Περπάτημα: 8 λόγοι που πρέπει να το ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου

Σύμφωνα με μελέτες, το γρήγορο περπάτημα (τουλάχιστον 6 χιλιόμετρα την ώρα) μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου σε ποσοστό που φτάνει το 24%.

Το περπάτημα είναι μια από τις πιο απλές μορφές σωματικής άσκησης, η οποία όμως μπορεί να προσφέρει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία όλων των ανθρώπων, κάθε ηλικίας. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών και την παράταση της ζωής.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του περπατήματος είναι πως είναι δωρεάν και μπορεί να ενταχθεί εύκολα στην καθημερινότητα του καθενός.

Ποια οφέλη μπορεί να προσφέρει το περπάτημα;
1. Απώλεια βάρους
Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην καύση θερμίδων, η οποία με τη σειρά της συμβάλει στη διατήρηση ή απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, ένα γρήγορο περπάτημα 30 λεπτών μπορεί να κάψει έως και 200 θερμίδες, πράγμα το οποίο με την πάροδο του χρόνου ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Ωστόσο, ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Η ταχύτητα του περπατήματος
  • Η απόσταση που διανύεται κάθε φορά
  • Το μέρος στο οποίο πραγματοποιείται (πχ. το περπάτημα σε ανηφόρα βοηθά στη καύση περισσότερων θερμίδων)
  • Το βάρος του κάθε ατόμου

2.Ενδυνάμωση καρδιαγγειακού συστήματος
Το περπάτημα έχει συνδεθεί με την πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και γενικότερα ενδυνάμωση της καρδιάς. Σύμφωνα με μελέτες, το περπάτημα τουλάχιστον 30 λεπτών για πέντε ημέρες την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε ποσοστό έως και 19%. Η αύξηση της διάρκειας ή της απόστασης μπορεί να βοηθήσει επίσης σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου αυτού.

3.Μείωση επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Μια σύντομη βόλτα μετά το γεύμα, σύμφωνα με μερικές μικρές μελέτες, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, απαιτείται παραπάνω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα.

Περπάτημα: 8 λόγοι που πρέπει να το ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την χαμηλή αιμοσφαιρίνη

4.Ανακούφιση πόνου στις αρθρώσεις
Το περπάτημα βοηθά στη λίπανση και ενδυνάμωση των μυών που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις, ιδιαίτερα των γονάτων και των γοφών, με αποτέλεσμα να βοηθά στην προστασία αυτών. Το περπάτημα μπορεί όμως να έχει οφέλη και για άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα, καθώς συμβάλει στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις. Επιπλέον, το περπάτημα 8-9 χιλιομέτρων την εβδομάδα θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην πρόληψη της αρθρίτιδας.

5. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος
Το περπάτημα έχει φανεί αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κρυολογήματος και γρίπης. Συγκεκριμένα, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.000 άτομα που περπατούσαν για 30-45 λεπτά ημερησίως, διαπίστωσε πως τα άτομα αυτά παρουσίαζαν σε ποσοστό 43% λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, από άτομα που έκαναν μια καθιστική ζωή. Επιπλέον, τα άτομα αυτά ακόμη και όταν αρρώσταιναν, τα συμπτώματά τους ήταν πιο ήπια και διαρκούσαν λιγότερο.

6. Βελτίωση διάθεσης
Το περπάτημα έχει αποδειχθεί ευεργετικό για τη ψυχική υγεία, καθώς κατά τη διάρκειά του απελευθερώνονται στο σώμα ενδορφίνες, οι οποίες ευθύνονται για τη βελτίωση της διάθεσης. Μελέτες έχουν δείξει πως το περπάτημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης, των αρνητικών συναισθημάτων, αλλά και στην τόνωση της αυτοεκτίμησης.

7. Μακροζωία
Σύμφωνα με μελέτες, το γρήγορο περπάτημα (τουλάχιστον 6 χιλιόμετρα την ώρα) μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου σε ποσοστό που φτάνει το 24%. Άτομα στις ηλικίες των 50-60 που ασκούνται τακτικά έχει αποδειχθεί επίσης πως έχουν 35% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα οκτώ χρόνια της ζωής τους, σε σχέση με όσους συνομήλικούς τους δεν ασκούνται.

8. Ενδυνάμωση μυών
Το περπάτημα τονώνει κυρίως τους μύες των ποδιών και των κοιλιακών, γεγονός το οποίο βοηθά στην ενδυνάμωση και αύξηση του εύρους της κίνησης, μέσω της μετατόπισης της πίεσης και του βάρους από τις αρθρώσεις στους μύες.