Τυρί φτιαγμένο με λεμόνι … Όταν σου μείνει γάλα και δε θέλεις να φτιάξεις γλυκο… Το πηζεις και το κάνεις τυρί…
ΥΛΙΚΑ
- 1,5 λίτρο γάλα (εγώ χρησιμοποίησα ελαφρύ, αλλά μπορείτε να επιλέξετε το γάλα της προτίμησής σας)
- 1 κ.γ. αλάτι (το αλάτι προσθέτει γεύση και βοηθά στη διαδικασία του τυροκομείου)
- ½ κ.γ. ξινό διαλυμένο σε λίγο νερό (το ξινό είναι το μυστικό για να πετύχετε την τέλεια υφή του τυριού)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά, βράζουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην φουσκώσει, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Είναι σημαντικό να είμαστε υπομονετικοί σε αυτή τη διαδικασία.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλάτι και το ξινό, ανακατεύοντας καλά για να διαλυθούν πλήρως.
Μετά από λίγο, θα παρατηρήσουμε ότι το τυρί αρχίζει να ξεχωρίζει από το γάλα, κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό.
Σε ένα σουρωτήρι, τοποθετούμε μια πετσέτα και ρίχνουμε μέσα το γάλα με το τυρί. Σηκώνουμε την πετσέτα με προσοχή, ώστε να μην χυθεί το τυρί.
Κλείνουμε καλά την πετσέτα και αφήνουμε το τυρί να στραγγίξει για 1 έως 2 ώρες. Μπορείτε να το κρεμάσετε στη βρύση όπως κάνουν οι περισσότεροι.
Τέλος, το τοποθετούμε στο ψυγείο για να διατηρηθεί φρέσκο και νόστιμο.
Η συνταγή προέρχεται από την κ. Ελένη Μηλιαρά Σπαντιδάκη