Σε περίεργες και εν ολίγοις δηλώσεις που χρήζουν μετάφρασης προχώρησε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος αναφερόμενος στην πιθανότητα «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία, την οποία αν και δεν απέκλεισε στην ουσία… απέκλεισε, λέγοντας πως στο τέλος θα κάτσουμε και θα συζητήσουμε! .
Όπως ανέφερε ο Α.Διακόπουλος «συζητήσεις με την Τουρκία δεν έχουν δυσάρεστες καταλήξεις»(!), εννοώντας συζητήσεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια έντασης ή μετά ένα «θερμό» επεισόδιο.
Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα λέγοντας «τέτοιες συζητήσεις που ήδη γίνονται, δεν έχουν δυσάρεστες καταλήξεις», αποκαλύπτοντας πως ήδη συζητάμε με την Τουρκία; Και αν συμβαίνει αυτό για πιο θέμα άραγε;
Μάλιστα ο σύμβουλος έφερε ως παράδειγμα καλού… αποτελέσματος(!) τις συζητήσεις που έγιναν στην Βέρνη, το Νταβός και τη Μαδρίτη.
Εκτός της Βέρνης όμως, το Νοέμβριο του 1976, όπου ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δέσμευε ρητά την χώρα του ότι δεν θα προβεί σε έρευνες έξω από τα έξι ναυτικά των χωρικών της υδάτων, οι άλλες «συζητήσεις» δεν εξελίχθηκαν και τόσο καλά.
Στο Νταβός ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παραδέχθηκε αργότερα ότι ήταν λάθος του, με το περίφημο “mea culpa” που είχε πει στη Βουλή, ενώ στη Μαδρίτη το 1997 ο τότε πρωθυπουργός Κ.Σημίτης είχε αναγνωρίσει ευθέως ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Τέτοιες συζητήσεις οραματίζεται ο Α.Διακόπουλος;
Παράλληλα ο Α.Διακόπουλος ανέφερε “πως θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και όπως φαντάζονται όλοι, ακόμη και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί”, όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του Open όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα υδάτινα σύνορα μας.
Ο κ. Διακόπουλος ο οποίος έχει επανειλημμένως πει ότι δεν βλέπει «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία απάντησε και στην ερώτηση που υφίσταται στο στόμα πολλών, αν δηλαδή “θα προχωρήσει, τελικά, η Τουρκία στις έρευνες και στις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας;”.
Σ’ αυτό σημείο ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τη χώρα μας. Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση».
Όσο για το δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου ο ίδιος απάντησε «πως τέτοιες συζητήσεις που ήδη γίνονται, δεν έχουν δυσάρεστες καταλήξεις».
Δείτε το βίντεο από το Open:
Play Video
Play Video