάχιστον 28 ανθρώπων.
Η ανελέητη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 26.637 ανθρώπους στη Γάζα, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.
«Η ψυχή τους έτρεμε»
Σε ένα σχολείο γεμάτο με εκτοπισμένους στο Deir el-Balah, στο κέντρο της Γάζας, η Saida Jaber θυμήθηκε ότι είδε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κατεστραμμένο νεκροταφείο στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia.
Εγγραφείτε στο Al Jazeera
Εβδομάδα στη Μέση Ανατολή
Ενημερωθείτε για την κάλυψη της περιοχής, όλα σε ένα μέρος.Εγγραφείτε
«Ένιωσα ότι η καρδιά μου θα σταματούσε», είπε η Saida, προσθέτοντας ότι ο πατέρας, ο παππούς και η γιαγιά και άλλοι συγγενείς της θάφτηκαν στο σημείο στη βόρεια Γάζα.
«Ένιωσα ότι οι ψυχές τους έτρεμαν… Δεν μπορώ να φανταστώ πώς κάποιος τολμάει να σκάβει τάφους και να παραβιάζει την ιερότητα των νεκρών», είπε η Saida.
Χωρίς να σταματήσουν οι μάχες, πολλοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν μπόρεσαν να φτάσουν στα νεκροταφεία και αντ’ αυτού έχουν στραφεί σε αυτοσχέδια νεκροταφεία.
Σε ένα σχολείο που μετατράπηκε σε καταφύγιο στον κεντρικό προσφυγικό καταυλισμό Maghazi, μια γυναίκα άγγιξε την αμμώδη γη όπου η κόρη της είχε ταφεί στην αυλή.
«Η κόρη μου πέθανε στα χέρια μου… περιμέναμε μέρα και νύχτα και δεν μπορούσαμε να τη στείλουμε στα επείγοντα», είπε η γυναίκα, η οποία δεν έδωσε το όνομά της.
Είπε ότι πύραυλοι έπληξαν το συγκρότημα του σχολείου και άναψαν γκαζάκια, προκαλώντας θανατηφόρες εκρήξεις.
Ένας άνδρας που φρόντιζε την τοποθεσία είπε ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι είναι θαμμένοι εκεί, κάθε τάφος περιέχει τρία ή τέσσερα πτώματα, με τα ονόματά τους γραμμένα είτε σε τούβλα είτε στον παρακείμενο τοίχο.
«Πέθανε από θλίψη»
Ο αριθμός των θανάτων είναι τόσο υψηλός που τα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων έχουν ταφεί σε ομαδικούς τάφους σε όλη τη Γάζα.
Σειρές σορών έχουν ταφεί στους χώρους του νοσοκομείου al-Shifa, του μεγαλύτερου στη Γάζα, όπου οι άνθρωποι έχουν χωρίσει τάφους με πέτρες και κλαδιά φυτών.
«Αν πηγαίναμε στο νεκροταφείο, μπορεί [οι ισραηλινές δυνάμεις] να μας βομβαρδίσουν και να πεθάνουμε», είπε ο Αρφάν Νταντάρ, 46 ετών, που ζει σε μια σκηνή με την οικογένειά του στο συγκρότημα του νοσοκομείου.
Ο Νταντάρ είπε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 22χρονο γιο του ενώ επέστρεφε στο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας.
«Σήμαδεψα τον τάφο του, [αλλά] τώρα το πάρκο του νοσοκομείου είναι γεμάτο με ομαδικούς τάφους. Μετά βίας αναγνωρίζω τον τάφο του γιου μου», είπε.
Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν να μπορούν να μετακινήσουν τους νεκρούς τους μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Ο Wael Dahdouh, επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στη Γάζα, είπε ότι «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να θάψει τον γιο του σε ένα κατάμεστο νεκροταφείο στη νότια Ράφα, αφού ο νεαρός δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση.
«Θα τον μεταφέρουμε στο νεκροταφείο μαρτύρων στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου. Θέλουμε ο τάφος του να είναι κοντά μας, ώστε να μπορούμε να τον επισκεφτούμε και να προσευχηθούμε για αυτόν», είπε ο Νταντούχ.
Η Jaber είπε ότι λαχταρούσε να επιστρέψει στη Jabalia για να ελέγξει τους τάφους των συγγενών της. «Θα πεθάνω από θλίψη αν παρασυρθούν κι αυτοί».