Το ενεργειακό κόστος, ο ΕΛΓΑ και η ΚΑΠ στο επίκεντρο της κυβέρνησης – Πολιτική και διαχειριστική δοκιμασία για το Μαξίμου.
Η πολιτική και επιχειρησιακή δοκιμασία του Μαξίμου συνεχίζεται με φόντο τις ανυποχώρητες κινητοποιήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων, οι οποίες έχουν από χθες ως βασικό «σταθμό» την έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη. Τα μπλόκα ανά την επικράτεια δεν «σπάνε» και, όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί διαρκώς προσκλητήρια για διάλογο προσδοκώντας την αποφόρτιση, οι αγρότες δηλώνουν ότι καλύπτονται πλέον μόνο με συγκεκριμένες απαντήσεις και καθαρά χρονοδιαγράμματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πατά» σήμερα (στις 11:00) στην ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση και της Νέας Αριστεράς για τα προβλήματα της Θεσσαλίας, προκειμένου να φέρει από το βήμα της Βουλής νέα δέσμη μέτρων. Στο μεταξύ απέναντι στην κυβέρνηση έχει ήδη συγκροτηθεί και το μέτωπο σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που την εγκαλεί για καθυστερήσεις και έλλειψη σχεδίου, ενώ ειδικά από τον διαλυμένο κάμπο έρχονται και… γαλάζιες πιέσεις έως αιχμές για κυβερνητικούς χειρισμούς.
Ναι στο ρεύμα, όχι στο ντίζελ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων (άμεσων και μακροπρόθεσμων) που θα φέρει σήμερα ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα έχει ξεχωριστή θέση το ενεργειακό κόστος. Το θέμα αυτό (τα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος) θα είναι στην κορυφή των εξαγγελιών, με την προσδοκία να απαντηθεί ένα καθοριστικό κομμάτι των σοβαρών αιτημάτων που έχει καταθέσει ο αγροτικός κόσμος.
Πρώτο σινιάλο έδωσε ο Μητσοτάκης από τη Βόνιτσα προχθές, όταν μιλώντας σε εκπροσώπους των αγροτών στο μπλόκο είπε ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας». Όπως είχε προσθέσει, «καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σχετικά λογικές τιμές πάνω στην κρίση αλλά θέλουμε να το μειώσουμε περισσότερο».
Τα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος θα είναι στην κορυφή των εξαγγελιών
Ήδη το οικονομικό επιτελείο αναζητούσε δημοσιονομικά περιθώρια για μια παρέμβαση στο ρεύμα ενώ, όπως είναι γνωστό, ένα από τα πρώτα μέτρα που αξιολογήθηκαν αναλυτικά για το δημοσιονομικό αποτύπωμά του αφορούσε το ντίζελ κίνησης. Ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ξεκαθάρισε (ertnews) ότι «δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση να προχωρήσουμε σε μια εξαγγελία σε αυτό».
Η ΚΑΠ
Ταυτόχρονα προδιαγράφονται τοποθετήσεις του πρωθυπουργού για τον ΕΛΓΑ, τις αποζημιώσεις και τις αναγκαίες ενέσεις ρευστότητας καθώς και για τη διεκδίκηση επί ευρωπαϊκού εδάφους μιας χαλάρωσης στους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ενδεικτικά όσα είπε ο Μητσοτάκης μετά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος για την αγρανάπαυση στην ΕΕ – μια πρόταση της Γαλλίας.
Επισήμανε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα θα απελευθερωθούν για καλλιέργειες στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «αγωνίστηκε παρασκηνιακά» ώστε να τροποποιηθεί για το 2024 το καθεστώς αγρανάπαυσης που είχε συμφωνηθεί το 2020.
Εξάλλου τόνισε ότι είναι αναγκαίες οι τροποποιήσεις στην ΚΑΠ έστω χωρίς να ανατραπεί ο πυρήνας της «πράσινης μετάβασης». Πρέπει όμως, όπως παραδέχθηκε, να εντοπιστούν «ατέλειες και να διορθώσουμε πορείες που είχαμε χαράξει, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πραγματικότητα».
Οι ισορροπίες
Οι μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν οδηγήσει αναγκαστικά το Μαξίμου σε μια διαδικασία τήρησης λεπτών ισορροπιών προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ρίχνει γέφυρες σε όσους βρίσκονται στα μπλόκα, ξορκίζοντας τυχόν ρωγμές της ΝΔ με ένα προνομιακό της κοινό και κρίσιμο εκλογικό ακροατήριο (αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς τη στήριξαν με 42,6% στις εκλογές του Ιουνίου 2023 και με 47,5% τον Μάιο), χαράσσονται κόκκινες γραμμές, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό δρόμων.
Επίσης η κυβέρνηση από τη μία επισπεύδει την εφαρμογή μέτρων αλλά και ανακοινώνει νέες παρεμβάσεις και από την άλλη δεν θέλει να δώσει την εικόνα ότι το κάνει πιεζόμενη, πόσω μάλλον ότι δεν έχει στηρίξει ως τώρα τον πρωτογενή τομέα. Από τη μία παραδέχεται καθυστερήσεις και διορθώνει την επικοινωνιακή προσέγγισή της, διαπιστώνοντας άλλωστε ότι βγαίνουν μπροστά και γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές και από την άλλη θέλει να κρατήσει χαμηλά την κριτική που σηκώνεται και από το εσωτερικό της ΝΔ.