Η Ρωσία παρέλαβε δεκάδες ιρανικά μαχητικά drones και εκατοντάδες βλήματα αέρος-εδάφους

Η Ρωσία παρέλαβε δεκάδες ιρανικά μαχητικά drones και εκατοντάδες βλήματα αέρος-εδάφους
Η Ρωσία παρέλαβε δεκάδες ιρανικά μαχητικά drones και εκατοντάδες βλήματα αέρος-εδάφους

Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι θα «συνεισφέρουν» στην επιχειρησιακή αξιοποίησης τους.

Δεκάδες ιρανικά μαχητικά drones και τα ανάλογα κέντρα ελέγχου τους έχουν παραδοθεί τις τελευταίες 72 ώρες στο ρωσικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας με συνεχείς πτήσεις ιρανικών μαχητικών αεροσκαφών.

Η Ρωσία προσπαθεί να κλείσει την έλλειψη που έχει όχι μόνο ως υλικό αλλά και ως δόγμα μάχης σε ότι αφορά την χρήση μαχητικών drones και σε αυτό το Ιράν βοηθά όχι μόνο με υλικό αλλά και προσωπικό: Περίπου 100 Ιρανοί αξιωματικοί θα είτε θα προσκοληθούν στις ρωσικές επιχειρησιακές μονάδες είτε θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση Ρώσων στην χρήση UAV σε καθήκοντα μάχης.

Όλα αυτά την στιγμή που στον ρωσικό Τύπο υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα κατά του μέχρι πρόσφατα υπεύθυνου της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας Ν.Ρογκόζιν για την φαινομενικά απίστευτη απουσία των μαχητικών drones από το ρωσικό οπλοστάσιο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση ένα εξαιρετικό σχέδιο αλλά ακατάλληλο για τακτικές επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει κάποιο όπλο αντίστοιχο του Μπαϊρακτάρ TP-2 στο ρωσικό οπλοστάσιο.

“Πηγές απο το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρουν την προμήθεια ιρανικών drones κρούσης και αναγνώρισης Shahed 129 στη Ρωσία”.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, απείλησε τη Ρωσία με κυρώσεις για την αγορά των ιρανικών αεροσκαφών και τη χρήση τους στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τα υπουργεία Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ιράν αρνούνται πληροφορίες για μια τέτοια συμφωνία.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι “κατά τη παραγωγή των drones, οι Ιρανοί χρησιμοποίησαν δείγματα των αμερικανικών UAV MQ-1 Predator. Με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με ειδικούς από το Ιράν, τα Shaheds έγιναν αισθητά καλύτερα από τα πρώτα δείγματα. Αυτό αποδεικνύεται από την εμπειρία της επιτυχημένης χρήσης του Shahed 129 στη Συρία και το Ιράν.

Τα ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έχουν ταχύτητα 150 km/h και αυτονομία 1700 km, με δυνατότητα να μείνουν στον αέρα για περίπου μία ημέρα. Το μήκος της ατράκτου του UAV είναι 8 m, το άνοιγμα των φτερών είναι 16 m.

Το δηλωμένο φορτίο μάχης του Shahed 129 φτάνει τα 400 κιλά. Ο οπλισμός του drone περιλαμβάνει μια βόμβα υψηλής ακρίβειας Sadid-345 με κεφαλή κατακερματισμού, καθώς και αντιαρματικούς πυραύλους Sadid-1.

Τα ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Shahed 129 μπορούν να επεκτείνουν σημαντικά τις δυνατότητες του ρωσικού στρατού. Ο βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι τέτοια drones μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του ρωσικού στρατού και με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, τα drones μπορούν εύκολα να πραγματοποιήσουν βαριά πλήγματα με πυραύλους κρουζ σε πολύ μεγάλες αποστάσεις”