Μάθετε πώς να φτιάχνετε χούμους σαν επαγγελματίας! Μοιράζομαι την εύκολη συνταγή για χούμους της οικογένειάς μου και συμβουλές ειδικών για αυθεντικό, απαλό, εξαιρετικά κρεμ χούμους!
Κανένας μεζές δεν είναι ολοκληρωμένος χωρίς ένα μπολ χούμους και λίγη ζεστή πίτα . Υπάρχουν όμως τόσοι πολλοί τρόποι για να απολαύσετε αυτή τη νόστιμη βουτιά!
Τι είναι το χούμους;
Οι περισσότεροι γνωρίζουν το χούμους. Είναι το βασικό ντιπ της Μέσης Ανατολής που γίνεται με την ανάμειξη ρεβιθιών με ταχίνι , σκόρδο και εσπεριδοειδή.
Μεγάλωσα σε αυτό και είμαι πεπεισμένη ότι αυτό το απλό μπεζ ντιπ είναι από τα καλύτερα πράγματα στη γη! Κρεμώδες, χορταστικό και γεμάτο με φυτική πρωτεΐνη.
Αυτή η αυθεντική σπιτική συνταγή για χούμους είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι και πολύ καλύτερη από ό,τι θα αγοράζατε απο το κατάστημα !
Λατρεύω αυτή τη συνταγή γιατί είναι απλή και χρησιμοποιεί λίγα μόνο υλικά. Αλλά μερικές συμβουλές κάνουν τη διαφορά σε αυτή τη συνταγή για χούμους.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 3 φλιτζάνια μαγειρεμένα ρεβίθια, ξεφλουδισμένα (από 1 έως 1 ¼ φλιτζάνι ρεβίθια ξερά ή από ποιοτικά κονσέρβα ρεβίθια. Δείτε τις σημειώσεις της συνταγής για περισσότερες οδηγίες σχετικά με το μαγείρεμα και το ξεφλούδισμα των ρεβιθιών)
- 1 με 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 με 4 παγάκια
- ⅓ φλιτζάνι ( 79 γραμμάρια ) πάστα ταχινιού
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Ζεστό νερό (αν χρειάζεται)
- Ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής
- Σουμάκι
Συστατικά
Ρεβύθια (3 φλ.). Τα ρεβίθια, είναι το βασικό συστατικό του χούμους. Ρεβύθια σε κονσέρβα ή ξερά; Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε χούμους από την αρχή — το καλύτερο, έξτρα κρεμώδες, αυθεντικό θα θέλετε να μαγειρέψετε τα δικά σας ρεβίθια από την αρχή (θα τα αφήσετε να μουλιάσουν όλη τη νύχτα + βράστε σε νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Σκόρδο (1 ή 2 σκελίδες).
Συμβουλή: για να μειώσετε την πικάντικη γεύση του, αφήστε το ψιλοκομμένο σκόρδο να μείνει σε λίγο χυμό λεμονιού για λίγα λεπτά.
Ταχίνι ( ⅓ φλιτζάνι). Το ταχίνι είναι μια πλούσια, ξηρή και ελαφρώς πικρή πάστα που παρασκευάζεται από φρυγανισμένο σουσάμι.
Φρέσκος χυμός λεμονιού (από 1 λεμόνι). Ο φρέσκος χυμός λεμονιού είναι αυτό που πρέπει να προσθέσετε εδώ.
Αλάτι , μια πρέζα αλάτι.
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο . Ένα γενναιόδωρο ψιλόβροχο ποιοτικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου είναι ο τρόπος για να τελειώσετε και να σερβίρετε αυτό το ντιπ με τον αυθεντικό τρόπο.
Γαρνιτούρα.
Δεν πρέπει να υποτιμάται. Ο αγαπημένος μου τρόπος για να γαρνίρω ένα μπολ με χούμους είναι το αλεσμένο κύμινο, είναι μια καλή προσθήκη). Αν έχετε επιπλέον μαγειρεμένα ρεβίθια, φυτέψτε τα ακριβώς στη μέση. Για λίγο πράσινο, μπορείτε να προσθέσετε μια γαρνιτούρα φρέσκου μαϊντανού.
5 Σημαντικές συμβουλές
1.Μαγειρέψτε καλά τα ρεβίθια (ακόμη και τα ρεβίθια σε κονσέρβα μπορούν να σιγοβράσουν!)
Ανέφερα ήδη ότι τα ξερά ρεβίθια είναι τα καλύτερα αν θέλετε πραγματικά να μάθετε πώς να φτιάχνετε χούμους από την αρχή.
Αφού μουλιάσουν όλη τη νύχτα, μπορείτε να αφήσετε τα ρεβίθια να σιγοβράσουν σε νερό για περίπου 2 ώρες μέχρι να ψηθούν καλά και να μαλακώσουν.
Μεγάλη συμβουλή!
Αν παραβράσετε λίγο τα ρεβίθια, έχετε πιο κρεμώδη χούμους! Έτσι, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε ρεβίθια σε κονσέρβα, αφήστε τα να σιγοβράσουν για 20 λεπτά, ώστε να είναι καλά ψημένα και τρυφερά.
2.Καθαρίζουμε τα ρεβίθια. Οι φλούδες των ρεβιθιών είναι βρώσιμες, αλλά αν θέλετε κρεμώδες χούμους, ξεφλουδίστε τα ρεβίθια και πετάξτε τις φλούδες. Βοηθάμε να μουλιάσουν τα ρεβίθια σε λίγο ζεστό νερό με λίγη μαγειρική σόδα, απομακρύνει τις φλούδες των ρεβιθιών (περισσότερα για αυτήν τη διαδικασία παρακάτω). Κάποιες φορές βέβαια δεν ξεφλουδίζω τα ρεβίθια, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη γεύση, μόνο κάνει το χούμους λίγο από «ρουστίκ» πλευρά.
3.Χρησιμοποιήστε ποιοτικό ταχίνι και αρκετό από αυτό. Η πάστα ταχίνι είναι βασικό συστατικό σε μια αυθεντική συνταγή για χούμους. Θα προσθέσει αυτή την πλούσια συνοχή και τη διακριτική γεύση ξηρών καρπών. Υπάρχουν όλων των ειδών οι επιλογές ταχίνι εκεί έξω.
4.Για αφράτο χούμους, προσθέστε παγάκι ενώ ανακατεύετε. Ακούγεται τρελό σωστά; Αυτό είναι ένα κόλπο που έμαθα από την πεθερά μου που είναι μάστερ της κουζίνας του Levant. Τα παγάκια βοηθούν στο χτύπημα του χούμους σε πιο κρεμώδη υφή–κάπως σαν φρεσκοτριμμένο παγωτό.
5.Μην το βιάζεσαι! Αφήστε τον επεξεργαστή τροφίμων να λειτουργήσει για 4 με 5 λεπτά. Θέστε τον επεξεργαστή τροφίμων σε λειτουργία για λίγα λεπτά, έτσι ώστε το μείγμα χούμους να αναμειχθεί αρκετά καλά σε μια λεία υφή. Δοκιμάστε και, αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο ζεστό νερό και συνεχίστε να λειάνετε ακόμη περισσότερο το χούμους μέχρι να γίνει εντελώς κρεμώδες.