Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους κατατάσσω τον Αύγουστο στη λίστα με τους αγαπημένους μου μήνες! Ένας από αυτούς τους λόγους είναι τα σύκα.
Στην ίδια συχνότητα, θα μπορούσα να καταναλώνω και τα ξερά σύκα τα οποία λατρεύω να αγοράζω, ειδικά, του χειμερινούς μήνες, από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και των ντελικατέσεν και να κρατάω έτσι στα ντουλάπια της κουζίνας μου, ένα από τα πιο γλυκά κομμάτια των καλοκαιρινών μου αναμνήσεων.Unmute
Ωστόσο, από τότε που ανακάλυψα το πόσο εύκολα μπορώ και μόνη μου να αποξηραίνω τα φρέσκα σύκα του Αυγούστου, σταμάτησα να αγοράζω και αφοσιώθηκα με θέρμη στις κρυφές χαρές της ερασιτεχνικής οικοτεχνίας. Τα βήματα πολύ απλά και ξεκάθαρα. Όσο για το αποτέλεσμα; Τόσο πετυχημένο που δυστυχώς αποτυπώνεται και στη ζυγαριά μου (η ένοχη θερμιδική απόλαυση του καλοκαιριού που επιμηκύνεται και τον χειμώνα)!
Τρεις με πέντε ημέρες αργότερα, τα σύκα μας θα είναι εμφανώς αφυδατωμένα. Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν δύο δυνατότητες: Είτε να τα γεμίσουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα ή φουντούκια (ένα αμύγδαλο ή φουντούκι ανά ζευγάρι), είτε να τα αφήσουμε ως έχουν.
Και στις δύο περιπτώσεις, θα χρειαστεί να τα ψήσουμε για περίπου 10΄στον φούρνο (στις αντιστάσεις), στους 180 βαθμούς, έως ότου αρχίζουν να ροδίζουν. Αν θέλουμε να προσθέσουμε λίγη έξτρα δόση γλυκύτητας, μπορούμε αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, να τα καραμελώσουμε. Πώς; Αλείφοντάς τα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, με λίγο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει μαύρη ζάχαρη και μία πρέζα σκόνη κανέλας. Σε αυτή την περίπτωση τα αφήνουμε στο φούρνο για ακόμα 15΄.
Τέλος για να μπορέσουμε να τα συντηρήσουμε, τα αποθηκεύουμε σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει με καπάκι και τα αφήνουμε σε ξηρό και σκιερό μέρος. Διατηρούνται έτσι για πάνω από ένα χρόνο. Τα απολαμβάνουμε στις σαλάτες ή στα energy bowls μας με γιαούρτι και βρώμη, ακόμα και σκέτα ως σνακ, παρέα με προσούτο, σκληρά παλαιωμένα τυριά ή Camembert και κόκκινα ξηρά κρασιά.
cantina.protothema.gr