Η Δύση θέλει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία γιατί «διαλύεται η παγκόσμια οικονομία»
Η Ρωσία πέτυχε μία πολύ σημαντική διπλωματική επιτυχία καθώς ανακοινώθηκε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλ, από τον ΟΗΕ, ότι ΗΠΑ και ΕΕ θα άρουν τις κυρώσεις για την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές και έχουν ήδη συντάξει γραπτές εγγυήσεις τις οποίες και παρέδωσαν στον Γ.Γ. των Ηνωμένων ΕΘνών Α.Γκουτέρες.
Αυτό δείχνει πως υπάρχει έντονη πίεση στο παρασκήνιο σε όλες τις χώρες της Δύσης με κάποιο τρόπο να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Τα σιτηρά και τα λιπάσματα για τις δυτικές χώρες παίζουν καίριο ρόλο καθώς οι πολίτες τους κάθε εβδομάδα αντιμετωπίζουν ανατιμήσεις στα προϊόντα διατροφής, της τάξης του… 10%.
Τα ρωσικά δημητριακά και λιπάσματα έχουν περιορισμούς από τις δυτικές κυρώσεις (σε ότι αφορά τις δυτικές αγορές γιατί στις άλλες χώρες οι Ρώσοι πωλούν αφειδώς) καθώς οι εξαγωγές τους έχουν περιοριστεί στην Δύση επειδή εμποδίζεται η πρόσβαση σε λιμάνια, πιστώσεις και ασφάλιση.
Δηλαδή αυτές που αυτοκτόνησαν ήταν οι δυτικές χώρες οι οποίες αναζητούν έναν εύσχημο τρόπο για να μπορέσουν να κάνουν νέες εισαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών.
Ο Λαβρόφ δήλωσε πως o Γκουτέρες κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι αυτό θα εξετασθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας που υπογράφηκε τον Ιούλιο και επιτρέπει στην Ουκρανία να επαναλάβει τις αποστολές σιτηρών από τα νότια λιμάνια της έπειτα από μήνες αποκλεισμού τους από τη Ρωσία.
Ο Λαβρόφ δήλωσε πως ο Γκουτέρες του είπε ότι έχει λάβει γραπτές υποσχέσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι θα εφαρμόσουν το τμήμα της συμφωνίας που αφορά τις εξαγωγές της Ρωσίας, ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις σε αυτούς που θα διαχειριστούν τα ρωσικά δημητριακά.
Αν οι υποσχέσεις αυτές πραγματοποιηθούν, τότε όλα τα εμπόδια για την εξαγωγή ρωσικών δημητριακών και λιπασμάτων θα αρθούν, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Λαβρόφ δήλωσε ακόμη ότι δυτικές χώρες προσπάθησαν να «πολιτικοποιήσουν» την κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί.
Στο σχέδιο της δήλωσης των ηγετών της G20, το οποίο είδε σήμερα το Reuters, αναφέρεται πως «τα περισσότερα» μέλη καταδικάζουν κατηγορηματικά τον πόλεμο στην Ουκρανία και υπογραμμίζουν πως καθιστά εύθραυστη την παγκόσμια οικονομία.
Ο Λαβρόφ είπε επίσης πως το Κίεβο αρνείται να μιλήσει με τη Μόσχα και προβάλλει μη ρεαλιστικούς όρους για την ειρήνη.
Στην πραγματικότητα η κοινή δήλωση δείχνει ένα μόνο πράγμα: Η παγκόσμια οικονομία δεν αντέχει άλλο τον πόλεμο στην Ουκρανία και το κόστος που αυτός επιφέρει.
Γι’ αυτό και υπάρχουν πιέσεις από παντού ακόμα και στις ΗΠΑ να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και να βρεθεί μία λύση.
Στην Δύση, είχανε κάνει το λάθος να θεωρούν τις οικονομίες τους μεγαλύτερες από την ρωσική με χρηματοπιστωτικούς όρους. Αυτό δυστυχώς είναι το αποτέλεσμα όταν ολόκληρες κοινωνίες έχουν μάθει να ζουν με φανταστικά νούμερα και «φανταστικό» χρήμα.
Τους δημιουργείται η εντύπωση ότι εν τέλει το «φανταστικό» αυτό χρήμα υπάρχει.
Λάθος, αυτό που υπάρχει είναι η ενέργεια, οι πρώτες ύλες, και φυσικά τα τρόφιμα. Όποιος τα έχει ήταν είναι και θα μείνει πλούσιος, όποιος δεν τα έχει σοβαρό πρόβλημα.
Όμως το Κίεβο δε δείχνει διατεθειμένο να βρεθεί λύση διότι θα πρέπει να παραδώσει αρκετά εδάφη και όχι μόνο την Κριμαία αλλά και γιατί ο ίδιος ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι μετά από μία τέτοιου είδους ειρήνευση δεν θα έχει πλέον κανένα λόγο ύπαρξης.
Φυσικά η Ουκρανία από προσωρινή νικήτρια μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε οριστική ηττημένη, εάν η Δύση κρίνει πως δεν χρειάζεται να σταλούν αλλά οπλικά συστήματα και άλλοι Δυτικοί μισθοφόροι.