Χωριάτικο ! Πλιγούρι με Ρεβίθια – Oatmeal with Chickpeas

Σήμερα έχουμε μια υπέροχη συνταγή
Σήμερα έχουμε μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα έχουμε μια υπέροχη συνταγή που είναι από τις απόλυτα αγαπημένες μας. Είναι σημαντικό για εμάς και ως κληρονομιά, και ως το πόσο υγιεινό είναι. Πλιγούρι σημαίνει βρασμένοι, αποξηραμένοι και σπασμένοι κόκκοι σιταριού και βγαίνει σε διάφορα μεγέθη.

Όταν είναι χοντροτριμμένο το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε πιλάφι. Το μεσαίο άλεσμα χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή ντολμά.

Το ψιλοτριμμένο πλιγούρι είναι εξαιρετικό για σούπες, κεφτεδάκια και μπάλες λαχανικών. Για να σας δώσω μια σαφή εικόνα, αν η Ασία είναι η πατρίδα του ρυζιού, η Αμερική η πατρίδα του καλαμποκιού, η Ανατολία είναι η πατρίδα του σιταριού πλιγούρι.

Το πλιγούρι είναι θρεπτικό, χορταστικό και υπερτροφή, επομένως είναι καλό συστατικό και σε περιόδους πείνας. Σήμερα θα φτιάξουμε το απόλυτο “Πλιγούρι πιλάφι” με τον τρόπο που με δίδαξε η γιαγιά μου.
Είναι απαλό και αφράτο!
Απολαύστε το και αφήστε μας ένα like και ένα σχόλιο αν σας άρεσε το βίντεο μας.

Να έχετε μια όμορφη μέρα!

Υλικά
2 φλιτζάνια πλιγούρι χοντροτριμμένο
2 κρεμμύδια, 1 ξισμένο και 1 κομμένο σε κύβους
1 μικρό καρότο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομενες
50 ml ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
100 γρ. βρασμένα ρεβίθια
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη (ή θυμάρι)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα (γλυκιά)
1/4 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)
5-6 κόκους μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
50 ml ντοματοχυμό
Για γαρνίρισμα: Τουρσί Αλμυρό – γιαούρτι •

• Ροδίζουμε τη 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
• Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε για μερικά λεπτά.
• Αφού μαλακώσουν τα κρεμμύδια, ρίχνουμε μέσα το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
• Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας. Χρησιμοποιήστε την άκρη της σπάτουλας σας για να ανακατέψετε την πάστα με το κρεμμύδι και το σκόρδο ομοιόμορφα.
• Προσθέστε το πλιγούρι, το καρότο και τα ρεβίθια. Συνεχίστε να ανακατεύετε αφού προσθέσετε κάθε υλικό.
• Ώρα να νοστιμίσετε το πιλάφι! Καρυκεύουμε με αποξηραμένο δυόσμο, θυμάρι, αλάτι και μαύρο πιπέρι και προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες μάυρου πιπεριού,η χρησιμοποιείτε πάστα γλυκιάς κόκκινης πιπεριάς.
•Ρίχνουμε βραστό νερό έως και 2 εκ. ψηλότερα από τη στάθμη του πλιγούρι. Θα χρειαστούν περίπου 4 φλιτζάνια βραστό νερό ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού σας. •Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και σιγοβράστε για 20-25 λεπτά – ανάλογα με το μέγεθος του πλιγούρι – σε χαμηλή φωτιά. Σε αντίθεση με το πιλάβι ρυζιού, το να αφήσετε λίγο νερό στον πάτο του τηγανιού θα κάνει το πιλάβι σας καλύτερο.

•Σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με ένα πανί κουζίνας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
• Αφράτε και σερβίρετε με γιαούρτι και πίκλες για να ανεβείτε τη χαρά και να φάτε το πλιγούρι πιλάβι όπως εμείς!

►Για να εγγραφείτε στο κανάλι μας: Youtube