Δεν ανακόπτονται οι ροές στην ακριτική Γαύδο, ενώ την ίδια ώρα χωρίς ενίσχυση κάνουν ό,τι μπορούν Δήμοι και λιμενικές υπηρεσίες

Εντοπίστηκαν 53 μετανάστες νότια του Ηρακλείου – Άμεση επιχείρηση του Λιμενικού

Ακόμα μία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών διεξήχθη πριν από λίγο στα νότια της Κρήτης

Το πρωί της Πέμπτης, το Λιμενικό Σώμα εντόπισε πλοίο που μετέφερε 53 μετανάστες σε θαλάσσια περιοχή κοντά στους Καλούς Λιμένες.

Σκάφος του Λιμενικού Σώματος έσπευσε άμεσα στο σημείο και προχώρησε στην επιτυχή διάσωση των μεταναστών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στους Καλούς Λιμένες.

Η επιχείρηση συνεχίζεται, με τις αρχές να ελέγχουν την κατάσταση και να φροντίζουν για τη φροντίδα των διασωθέντων.

  • Η τελευταία “φουρνιά” με τους 75 μετανάστες είναι η δέκατη μέσα σε λίγες ημέρες στην Κρήτη.
  • Συνολικά 508 μετανάστες αποβιβάστηκαν στο νησί από την αρχή της εβδομάδας
  • Η Κρήτη και ειδικά το νότιο τμήμα της καλείται να ανταποκριθεί στις μεταναστευτικές ροές με πλωτά αργοκίνητα και απαρχαιωμένα

Δύο νέες “φουρνιές” μεταναστών εντοπίστηκαν τις τελευταίες ώρες νότια των Χανίων, ενισχύοντας τον προβληματισμό για περαιτέρω αύξηση των ροών τις τελευταίες ημέρες και κάνοντας τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος να μιλούν για “απόβαση”.

Εβδομήντα πέντε μετανάστες διασώθηκαν χθες τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου και μεταφέρθηκαν στην Παλαιόχωρα και άλλοι 34 που αποβιβάστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο ακριτικό νησί μεταφέρθηκαν στα Σφακιά.

«Έχουμε αφεθεί στην τύχη μας», καταγγέλλουν συνδικαλιστές των λιμενικών υπαλλήλων, την ώρα που η δημιουργία δομής προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη μοιάζει πλέον μονόδρομος.

Η τελευταία “φουρνιά” με τους 75 μετανάστες είναι η δέκατη μέσα σε λίγες ημέρες στην Κρήτη και ανεβάζει τον αριθμό όσων αποβιβάστηκαν στο νησί από την αρχή της εβδομάδας στους 508. Για τη διάσωσή τους στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου, στήθηκε επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, στην οποία συνέδραμε δεξαμενόπλοιο σημαίας Μάλτας. Με αυτό και με τη συνοδεία πλωτού του Λιμενικού μεταφέρθηκαν στην Παλαιόχωρα και από εκεί στις εγκαταστάσεις της πρώην Περιφερειακής Αγοράς της Αγιάς, όπου οδηγήθηκαν και οι 34.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης κ. Βασίλης Κατσικανδαράκης είπε στη “Νέα Κρήτη” ότι «δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες ζούμε μια μικρή “απόβαση” σε όλα τα παράλια της νότιας Κρήτης, από το Ηράκλειο μέχρι τη Γαύδο, με πάνω από 500 μετανάστες».

Ο ίδιος μιλά για διόγκωση του προβλήματος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι καταγράφεται αύξηση των ροών κατά 450%.

«Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται στα “κόκκινα” διαρκώς και ιδιαίτερα αυτοί που υπηρετούν στα πλωτά μέσα. Είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει επανασχεδιασμός και ενίσχυση των υπηρεσιών», τόνισε ο κ. Κατσικανδαράκης, επαναλαμβάνοντας ότι πλέον τίθενται και ζητήματα ασφάλειας για τους λιμενικούς υπαλλήλους.

Η Κρήτη και ειδικά το νότιο τμήμα της καλείται να ανταποκριθεί στις μεταναστευτικές ροές με πλωτά αργοκίνητα και απαρχαιωμένα. Το μοναδικό σύγχρονο πλωτό που υπάγεται στα Χανιά, το υπερσύγχρονο 920, είναι μόνιμα αποσπασμένο στο Ανατολικό Αιγαίο και επιπλέον αποσπάται προσωπικό από το υποστελεχωμένο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων για την επάνδρωση του. Όσο για τους Λιμενικούς Σταθμούς Αγίας Γαλήνης, Σφακίων και Παλαιόχωρας, λειτουργούν με μειωμένο κατά 50% προσωπικό.

Όπως εξήγησε για πολλοστή φορά ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, οι παραπάνω υπηρεσίες έχουν ιδιαιτερότητες, τις οποίες αγνοούν τα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων. Οι λιμενικοί υπάλληλοι έχουν να διανύσουν αποστάσεις άνω των 40 ναυτικών μιλίων με απαρχαιωμένα πλωτά για να προσεγγίσουν τις καραβιές, καλούνται να συνοδεύσουν τους μετανάστες κατά τη μεταφορά τους και να ολοκληρώσουν μια διαδικασία με πολλούς σταθμούς.

«Το θέμα είναι, εμείς σαν υπηρεσίες που διαχειριζόμαστε τα περιστατικά, να είμαστε ικανά οργανωμένες και στελεχωμένες, ώστε να μπορούμε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας και όχι να αισθανόμαστε εργαζόμενοι τρίτης κατηγορίας», σημείωσε ο κ. Κατσικανδαράκης.

Συζητείται η δημιουργία δομής στο νησί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας χθες στο πρώτο πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας, ξεκαθάρισε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία δομής προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη.

«Δε σχεδιάζεται νέα δομή μεταναστών, αλλά μια προσωρινή για λίγες μέρες, κλειστή, για ταυτοποίηση», διευκρίνισε ο Παύλος Μαρινάκης. Αλλά και ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και στον Μάνο Δασκαλάκη, έδωσε το στίγμα των προδιαγραφών που θα πρέπει η δομή να έχει.

«Θα πρέπει να είναι σε ασφαλές μέρος, να μπορεί να φυλάσσεται. Ίσως να υπάρχουν στρατόπεδα που να μπορούν να δοθούν άμεσα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας», είπε μεταξύ άλλων.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου φαίνεται να συζητά τη δημιουργία δύο δομών στο νησί, μία στα Χανιά και μία στο Ηράκλειο.

Μέχρι σήμερα στις ακτές της νότιας Κρήτης μέσα στο 2024 έχουν φτάσει πάνω από 3.700 μετανάστες, όταν συνολικά το 2023 ο αριθμός αυτός ήταν 798. Μια ανησυχητική αύξηση, η οποία δεν έχει, όπως τόνισαν λιμενικοί, συνοδευτεί από την αντίστοιχη στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο πλέον εμφανίζει σημάδια εξάντλησης και καθαρά θέμα τύχης θεωρείται ότι δεν έχει σημειωθεί κάποιο ατύχημα.

Διευκρινήσεις Αποκεντρωμένης

Τέλος η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης διευκρινίζει με ανακοίνωση της πως ουδέποτε τέθηκε ζήτημα για την δημιουργία κέντρου υποδοχής και παραμονής παράνομων μεταναστών στην Κρήτη.