«Άλλο το καθεστώς Ερντογάν και άλλο η Τουρκία» – Ερωτηματικά από την φράση του Α/ΓΕΕΘΑ
Στην ενημέρωση από τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο των στρατιωτικών συντακτών, χαρακτήρισε «μεγάλο ηγέτη» τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν και πρόσθεσε «αλλά δεν ξέρουμε πως θα καταλήξει στο τέλος».
Σε ότι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και το ενδεχόμενο ενός χερσαίου επεισοδίου στον Έβρο είπε: «Γίνονται πολλές προκλήσεις στη θάλασσα και στον αέρα».
Διέψευσε ότι πάτησαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο και ότι γκριζάρισαν την περιοχή και πρόσθεσε ότι «αν πατήσει οποιαδήποτε ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος «πρώτα θα την κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι».
Χαρακτήρισε την τουρκική κυβέρνηση καθεστώς Ερντογάν, το οποίο όμως το απέκοψε από το τουρκικό κράτος, λέγοντας πως «άλλο το καθεστώς Ερντογάν, άλλο το τουρκικό κράτος»!
Μιλώντας για την επιχείρηση «Ειρήνη» και το ελληνοτουρκικό επεισόδιο με το ελληνικό ελικόπτερο που πέταξε πάνω από το τουρκικό φορτηγό πλοίο και κατόπιν απειλών από την τουρκική φρεγάτα αποχώρησε είπε πως «έγινε αυτό που προβλέπεται και δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο». Συνεπώς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε κατά τα λεγόμενα είναι απλώς να «χαιρετούμε» τους Τούρκους όταν κατευθύνονται με οπλισμό προς την Λιβύη για να εφοδιάσουν τις τουρκόφιλες δυνάμεις της Τρίπολης.
Γιατί τότε γίνεται η επιχείρηση «Ειρήνη»;
«Η Τουρκία είναι απομονωμένη και μόνη της ενώ εμείς δουλεύουμε το σύστημα “των τριών συμμαχιών”, (Ελλάδα-Κύπρος- Αίγυπτος, Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) που αποδίδει».
Ειδικά πάντως για την Λιβύη το σύστημα αυτό δεν απέδωσε αφού στην Διάσκεψη του Βερολίνου η Γερμανία κάλεσε τους πάντες για το ζήτημα της Λιβύης εκτός από την Ελλάδα που έχει και έννομο συμφέρον.
Ο δε, Ερντογάν μιλάει τρεις φορές την εβδομάδα με τους δύο πλανητάρχες Β.Πούτιν και Ν.Τραμπ ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει τα πάντα για να «μπει» μαζί τους σε πεντάλεπτες συναντήσεις…
Μάλιστα ο Α/ΓΕΕΘΑ διατείνεται ότι η Τουρκία είναι μόνη της. Ας λέει ο Μπόλτον στο βιβλίο του για τις στενές σχέσεις Ερντογάν-Τραμπ…
Αναλυτικά όσα είπε σήμερα:
«Όποιος πατήσει το ποδάρι του σε ελληνικό έδαφος πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήταν. Όποιος συγκρουστεί με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να ξέρει ότι θα φύγει με βαρύ κόστος. Θέλουμε διάλογο αλλά επί ίσοις όροις.
Αυτό δεν το θέλει η Τουρκία και στόχος στη θητεία μου είναι να μην προσέλθει η Ελλάδα σε οποιονδήποτε διάλογο που δεν θα είναι υπό αυτές τις προϋποθέσεις»
«Είμαστε πανέτοιμοι κι ας μην έχουμε αυτά που θα θέλαμε από οπλικά συστήματα κι ας μην έχουν προχωρήσει όπως θα θέλαμε αναβαθμίσεις και συντηρήσεις. Αυτό φαίνεται και από τις συνεχείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Έχουν γίνει και Συμβούλια Αρχηγών και καθένας ξέρει τι επακριβώς θα κάνουμε αναλόγως του σεναρίου που θα εξελιχθεί. Οι Τούρκοι με τη συμπεριφορά τους προδίδουν και μεγάλη νευρικότητα για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας τους. Όσες χώρες διετέλεσαν κάποτε αυτοκρατορίες, παρουσιάζουν συμπεριφορές που σχετίζονται με τις αναμνήσεις τους. Αυτό στη δική τους τουλάχιστον περίπτωση προκαλεί μεγάλη αστάθεια»
Βέβαια, εδώ τίθεται ένα ερώτημα: Κάποτε και η Ελλάδα διετέλεσε αυτοκρατορία και μάλιστα διάρκειας 1000 ετών και πάνω, γιατί η συμπεριφορά μας είναι τόσο «χαμηλών τόνων» και κυρίως η γεωπολιτική μας;
«Η Τουρκία με τη συμπεριφορά της πλέον βοήθησε την Ελλάδα να μη φαίνεται ως ο παράλογος που υπερβάλλει για την απειλή. Πλήττει τα συμφέροντα πολλών χωρών, συμπεριφέρεται σαν να ζει σε άλλον αιώνα. Έχει δημιουργήσει αντισυσπειρώσεις οι οποίες μπορεί να παίρνει χρόνο να ωριμάσουν, όμως προχωρούν με σταθερά βήματα. Ο Ερντογάν είναι ένας μεγάλος ηγέτης, αλλά και ένας αυταρχικός ηγέτης.
Μετά από αυτόν η Τουρκία δεν θα είναι η ίδια. Η Ιστορία θα κρίνει αν θα μείνει ως μεγάλη προσωπικότητα ή ως ο μοιραίος ηγέτης. Ό,τι λέει το κάνει, το ξέρουμε, να ξέρει όμως και αυτός ότι τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για εμάς. Εάν στραφεί εναντίον μας θα κάνουμε αυτό που πρέπει και θα επηρεάσουμε την κρίση της Ιστορίας γι’ αυτόν.»
«Στην πρόσφατη θυελλώδη σύνοδο των υπουργών στο ΝΑΤΟ συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει άλλο κράτος που να έχει συνεχή και άμεση απειλή στην κυριαρχία του. Γενικώς όλοι επιχειρούν να αποφύγουν αντιπαράθεση με την Τουρκία, όμως το επεισόδιο με τους Γάλλους τους υποχρέωσε να σταματήσουν να προσποιούνται πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Είμαστε ένα κράτος που έχει αποδείξει ότι σέβεται τον ανθρώπινο πόνο.
Κάναμε τα πάντα στον Έβρο υπερβάλλοντας εαυτούς, ιδιαίτερα τα στελέχη στην πρώτη γραμμή, διότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε το κράτος συμμορία να χρησιμοποιεί έτσι τους ανθρώπους αυτούς για να πλήξει την ελληνική κυριαρχία.»
«Η επίσκεψη στο Ισραήλ πήγε πολύ καλά εξ όσων έχει ενημερωθεί. Υπάρχουν ουσιαστικές συζητήσεις για διάφορες συνεργασίες, αλλά και στο επίπεδο της υποστήριξης ελληνικών οπλικών συστημάτων. Επίσης, συμβολικά, για πρώτη φορά θα μεταβεί Έλληνας συνταγματάρχης στη Σχολή Εθνικής Άμυνας των Ισραηλινών και θα ακολουθήσει Ισραηλινός στη δική μας. Έχω ήδη μιλήσει με τον Ισραηλινό Α/ΓΕΕΘΑ. Συζητάμε για πολλά θέματα, οι σχέσεις είναι σε εξαιρετικό επίπεδο», κατέληξε.