Κρήτη: 170 αιτήσεις για γεωτρήσεις προκειμένου να βρεθεί νερό

“Βροχή” αιτήσεων για τη εξόρυξη γεωτρήσεων και άλλες τόσες εγκρίσεις από την διεύθυνση υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης τους τελευταίους μήνες, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να βρεθεί νερό για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που έχουν προκύψει τόσο στις καλλιέργειες όσο και για τα νοικοκυριά.

Την κατάσταση που επικρατεί περιέγραψε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, η προϊσταμένη της διεύθυνσης υδάτων Αγγελική Μαρτίνου. Μέχρι τώρα αρχές του Οκτώβρη έχουν κατατεθεί 170 αιτήσεις για την εξόρυξη γεωτρήσεων σε διάφορες περιοχές, κυρίως στην ανατολική Κρήτη, την ώρα που πέρυσι είχαν κατατεθεί 85 αιτήματα. Αυτό καταδεικνύει όπως είπε και τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με πολλές υπάρχουσες γεωτρήσεις στην κυριολεξία να έχουν στερέψει.

Τα αιτήματα ήταν κυρίως από Δήμους, ΔΕΥΑ και ΤΟΕΒ αλλά και ιδιώτες που προσπαθούν να βρουν απεγνωσμένα νερό και μάλιστα σε μεγάλα βάθη. Υπάρχουν ακόμη υδροφορείς που μπορούν να δώσουν νερό αλλά θα πρέπει όλου να είναι πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωση καθώς το νέο υδρολογικό έτος δεν έχει ξεκινήσει καλά καθώς δεν έχουμε βροχοπτώσεις.

Τα δύο τελευταία χρόνια, συμπλήρωσε, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ελπίζουμε τους επόμενους μήνες να έχουμε τις κατάλληλες βροχοπτώσεις. Επίσης είπε ότι υπάρχουν και πολλές καταγγελίες για την εξόρυξη παράνομων γεωτρήσεων και ενώ πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι και για τη διάνοιξη πηγαδιών που επίσης υπάρχουν πολλά αιτήματα ωστόσο το προσωπικό είναι ελάχιστο.