Ζωτικής σημασίας για την περιοχή το Κέντρο Υγείας στη Βιάννο – Ζητούν κίνητρα για να στελεχωθεί η μοναδική δομή υγείας στον Δήμο (vid)

H τοπική κοινωνία ζητά η Βιάννος να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στη ζώνη Α’ των άγονων περιοχών, με αιχμή την υπουργική απόφαση για τα οικονομικά κίνητρα των γιατρών

Ζωτικής σημασίας για την ενδοχώρα είναι το Κέντρο Υγείας Βιάννου, που εξυπηρετεί πολλά χωριά και ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης. Από τα περιστατικά ρουτίνας, μέχρι τα πιο βαριά, το ιατρικό προσωπικό προσφέρει υπηρεσίες σε κατοίκους, αλλά και σε επισκέπτες, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Και όλα αυτά, στον πιο ορεινό και συνάμα απομακρυσμένο δήμο του Ηρακλείου, με ένα επαρχιακό οδικό δίκτυο που έχει πολλά προβλήματα. Οι ανάγκες πολλές, αλλά τα κίνητρα που θα προσελκύσουν το ανάλογο προσωπικό σχεδόν ανύπαρκτα.

Αυτά τα δεδομένα συντελούν σε μια δύσκολη συνθήκη και για τον γιατρό που θα θελήσει να υπηρετήσει στο Κέντρο Υγείας Βιάννου, ο οποίος ενδεικτικά, αν μένει στο Ηράκλειο, θα πρέπει καθημερινά να διασχίζει συνολικά 120 χιλιόμετρα για να φτάσει στην εργασία του και να επιστρέψει στη βάση του. Γι’ αυτό, η τοπική κοινωνία ζητά η Βιάννος να ενταχθεί… χθες στη ζώνη Α’ των άγονων περιοχών, με αιχμή την υπουργική απόφαση για τα οικονομικά κίνητρα των γιατρών. 

Την ίδια ώρα, αναγκαία είναι η στελέχωση του τομέα ΕΚΑΒ, που καλείται να καλύψει πολλά χωριά στην ευρύτερη περιοχή, με αποδυναμωμένο προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχει χρειαστεί μέχρι και η συνδρομή της Πυροσβεστικής στο ΕΚΑΒ, για τη μεταφορά ασθενούς μέσα στο ασθενοφόρο. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο ήδη αποδυναμωμένος τομέας του ΕΚΑΒ καλείται πολλές φορές να καλύψει κενά και να εξυπηρετήσει περιοχές άλλων δήμων, αφήνοντας επί της ουσίας εκτεθειμένους τους κατοίκους της Βιάννου. 

Η τοπική κοινωνία δηλώνει εμφατικά πως είναι επιτακτική ανάγκη το υπουργείο να δώσει πνοή στο Κέντρο Υγείας, που επιτελεί σημαντικό έργο στην ενδοχώρα του Ηρακλείου.