Η κυβέρνηση μετά τις διπλές εκλογές του καλοκαιριού και έχοντας την γνώση ότι δεν έχει πολιτικό αντίπαλο επέλεξε να προχωρήσει στην άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια με το οποίο θα τους παραδίδει το δικαίωμα να υιοθετούν ανήλικα παιδιά.
Αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο είναι ότι το κάνει αυτό με μηδενικές αντιδράσεις, ή τέλος πάντων με αντιδράσεις για το «θεαθήναι» όπως έγινε στην περίπτωση της Εκκλησίας ή στις περιπτώσεις βουλευτών που θα απόσχουν ή θα καταψηφίσουν κατά την ψηφοφορία του ν/σ, γνωρίζοντας ότι την θέση τους θα την «πάρουν» βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι και θα υπερψηφίσουν.
Παρόλα αυτά έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στο εσωτερικό της όπως και στο εσωτερικό του κόμματος της Ν.Δ. όχι τόσο γιατί αντιδρούν για ιδεολογικούς λόγους αλλά κυρίως γιατί θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι ακόμη στην πλειοψηφία τους είναι δεξιοί.
To ν/σ έχει επιφέρει μία αναταραχή καθώς λίγο πριν τις ευρωεκλογές δημιουργεί δυσαρέσκεια στους δεξιούς ψηφοφόρους που στήριξαν την ΝΔ και ανοίγει μέτωπο με την εκκλησία.
Εδώ όμως η ευθύνη πλέον βαραίνει τους ψηφοφόρους. Οι πολιτικοί είναι σύνηθες αλλά να λένε κι άλλα να κάνουν. Αυτή τη φορά όμως οι αντιδράσεις είναι σχεδόν μηδενικές και από την κοινωνία.
Απλώς οι πολίτες παρακολουθούν τηλεόραση και είτε αντιδρούν είτε όχι, το ξέρει μόνο ο… καναπές τους.
Πράγματα που μέχρι πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν (και είναι) παράλογα, πλέον συζητιούνται ως… φυσιολογικά!
Οι ευρωεκλογές πάντοτε αποτελούν την ευκαιρία για να αντιδράσει το εκλογικό σώμα. Αν δεν το κάνει τώρα δεν θα το κάνει ποτέ.
Μέχρι τώρα η οποιαδήποτε «αντίδραση» υποτίθεται πως προέρχεται από το εσωτερικό της ΝΔ και αυτή για υστερόβουλους λόγους.
Ο καθένας κάτι έχει να κερδίσει ή κάτι έχει που δεν θέλει να χάσει.
Αυτό που έχει προκαλέσει κάποιες αναταραχές είναι οι «πιρουέτες» του Μ.Βορίδη σε συνδυασμό με την ανοχή που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός απέναντί του.
Ο Μάκης Βορίδης έκανε μία πολιτική «κυβίστηση» τεραστίου μεγέθους (δεν είναι και η πρώτη και μάλλον δεν θα είναι ούτε η τελευταία) και από την καταψήφιση του νομοσχεδίου πήγε στην αποχή.
Δηλαδή όταν το νομοσχέδιο θα ψηφίζεται αυτός απλά θα βρίσκεται στο μπαρ της Βουλής και θα πίνει χαλαρά ένα ποτό, ή θα τρώει κάτι, ή οτιδήποτε άλλο επιθυμεί (πάντως χαλαρά θα είναι).
Πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Άκης Σκέρτσος, η Μαριά Συρεγγέλα, ο Θανάσης Κοντογεώργης, ο Παύλος Μαρινάκης, ο Δημήτρης Τσιόδρας αλλά και ο Νικήτας Κακλαμάνης είχαν δηλώσει ότι δεν διανοείται κανείς ότι τα κυβερνητικά στελέχη δεν στηρίζουν τα νομοσχέδια και απευθυνόντουσαν στον Μάκη Βορίδη.
Όμως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται να αποπέμψει τον Μ.Βορίδη για να μην του δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα επειδή ανήκει στην δεξιά πτέρυγα της ΝΔ.
Τι θα γίνει με τους υφυπουργούς που θα απόσχουν όμως;
Το Μαξίμου διαρρέει ότι με άλλο τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι υφυπουργοί που θα απόσχουν από την κρίσιμη ψηφοφορία.
Άρα αν η Μαρία Κεφάλα, κόρη παπά, που είναι υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ή ο Σταύρος Κελέτσης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απόσχουν από την ψηφοφορία ή ο υφυπουργός Άμυνας Γ. Κεφαλογιάννης, θα έχουν πρόβλημα.
Οι μητροπολίτες θα στείλουν επιστολές που ουσιαστικά θα τους προειδοποιούν να μην στηρίξουν το νομοσχέδιο από την στιγμή και η εκλογική τους πελατεία είναι στις εκκλησίες.
Αυτή την στιγμή, μπορεί να μη φαίνεται άμεσα, αλλά αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι να υπάρξει μία μεταφορά δύναμης στην δεξιά πτέρυγα για να διεκδικηθεί η αρχηγία του κόμματος στο μέλλον από κάποιο στέλεχος της.
Να σημειωθεί ότι ανοιχτά κατά του ν/σ τάχθηκε ο Γιάννης Οικονόμου, μητσοτακικό στέλεχος, ο οποίος όμως αποπέμφθηκε πρόσφατα από το υπουργικό συμβούλιο.
«Ο προβληματισμός μου ως βουλευτή της ΝΔ είναι ότι ο υπερτονισμός της φιλελεύθερης αρχής στρέφει την πλάτη στην παραταξιακή μας βάση, στους ανθρώπους που αγαπούν την οικογένεια, σέβονται την παράδοση και τη θρησκεία.
Αν τους προδώσουμε μπορεί να μας εγκαταλείψουν», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «η αποϊδεολογικοποίηση του συντηρητικού χώρου δεν βοηθά ούτε την Ελλάδα ούτε τη ΝΔ».
«Δεν μπορεί η κάθε επιθυμία να θεωρείται δικαίωμα. Η μετατροπή κάθε επιθυμίας σε δικαίωμα δεν βοηθά την ενότητα της κοινωνίας», υπογράμμισε.
«Το κόμμα μου είναι ισχυρό επειδή είναι ταυτοτικά ισχυρό.
Η μαζικότητα και η λαϊκότητά της ΝΔ είναι αυτές που της επιτρέπουν να λειτουργεί ως όχημα εξουσίας για την προαγωγή του φιλελευθερισμού και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», είπε ο Γ. Οικονόμου και υπενθύμισε ότι «έχουμε πρόσφατο το παράδειγμα της Γαλλίας. Η γαλλική δεξιά σχεδόν εξαϋλώθηκε, επειδή αποστράφηκε βασικούς πυλώνες της δεξιάς – έθνος, οικογένεια, θρησκεία».