Άγκυρα: «Πάμε κολυμπώντας στο Καστελόριζο – Οι Άγγλοι έδωσαν το νησί στους Έλληνες»

Άγκυρα: «Πάμε κολυμπώντας στο Καστελόριζο – Οι Άγγλοι έδωσαν το νησί στους Έλληνες»
Άγκυρα: «Πάμε κολυμπώντας στο Καστελόριζο – Οι Άγγλοι έδωσαν το νησί στους Έλληνες»

«Είναι παράδοξο που αυτό το νησί να ανήκει στην Ελλάδα»

Oι Τούρκοι βάζουν εκ νέου στο «στόχαστρο» το Καστελόριζο την στιγμή που ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ εξισώσει την επιτιθέμενη Τουρκία που θέλει να πραγματοποιήσει αποβάσεις σε ελληνικά νησιά, με την Ελλάδα.

O διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet, Αχμέτ Χακάν ανέφερε ότι «κολυμπώντας μπορώ να πάω στο Καστελόριζο; Ένας καλός κολυμβητής μπορεί. 2100 μέτρα από την Τουρκία». 

Επί τάπητος και ο ναυτικός αποκλεισμός νησιών

Στην ίδια εκπομπή αναφέρθηκαν και σενάρια ναυτικού αποκλεισμού νησιών, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποσύρει τα στρατεύματά της.

Όπως είπε ο διευθυντής της Hurriyet, Αχμέτ Χακάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης EFES 2022, έδωσε την εντύπωση επιχείρησης στα νησιά.

«Ο πρόεδρος είπε στην Ελλάδα ‘σταμάτα τη στρατιωτικοποίηση, δεν κάνω πλάκα’. Αυτή η δήλωση έδωσε την εντύπωση μιας επιχείρησης, αλλά εσείς λέτε πως είναι το σήμα της έναρξης μιας διαδικασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον καθηγητή του τμήματος Στρατηγικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιου, Atlinbas, Εράι Γκιουτσουλέρ.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή αφορά «στην απομόνωση των νησιών, τον αποκλεισμό τους». «Μπορείτε να εμποδίσετε τις εισόδους και τις εξόδους των νησιών. Δηλαδή αν η Τουρκία πει ότι αυτά τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν παραβιάζοντας τη συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να τα αποκλείσει και να πει πως θα τερματιστεί ο αποκλεισμός όταν θα φύγουν τα όπλα. Δηλαδή δεν τους επιτρέπει να προμηθευτούν αγαθά από την υπόλοιπη χώρα», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ «ξέπλυνε» σημερα την Τουρκία για τις εχθρικές και απαράδεκτες συμπεριφορές της. Aπαραίτητη η εύρεση λύσης για την άμεση εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ«με εξεύρεση κατάλληλων απαντήσεων στις τουρκικές ανησυχίες περί τρομοκρατίας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση. Σε μια εποχή που ο πόλεμος του (σ.σ. προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει διαλύσει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους Σύμμαχους να είναι ενωμένοι».