Πόσο βαρύς πρέπει να είναι ο σκύλος μου; Συμβουλές για τον υπολογισμό του βάρους του σκύλου

Πόσο βαρύς πρέπει να είναι ο σκύλος μου;
Πόσο βαρύς πρέπει να είναι ο σκύλος μου;

Ανακαλύψτε συμβουλές για να προσδιορίσετε πόσο βαρύ πρέπει να είναι ο σκύλος σας και μάθετε περισσότερα για το ιδανικό εύρος βάρους του.

Σύντομη επισκόπηση του υγιούς βάρους σκύλου

Το υγιές βάρος σκύλου αναφέρεται στο ιδανικό σωματικό βάρος του σκύλου σας ή στο εύρος βάρους για έναν ενήλικο σκύλο με βάση τη φυλή και το μεταβολισμό του. 

Ωστόσο, το ιδανικό βάρος είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επειδή οι μεμονωμένες ράτσες σκύλων διαφέρουν ως προς το σχήμα, το μέγεθος και την κατασκευή. για παράδειγμα, τα Τσιουάουα είναι πολύ μικρότερα από τους Μεγάλους Δανούς.

Πολλά διαγράμματα βάρους φυλών παραθέτουν το μέσο εύρος βάρους για διαφορετικές ράτσες , αλλά παραβλέπουν αρκετούς βασικούς παράγοντες και παρέχουν μόνο ένα μέρος μιας ακριβούς απεικόνισης του υγιούς βάρους ενός σκύλου.

 Τα γραφήματα μέσου βάρους παραβλέπουν τις ράτσες σκύλων που είναι επιρρεπείς σε αύξηση βάρους, όπως τα μικρόσωμα σκυλιά όπως τα American cocker spaniel και τα Cavalier King Charles spaniel, τα λαγωνικά και τα dachshunds, καθώς και τα Labrador retriever, τα κόλευ και τα τσοπανόσκυλα Shetland.

Πολλοί κτηνίατροι προτιμούν το σύστημα βαθμολογίας κατάστασης σώματος (BCS) έναντι των διαγραμμάτων βάρους σκύλου για να καθορίσουν το ιδανικό βάρος ενός σκύλου. Το σύστημα κατάστασης σώματος χρησιμοποιεί τις αισθήσεις όρασης και αφής του ιδιοκτήτη του σκύλου για να υπολογίσει ένα υγιές εύρος βάρους για το κατοικίδιο ζώο του.

Πόσο βαρύς πρέπει να είναι ο σκύλος μου; 3 Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να προσδιορίσουν εάν το κατοικίδιο ζώο τους βρίσκεται σε υγιές εύρος βάρους για διάφορους λόγους, όπως:

  1. Ένα υγιές βάρος μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας ζωής του σκύλου σας . Η γνώση του ιδανικού βάρους του σκύλου σας μπορεί να συμβάλει στο να τον βοηθήσετε να ζήσει μεγάλη και υγιή ζωή.
  2. Τα υπέρβαρα σκυλιά μπορεί να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας . Τα σκυλιά που υπερβαίνουν το ιδανικό σωματικό τους βάρος αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα υγείας. Η παχυσαρκία συμβάλλει σε καρδιακές και ηπατικές παθήσεις, υπέρταση, βλάβες των οστών και των αρθρώσεων και σε συνολική μείωση της ποιότητας της υγείας και της ζωής ενός σκύλου.
  3. Τα λιποβαρή σκυλιά μπορεί να έχουν υποκείμενες παθήσεις . Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζετε εάν ο σκύλος σας είναι κάτω από το ιδανικό σωματικό του βάρος. Η ξαφνική ή ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση, όπως καρκίνο, παράσιτα ή νόσο του Addison. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το κατοικίδιο ζώο σας χρειάζεται περισσότερες θερμίδες και σωστή διατροφή από διαφορετικές τροφές για σκύλους.

Περιορισμοί των διαγραμμάτων βάρους σκύλου

Τα διαγράμματα βάρους σκύλων μπορεί να είναι ένας χρήσιμος γενικός οδηγός, αλλά έχουν περιορισμούς. Πίνακες βάρους σκύλων:

  • Αγνοήστε τους γενετικούς παράγοντες : Τα γραφήματα μέσου βάρους παραλείπουν γενετικούς παράγοντες υγείας που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Τα μπόξερ, τα γερμανικά ποιμενικά και τα μικρόσωμα σκυλιά όπως τα αμερικανικά τεριέ Staffordshire, τα τεριέ της Βοστώνης και τα τεριέ του Γιορκσάιρ είναι όλα επιρρεπή στη νόσο του Cushing, η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα του σκύλου σας ρυθμίζει το βάρος.
  •  Οι μεσαίου μεγέθους σκύλοι και οι σκύλοι μεγαλόσωμων φυλών, όπως τα μινιατούρα σνάουζερ, τα ιρλανδικά σέττερ, τα πίτμπουλ τεριέ και τα πιντσέρ Ντόμπερμαν είναι ευαίσθητα στον υποθυρεοειδισμό, ο οποίος προκαλεί αύξηση βάρους λόγω υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.
  • Λήψη μόνο καθαρόαιμων σκύλων : Τα διαγράμματα βάρους περιλαμβάνουν μόνο καθαρόαιμους σκύλους, με θέα σκύλους μικτής ράτσας όπως Maltipoos (Μαλτέζικο και κανίς), pitskys (αμερικάνικο pitbull terrier και χάσκι Αλάσκας/Σιβηρίας) ή bernedoodles (Βερνέζικο σκυλί και κανίς του βουνού).
  • Παραβλέψτε τα ενεργειακά επίπεδα : Τα διαγράμματα βάρους σκύλων μπορεί να υποδεικνύουν ότι το βάρος των ενηλίκων των κυνηγόσκυλων, των αυστραλιανών βοοειδών, των γερμανικών πίντσερ και των μπουλντόγκ θα πρέπει να είναι όλα περίπου πενήντα λίβρες. Ωστόσο, κάθε μία από αυτές τις φυλές διαφέρει ως προς τα ενεργειακά επίπεδα και τη δομή.

Πώς να υπολογίσετε το ιδανικό βάρος σκύλου: 4 συμβουλές

Το σκορ κατάστασης σώματος (BCS) σας βοηθά να υπολογίσετε το ιδανικό υγιές βάρος του σκύλου σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τον προσδιορισμό του βάρους του σκύλου σας χρησιμοποιώντας το σύστημα BCS:

  1. Παρατηρήστε τον σκύλο σας . Εξετάστε το σώμα του σκύλου σας, κοιτάζοντας το κλουβί, την κοιλιά και τη μέση σε προφίλ και ενώ στέκεστε πάνω από το σκυλί σας. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να νιώσετε τα πλευρά του σκύλου σας. Ψάξτε για μια “κοιλιακή πιπίλα” – μια καμπύλη στην κοιλιά πίσω από τα πλευρά – και μια καμπύλη προς τα μέσα στη γραμμή της μέσης.
  2. Σημειώστε την κατάστασή τους . Οι σκύλοι εντός του ιδανικού εύρους υγιούς βάρους τους έχουν ψηλαφητές πλευρές και διαθέτουν τόσο λεπτή κοιλιακή πίεση όσο και καμπύλη μέσης. Τα υπέρβαρα σκυλιά έχουν στρώματα λίπους πάνω από τα πλευρά τους και δεν έχουν την κοιλιακή πίεση και την καμπύλη στη μέση. Τα λιποβαρή σκυλιά έχουν ορατά πλευρά και σπονδύλους και βαθύτερη καμπύλη στη μέση και την κοιλιά.
  3. Βαθμολογήστε την παρατήρηση . Η μέθοδος BCS χρησιμοποιεί ένα σύστημα εννέα σημείων για τον προσδιορισμό της βαθμολογίας της κατάστασης του σώματος του σκύλου. Τα λιποβαρή σκυλιά λαμβάνουν βαθμούς από ένα έως τρία, ενώ τα υπέρβαρα σκυλιά κερδίζουν βαθμούς από έξι έως εννέα (οι παχύσαρκοι σκύλοι λαμβάνουν εννέα). Εάν το σώμα ενός σκύλου πληροί τα κριτήρια για ιδανικό βάρος, βαθμολογείται με τέσσερα ή πέντε.
  4. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για το σκορ . Χρησιμοποιήστε το BCS για να προσδιορίσετε εάν ο σκύλος σας βρίσκεται εντός υγιούς εύρους βάρους. Συζητήστε τον υπολογισμό σας με τον κτηνίατρό σας και ζητήστε του να αξιολογήσουν τη βαθμολογία της κατάστασης του σώματος του σκύλου σας για να προσδιορίσετε εάν πρέπει να προσαρμόσετε τη διατροφή του σκύλου σας.