«Κρητικές μαντηλοδεσές» (Μανολούκος) Μανόλης Γ. Παρασύρης

Ο Μανόλης Γεωργίου Παρασύρης με το παρανόμι Μανολούκος είναι μέλος της πολυάριθμης ξακουστής οικογένειας των Ζωνιανών Μυλοποτάμου και θεωρείται από τους πλέον παραδοσιακούς ανθρώπους της Κρήτης διαθέτοντας παράλληλα το προσόν του λαϊκού ριμαδόρου και λαογράφου.

Γεννήθηκε στα Ζωνιανά το κεφαλοχώρι που βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη και από μικρός ασχολήθηκε με το δύσκολο επάγγελμα του κτηνοτρόφου πράγμα που δεν του επέτρεψε να μάθει γράμματα εκτός από τα απαραίτητα. Σπούδασε όμως στο πανεπιστήμιο της ζωής έχοντας πολλά βιώματα από την ζωή στο σκληροτράχηλο περιβάλλον της περιοχής ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν αρχές, αισθήματα και που κρατούσαν τον λόγο τιμής. Τον σπουδαιότερο ρόλο έπαιξαν βέβαια οι γονείς του οι οποίοι τον δίδαξαν ότι πρέπει να βαδίζει πάντα με το κεφάλι ψηλά , να αγαπά αυτό που κάνει,  να σέβεται και να εκτιμά τον κόπο των άλλων και να πιστεύει στο Θεό.

Ο Μανωλουκος όπως ο ίδιος αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου του δε θεωρεί τον εαυτό του ποιητή και λογοτέχνη διότι όπως τονίζει η λογοτεχνία είναι για αυτόν ξένο Χειμαδιό που δεν μπορεί να το περπατήσει. Έχουμε γνωρίσει όμως πολλούς ανθρώπους που χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γραμματικές γνώσεις κατάφεραν να γίνουν λαϊκοί δημιουργοί όπως ζωγράφοι γλύπτες λαογράφοι συγγραφείς στιχουργοί αφηγητές μουσικοί η  ηθοποιοί.

Σε αυτούς μέσα συγκαταλέγεται και ο σεμνός συγγραφέας του παρόντος βιβλίου ο οποίος έχει γράψει με αυτό που παρουσιάζει τρία  βιβλία με ρίμες και θέματα λαογραφίας ενώ έχει έτοιμα άλλα δύο προς έκδοση.

Στο παρόν βιβλίο ο Μανώλης Παρασύρης ασχολείται με δύο θέματα που δεν έχει καταπιαστεί κανένας άλλος όπως είναι η μαντηλοδεσά και η ανάγνωση της κουτάλας των προβάτων. Και τα δύο θέματα είναι στους περισσότερους άγνωστα διότι πρέπει κάποιος να έχει ζήσει στην περιοχή του Ψηλορείτη και γενικά να έχει ασχοληθεί με την κτηνοτροφία. Όπως γράφει ο συγγραφέας στον πρόλογο του το δέσιμο του μαύρου μαντηλιου στο κεφάλι έχει σχέση με την ψυχική κατάσταση που βρισκόταν αυτός που το φορούσε και για κάθε κατάσταση υπήρχε διαφορετικός τρόπος ώστε αυτοί που τον έβλεπαν καταλάβαιναν τι του συμβαίνει. Με άλλο τρόπο όταν είχε χαρά η πένθος η διάθεση για γλέντι κ.λ.π.

Για κάθε περίπτωση υπάρχουν φωτογραφίες με υπαρκτά πρόσωπα που πέρασαν από το χωριό του τα περισσότερα των οποίων δεν ζουν πλέον.
Επίσης υπάρχουν πετυχημένες μαντινάδες του συγγραφέα σε κάθε περίπτωση διαφορετικές .

Στη δεύτερη περίπτωση του διαβάσματος της κουτάλας της κλείδας δηλαδή του προβάτου ο Μανώλης παραθέτει φωτογραφίες αλλά και αληθινά περιστατικά που αφήνουν άφωνο τον αναγνώστη. Είναι ένας τρόπος σύγχρονου μαντείου που υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα. Στο μοναδικό αυτό βιβλίο όσο αφορά την θεματολογία υπάρχουν παράγραφοι με θέμα την ζωοκλοπή,  τον σασμό ( που πλέον έχει γίνει γνωστός σε όλη την Ελλάδα λόγω του έργου ) , τα καιρικά φαινόμενα και την πρόγνωση του καιρού από απλούς ανθρώπους με μεγάλη πείρα, αλλά και αρκετές υπέροχες Ρίμες ( πολυστιχα ποιήματα στην κρητική διάλεκτο ) τα οποία εντυπωσιάζουν. Οι φωτογραφίες των αειμνηστων προγόνων και συγχωριανών του είναι ένα μνημόσυνο για αυτούς και οι αναφορές του σε αυτούς πραγματικά συγκινούν.

Το βιβλίο προλογίζουν αξιόλογοι άνθρωποι του πολιτισμού όπως ο λαογράφος και στιχουργός κ. Μιχάλης Χουρδακης η Νίσπιτας , ο κ. Γιώργος Βιτωρος που δεν χρειάζεται συστάσεις καθώς επίσης η ζωγράφος  κ. Πωλίνα Γιαγκιόζη – Τζερμνιά που έχει επιμεληθεί τα σκίτσα.

Ο Μανώλης Παρασύρης η Μανωλουκος  με την άξια σύζυγό του έχουν δημιουργήσει μια υπέροχη οικογένεια με πολλά παιδιά αλλά δυστυχώς πριν λίγους μήνες ο λεβέντης γιος τους Νεκτάριος έχασε τη ζωή του σε θανατηφόρο τροχαίο. Ο πόνος είναι βαρύς για όλη την οικογένεια και όπως ήταν φυσικό ξεχείλισε την καρδιά του πατέρα που έγραψε πολλές πονεμένες μαντινάδες στη μνήμη του και που υπάρχουν στην παρούσα έκδοση.

Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στη μνήμη του και ολα τα έσοδα που θα προκύψουν από τις πωλήσεις θα διατεθούν ώστε να ανεγερθεί μια εκκλησία στο χειμαδιό του που θα δοξάζεται ο Άγιος Νεκτάριος.

Κλείνοντας αφιερώνω μια μαντινάδα στον φίλο μου και πονεμένο πατέρα Μανολούκο…

Θα’ ρχεται εις την εκκλησά φίλε του Χειμαδιού σου
και θα σου κάνει συντροφιά συχνά η ψυχή του γιού σου.

Καλοταξιδο το βιβλίο και να αναφέρω ότι δεν πωλείται στα βιβλιοπωλεία αλλά μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί επικοινωνώντας με τον ίδιο στο τηλέφωνο 6972984892 η με μένα ώστε να τον να φέρω σε επαφή με τον συγγραφέα.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα

Γιώργος Σηφακης (Σιμισακογιώργης )
Ιδρυτικό μέλος Κρητών Στιχουργών «Μιχάλης Καυκαλάς»