Πριν από λίγες ώρες ένα μωρό μόλις 15 μηνών βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, στην συνοικία Δροσερό της Ξάνθης που κατοικείται αποκλειστικά από μουσουλμάνους Ρομά.
Τη Δευτέρα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά ήδη έχει επιβληθεί καραντίνα στην κωμόπολη.
Το βρέφος μετά από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο Ξάνθης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και μεταξύ των άλλων εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη του έγινε και το τεστ για τον κορωνοϊό στο οποίο βρέθηκε θετικό.
Ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών
Αμέσως, ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών του βρέφους προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν πόσα άλλα άτομα έχουν νοσήσει και ποιους έχουν μολύνει.Να σημειώσουμε ότι η συνοικία, ουσιαστικά είναι εκτός του ελέγχου της κεντρικής εξουσίας, αλλά έχει στενές σχέσεις και επαφές με την λοιπή μουσουλμανική κοινότητα της Ξάνθης.
Ο οικισμός αποτελείται από μόνιμους και μετακινούμενους κατοίκους και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του έχει 8.293 κατοίκους από τους οποίους οι 4.800 είναι ενήλικες και τα υπόλοιπα ανήλικοι. Οσο μπορούν να υπάρξουν σταθερά στοιχεία, καθώς πολλοί εφαρμόζουν την αρχή της διαρκούς «κινητικότητας» κλασικό γνώρισμα των Ρομά.
Ο υφυπουργός Πολιτιστικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του έκανε λόγω για μια περιοχή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και με πολλούς θύλακες της νόσου που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε επίσης ότι αύριο το μεσημέρι, οπότε και θα ολοκληρωθεί η δειγματοληπτική διαδικασία εντός του οικισμού, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Οι κάτοικοι του Δροσερού είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία μουσουλμάνοι.
Βέβαια δεν υπάρχει ομοιομορφία, καθώς στον οικισμό εντοπίζονται, διαφορετικές υποομάδες Τσιγγάνων: οι Τσίρπαντζηε, οι Μπάλκαντζηε, οι Μπεσεβλέρ, οι Αρναβούτα, οι Γκιουμπρετζήε, οι Κόλιμπατζηε και οι Σέπετσηε.
Οι ομάδες αυτές προκύπτουν ανάλογα με την περιοχή καταγωγής τους, με τα ήθη και τα έθιμα τους. Οι Μπάλκαντζηε θεωρούν πως προέρχονται από τα ορεινά της Θράκης και πιθανώς συνοικούσαν παλαιότερα με τους Πομάκους.
Οι Μπεσεβλέρ έχουν δεχτεί και αυτοί τουρκικές επιδράσεις, αλλά δεν δέχονται πως έχουν κοινή καταγωγή με τους Τσίρπαντζηε.
Οι Γκιουμπρετζήε είναι η πιο υποβαθμισμένη ομάδα τσιγγάνων σε όλη τη Θράκη, είναι ρακοσυλλέκτες και κατοικούν σε παράγκες και οι Σέπετσηε είναι καλαθοποιοί και μιλούν κυρίως στις νέες γενιές τουρκικά.
Ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τζέπελης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογράμμισε ότι στον οικισμό του Δροσερού διαμένουν πάνω από 5.000 κάτοικοι για τους οποίους ο δήμος επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα.
Τόνισε ακόμα ότι ο δήμος είναι καθόλα έτοιμος να συνδράμει, με κάθε μέσο και τρόπο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του οικισμού μετά τη λήψη των μέτρων που θα αποφασιστούν.
Ο δήμαρχος σημείωσε επίσης ότι μόλις πριν από λίγες μέρες οι υπηρεσίες κοινωνικές προστασίας του δήμου διένειμαν 700 δέματα με είδη πρώτη ανάγκης και ατομικής φροντίδας σε κατοίκους του οικισμού και ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει και νέα διανομή τροφίμων και ειδών ατομικής φροντίδας.ι όσοι ήρθαν σε επαφή με το μωρό διαπιστώθηκε ότι μένουν στον συγκεκριμένο οικισμό των Ρομά.
pronews.gr