Τα τελευταία 24ώρα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο τα 5 με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι η έξαρση των σεισμών θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Συνεπώς με ανησυχία και έντονο προβληματισμό παρακολουθούν τις σεισμολογικές εξελίξεις η διεθνής κοινότητα και διακεκριμένοι σεισμολόγοι, όσο σε επιφυλακή παραμένουν η Αμοργός και η Σαντορίνη.
Μετά τους Τούρκους επιστήμονες, που προειδοποίησαν και για τσουνάμι , ο Ιάπωνας ειδικός επί των σεισμών Yoshinori Moriwaki δήλωσε ότι μπορεί να σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους άνω των 7 Ρίχτερ στο Αιγαίο Πέλαγος, κάτι που ενέχει κίνδυνο τσουνάμι.
Aξιολογώντας τη δραστηριότητα στο Αιγαίο, ο Moriwaki ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Θα μπορούσε να σημειωθεί σεισμός μεγέθους 7 έως 7,5 βαθμών στην περιοχή. Υπάρχουν πολλά ρήγματα στο Αιγαίο, αλλά δεν περιμέναμε να είναι τόσο ενεργά”, είπε ο Moriwaki.
⚫️Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki:
— UsaTurkNews (@usaturknews) February 4, 2025
Ege Denizi'nde büyüklüğü 7'nin üzerinde olan bir depremin meydana gelebileceğini ifade etti.
Meydana gelebilecek 7 üzerindeki bir depremin tsunamiye de neden olabileceğini söyledi.#earthquake #egedenizi #deprem #sondakika #Santorini pic.twitter.com/gL7E4WGZKz
Ο ίδιος τόνισε ότι ένας σεισμός με μέγεθος πάνω από 7 Ρίχτερ θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει τσουνάμι και είπε ότι πρέπει να ληφθούν προφυλάξεις.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki:
— Açık Haber (@acikhaber_) February 4, 2025
(Ege Denizi’ndeki depremler)
"Böyle giderse 7 ve 7.5 büyüklüğünde deprem beklenebilir." pic.twitter.com/CGZWkQ7D0v
Τι υποστήριξαν οι Τούρκοι σεισμολόγοι
Σύμφωνα με αναλύσεις των Τούρκων ειδικών, το νησί και τα περίχωρά του βιώνουν σεισμοθύελλα.
Το Παρατηρητήριο Kandilli της Τουρκίας ανέφερε ότι 650 σεισμοί έχουν σημειωθεί στη Σαντορίνη και τα περίχωρά της από τις 31 Ιανουαρίου 2025. Ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός αναφέρθηκε ότι ήταν 5,1, ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκαν 70 σεισμοί μεγέθους 4 και άνω.
Το Παρατηρητήριο Kandilli του Πανεπιστημίου Boğaziçi, το Περιφερειακό Κέντρο Παρακολούθησης Σεισμών και Τσουνάμι, το οποίο δημοσίευσε έκθεση μετά τους σεισμούς στην περιοχή, ανέφερε ότι το ρήγμα Σαντορίνης-Αμοργού έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς και προειδοποίησε ότι η περιοχή έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει κατολισθήσεις και τσουνάμι.
Στην έκθεση που συνέταξε, το Αστεροσκοπείο Καντίλλη ανέλυσε τους σεισμούς που σημειώθηκαν γύρω από το νησί της Σαντορίνης από το παρελθόν μέχρι σήμερα και επέστησε την προσοχή στο τσουνάμι που θα μπορούσε να συμβεί μετά από μια πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη.
Η έκθεση, η οποία ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί πολλές ηφαιστειακές εκρήξεις στη Σαντορίνη κατά τη διάρκεια της ιστορίας και ότι έχουν προκληθεί ορισμένα γεγονότα τσουνάμι, ανέφερε: «Οι περίοδοι ηφαιστειακής δραστηριότητας που καταγράφηκαν το 1707-1711, το 1866-1870 και το 2011-2012 δείχνουν ότι η περιοχή είναι σε συνεχή γεωδυναμική κίνηση».
Αναφέρεται ότι το ηφαίστειο Columbo, που βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα βόρεια της Σαντορίνης, είναι ένα «ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο» και «οι εκροές αερίων και οι παραμορφώσεις του βυθού στο ηφαίστειο υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός μεγάλου γεωθερμικού συστήματος. Ο σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ το 1956 είναι ο μεγαλύτερος στην περιοχή. Ήταν ένας από τους σεισμούς και δημιούργησε τσουνάμι», όπως αναφέρθηκε στην έκθεση.
Η έκθεση για το ενδεχόμενο τσουνάμι του Αιγαίου Πελάγους αναφέρει ότι: «Η σεισμική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο εδώ και αρκετό καιρό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους όσον αφορά το σχηματισμό τσουνάμι. Οι σεισμοί, ειδικά όταν συμβαίνουν στον βυθό της θάλασσας, μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι εκτοπίζοντας μάζες νερού. Επιπλέον, η ενεργή ηφαιστειακή δομή με υποθαλάσσιες κατολισθήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσει τσουνάμι».