Οι ισραηλινές απειλές παραλύουν το έργο των παραϊατρικών, σταματούν δύο νοσοκομεία, κλείνουν βασικές χερσαίες διαβάσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ: Ο ισραηλινός στρατός εμποδίζει τους παραϊατρικούς, ανεξαρτήτως υπαγωγής, να πραγματοποιήσουν προσπάθειες βοήθειας στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, καθώς και στο νότιο Λίβανο.

Το κέντρο Πολιτικής Άμυνας του λιβανέζικου κράτους, που βρίσκεται στην περιοχή Χαντάθ κοντά στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, έλαβε μια κλήση από τον ισραηλινό στρατό το βράδυ της Πέμπτης, προειδοποιώντας τους να μην «κινήσουν κανένα όχημα προς τη στοχευμένη τοποθεσία», μετά από μια σειρά αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν στο Η περιοχή Mrayjeh του προαστίου, παρά το γεγονός ότι έλαβε κλήσεις κινδύνου για αγνοούμενους.

Το πρωί της Παρασκευής οι φωτορεπόρτερ που προσπαθούσαν να φτάσουν στο σημείο των χτυπημάτων, που συγκλόνισαν τη Βηρυτό, στο όρος Λίβανο, και ακούστηκαν μέχρι τη Σιδώνα, έγιναν στόχος ισραηλινού μαχητικού drone.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Ένα μέλος της Πολιτικής Άμυνας από την Ισλαμική Οργάνωση Υγείας σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα ερείπια στην τοποθεσία Mrayjeh, καθώς έγιναν στόχος επίθεσης με drone».

Η ισραηλινή στόχευση επεκτάθηκε σε παραϊατρικούς και νοσοκομεία στην περιοχή των νότιων συνόρων, με αποτέλεσμα δύο νοσοκομεία να τεθούν εκτός λειτουργίας.

Τέσσερις νοσηλευτές από τη Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν όταν έγιναν στόχος επίθεσης με drone στην είσοδο του Κυβερνητικού Νοσοκομείου Μαρτζαγιούν το πρωί. Η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε την εκκένωση του προσωπικού και τη διακοπή των εργασιών.

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στόχευσε επίσης ένα κέντρο υγείας στην πόλη Χερμπέτ Σελέμ, σκοτώνοντας δύο νοσηλευτές και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους.

Το νοσοκομείο Mays Al-Jabal ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών «λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στο προσωπικό του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης διεθνώς απαγορευμένου λευκού φωσφόρου στην περιοχή του νοσοκομείου, καθώς και των δυσκολιών στην εξασφάλιση ντίζελ, ηλεκτρισμού, νερού, τροφής, πρόσβασης. για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και φάρμακα».

Το Ιατρικό Νοσοκομείο Saint Therese στο νότιο προάστιο της Βηρυτού ανακοίνωσε ότι έγινε στόχος ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο κτίριο, τον ιατρικό εξοπλισμό και τα χειρουργεία. Έκανε έκκληση για βοήθεια για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε περισσότερες από 12 αεροπορικές επιδρομές στο Mrayjeh. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποίησε «οχυρωματικές βόμβες και έριξε 73 τόνους εκρηκτικών, σε μια προσπάθεια να δολοφονήσει τον επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν, έναν πιθανό διάδοχο του πρώην αρχηγού του κόμματος Χασάν Νασράλα». Η επίθεση χαρακτηρίστηκε ως «η μεγαλύτερη από τη δολοφονία του Νασράλα πριν από μια εβδομάδα».

Περισσότερες από 15 ώρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές, η τύχη του Safieddine και όσων συναντήθηκαν μαζί του «στα πιο βαθιά καταφύγια», όπως την περιέγραψαν οι Ισραηλινοί, παραμένει ασαφής. Η Χεζμπολάχ δεν εξέδωσε επίσημη δήλωση.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε: «Ακόμα αξιολογούμε τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές που στόχευσαν το αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό».

Η καταδίωξη της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ επεκτάθηκε το πρωί της Παρασκευής στην αποκοπή της κύριας αρτηρίας που συνδέει τον Λίβανο με τη Συρία.

Λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Ισραήλ προειδοποίησε τον Λίβανο να μην χρησιμοποιεί το συνοριακό πέρασμα Masnaa για στρατιωτικούς σκοπούς της Χεζμπολάχ, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν τη λιβανική πλευρά της γης πέρα ​​από το αστυνομικό τμήμα, δημιουργώντας έναν βαθύ κρατήρα που έκοψε το δρόμο και προς τις δύο κατευθύνσεις, διακόπτοντας εντελώς την κυκλοφορία .

Χιλιάδες Λιβανέζοι και Σύροι πολίτες έχουν καταφύγει στη Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Σύμφωνα με αναφορές ασφαλείας, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε «μια σήραγγα της Χεζμπολάχ στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Λιβάνου», αλλά η αναφορά δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά.

Ο υπουργός Δημοσίων Έργων του Λιβάνου Αλί Χαμιέ είπε ότι η ισραηλινή επιδρομή «προσγειώθηκε εντός λιβανικού εδάφους, δημιουργώντας έναν κρατήρα πλάτους τεσσάρων μέτρων».

Οι δημοσιογράφοι στην Μπεκάα είπαν ότι «πολεμικά αεροσκάφη εκτόξευσαν τρεις πυραύλους».

Οι άνθρωποι που περνούσαν τα σύνορα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έμειναν καθηλωμένοι στο δρόμο μεταξύ των δύο συνοριακών σημείων για ώρες, γεγονός που τους ανάγκασε να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τα πόδια.

Ο ισραηλινός στρατός είχε βομβαρδίσει προηγουμένως το συνοριακό πέρασμα Matraba μεταξύ Συρίας και Λιβάνου στο Hermel.

Υπάρχουν έξι νόμιμες διελεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, εκτός από δεκάδες παράνομες διελεύσεις που χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο και από τη Χεζμπολάχ.

Οι ισραηλινές επιδρομές στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, στο νότιο Λίβανο και στη βόρεια Μπεκάα συνεχίστηκαν την Παρασκευή, φτάνοντας σε υπαίθριες αγορές στην Tarya και αποκλείοντας τον κεντρικό δρόμο που συνδέει το χωριό με τις γειτονιές του.

Οι επιδρομές στόχευσαν επίσης το Hermel, τα περίχωρα του Πανεπιστημίου του Λιβάνου στο νότιο προάστιο της Βηρυτού και μια αποθήκη δίπλα στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, χωρίς να επηρεαστεί η εναέρια κυκλοφορία.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή την Παρασκευή στους κατοίκους περισσότερων από 20 χωριών στο νότιο Λίβανο να εκκενώσουν αμέσως και να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Αλ-Αουαλί.

Οι προειδοποιήσεις προκάλεσαν κατάσταση σοκ στους κατοίκους, ορισμένοι από τους οποίους αρνήθηκαν να εκκενώσουν και παρέμειναν στα σπίτια τους.

Στην Qlayaa, ο πατέρας Pierre Al-Rahi της Μαρωνιτικής Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου προέτρεψε τους κατοίκους «να μην εγκαταλείψουν το χωριό παρά τις απειλές.

Είπε: «Είμαστε φιλήσυχοι πολίτες και δεν υπάρχουν στρατιωτικές κινήσεις ή εγκαταστάσεις στην περιοχή μας.

«Πήραμε μια τελική απόφαση να προστατεύσουμε το χωριό μας από την είσοδο όπλων και υποσχόμαστε να μην φύγουμε».

Το Rmeish – ένα κυρίως χριστιανικό χωριό στα νότια σύνορα – υποβλήθηκε σε ισραηλινές εχθροπραξίες για πρώτη φορά.

Δίπλα στο λιμάνι της Βηρυτού ιδρύθηκε πυρήνας κρίσης για να παρέχει καταφύγια στους εκτοπισμένους στις περιοχές του Κεσερβάν και του όρους Λίβανος.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε πολλές επιχειρήσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων, συμπεριλαμβανομένου του «βομβαρδισμού του Krayot, βόρεια της Χάιφα, με ρουκέτα, και της βάσης Ilaniya».

Η μαχητική ομάδα στόχευσε επίσης «τοποθετήσεις πυροβολικού στα νότια του Kiryat Shmona και ένα Merkava στα περίχωρα της Malkia με κατευθυνόμενο πύραυλο».

Το ραδιόφωνο του Στρατού του Ισραήλ ανέφερε ότι «περίπου 60 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ από το πρωί».

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε πλάνα από την εισβολή τους στο λιβανέζικο χωριό Κφαρκίλα, όπου βρήκε «δεκάδες όπλα που άφησε πίσω της η Χεζμπολάχ».

Η μαχητική ομάδα, ωστόσο, αμφέβαλλε για την αυθεντικότητα του βίντεο.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi έφτασε στη Βηρυτό με διπλωματική αποστολή έχοντας λάβει ειδική άδεια.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λίβανος απαγόρευσε σε ιρανικό αεροπλάνο να προσγειωθεί λόγω των άμεσων απειλών του Ισραήλ στον πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Βηρυτού.

Ο Araghchi πραγματοποίησε αρκετές συναντήσεις με αρκετούς αξιωματούχους, επιβεβαιώνοντας ότι «το Ιράν στέκεται στο πλευρό του Λίβανου και της Χεζμπολάχ».

Είπε: «Δεν σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε αυτόν τον πόλεμο εκτός και αν το Ισραήλ αποφασίσει να συνεχίσει τις εχθροπραξίες του.

«Εάν η ισραηλινή πλευρά έλαβε μέτρα εναντίον μας, θα απαντήσουμε και η απάντησή μας θα είναι απολύτως κατάλληλη και μελετημένη».

Ο Araghchi σημείωσε ότι η ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ «ήταν μια πράξη αυτοάμυνας και ως απάντηση στις επιθέσεις στα ιρανικά συμφέροντα», προσθέτοντας ότι «χτυπήσαμε μόνο στρατιωτικά σημεία και θέσεις ασφαλείας».