Η Υεμένη έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στον αμερικανικό ναυτικό στόλο, με αποτέλεσμα έντονες συγκρούσεις στη θάλασσα.
Οι Χούτι εκτοξεύουν πυραύλους και επιθέσεις drone σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκτόξευσε πυραύλους σε δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ σε μια επίθεση πολλών ωρών, επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο.
Το USS Stockdale, το οποίο δέχτηκε πρόσφατη επίθεση των Χούτι, το 2018 [Αρχείο: Handout/Ναυτικό των ΗΠΑ μέσω Reuters]
Οι ΗΠΑ φέρεται να πρόσφεραν διάφορες παραχωρήσεις στους Χούτι για να τους αποτρέψουν από το να αποκαλύψουν την ήττα και να προστατεύσουν τη φήμη του στόλου μετά από μια απροσδόκητη οπισθοδρόμηση, που οδήγησε στην απόσυρση των αεροπλανοφόρων από τη Μέση Ανατολή.
This is what happened in the Red Sea:
— SilencedSirs◼️ (@SilentlySirs) November 12, 2024
Yemen has dealt a severe blow to the U.S. naval fleet, resulting in intense clashes at sea. The U.S. reportedly offered various concessions to the Houthis to prevent them from exposing the defeat and protect the fleet’s reputation after an… pic.twitter.com/L0qiJ5QD3c
🔥 Footage of the targeting of the American aircraft carrier (Abraham) stationed in the Arabian Sea by multiple cruise missiles and drones! pic.twitter.com/VK7pWfkAmJ
— SilencedSirs◼️ (@SilentlySirs) November 12, 2024
Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία δέχθηκαν συνεχή επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από μαχητές Χούτι καθώς έπλεαν στα ανοιχτά της Υεμένης, επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο, με την ένοπλη ομάδα να ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln και δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά.
Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας του Πενταγώνου, στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM) «απέκρουσαν με επιτυχία πολλαπλές επιθέσεις Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν κατά τη διάρκεια διέλευσης από το στενό Μπαμπ αλ-Μάντεμπ», που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο. του Άντεν.
Ο Ράιντερ είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου ότι δύο κατευθυνόμενα από τις ΗΠΑ αντιτορπιλικά πυραύλων – τα USS Stockdale και USS Spruance – δέχθηκαν επίθεση από τουλάχιστον οκτώ μονόδρομα επιθετικά drones, πέντε βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων και τρεις πυραύλους κρουζ.
Όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι των Χούτι «εμπλέκτηκαν με επιτυχία και ηττήθηκαν» και κανένα από τα πλοία του αμερικανικού Ναυτικού δεν υπέστη ζημιές ή τραυματίστηκε προσωπικό, είπε.
Ο Ράιντερ πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε καμία επίθεση εναντίον του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln.

Νωρίτερα την Τρίτη, μαχητές των Χούτι ανακοίνωσαν ότι είχαν πραγματοποιήσει δύο «συγκεκριμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» εναντίον του αμερικανικού ναυτικού σε μια επίθεση που διήρκεσε οκτώ ώρες.
Εγγραφείτε στο Al Jazeera
Ενημερωτικό δελτίο κάλυψης της Αμερικής
Η πολιτική των ΗΠΑ, η πολυπολιτισμικότητα του Καναδά, η γεωπολιτική άνοδος της Νότιας Αμερικής — σας μεταφέρουμε τις ιστορίες που έχουν σημασία.Συνεισφέρω
«Η πρώτη επιχείρηση είχε στόχο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο (Abraham) που βρίσκεται στην Αραβική Θάλασσα με έναν αριθμό πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι, Γιαχία Σαρέα.
«Η άλλη επιχείρηση είχε στόχο δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά στην Ερυθρά Θάλασσα με έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων και drones», είπε, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση «πέτυχε με επιτυχία τους στόχους της».
Οι Χούτι, που ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, πραγματοποιούν επιθέσεις σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο του 2023, σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους.
Η ένοπλη ομάδα, ωστόσο, έχει επίσης κατηγορηθεί για επίθεση σε εμπορικά πλοία που δεν έχουν προφανή σχέση με το Ισραήλ ή τον πόλεμό του στη Γάζα.
Οι Χούτι έχουν βάλει στο στόχαστρο περισσότερα από 90 πλοία με πυραύλους και drones, σκοτώνοντας τέσσερις ναύτες και βυθίζοντας δύο πλοία. Το πλήρωμα ενός σκάφους – του Galaxy Leader, ενός βρετανικού αερομεταφορέα και ιαπωνικής εκμετάλλευσης, που αεροπειρατήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο – παραμένει υπό κράτηση στην Υεμένη.
Η ομάδα της Υεμένης απαίτησε από το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα ως προϋπόθεση για να σταματήσει τις επιθέσεις, οι οποίες έχουν διαταράξει σοβαρά το εμπόριο σε μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένα πλήγματα σε στόχους σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι ως απάντηση στις επιθέσεις των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Την Κυριακή, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στη Σαναά και στη βόρεια επαρχία Αμράν, με το Πεντάγωνο να λέει ότι στόχευσε προηγμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων των Χούτι.
Οι επιθέσεις έγιναν λίγες εβδομάδες μετά τις εντατικές επιδρομές των ΗΠΑ σε στόχους των Χούτι, στις οποίες συμμετείχαν για πρώτη φορά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2 , πραγματοποιώντας πλήγματα εναντίον πέντε υπόγειων αποθηκευτικών τοποθεσιών όπλων.









