Η εξέλιξη που έρχεται την αμέσως επόμενη ημέρα του ανακοινωθέντος του ελληνικού ΥΠΕΞ για την κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της Τουρκίας από την ομάδα 3+1 (Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος και Γαλλία) και των ΗΑΕ.
ο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε πακέτο διάσωσης της οικονομίας της Αιγύπτου ύψους 2,772
Δυστυχώς, κι ενώ πολλοί στην Ελλάδα ανέμεναν το ΔΝΤ να μπει στη Τουρκία, η οποία βάσει των όσων μεταδίδει η πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου» από οικονομικής πλευράς, τελικά αντί για τον υπ’αριθμ. 1 εχθρό της χώρας, το ΔΝΤ μπαίνει… στον υπ’αριθμ.1 σύμμαχο της Ελλάδας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Αίγυπτο.
Το δάνειο του ΔΝΤ συνοδεύεται από ένα Μνημόνιο συγκεκριμένων δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της χώρας, το οποίο είναι άγνωστο κατά πόσον θα αγγίξει τον τομέα των αμυντικών επενδύσεων.
Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως αρνητική για την γενικότερη κατάσταση στην περιοχή, αλλά εξηγεί και πολλά πράγματα για την απροθυμία της Αιγύπτου να εμπλακεί ενεργά στον εμφύλιο της Λιβύης.
Το στοίχημα για τον αλ Σίσι είναι πώς θα περιορίσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους σε συνθήκες ακραίας κρίσης.
Γιατί αυτά τα 2,77 δισ. δολ. για την Αίγυπτο είναι απλώς τα πρώτα. Η χώρα έχει συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους άνω των 50 δισ. δολ. με δεδομενη την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.