Αρνί με σικουφιχτά μακαρόνια

Το ζυγούρι είναι παράδοση, Κρητική διατροφή!
Το ζυγούρι είναι παράδοση, Κρητική διατροφή!

Αρνί με μακαρόνια σκιουφιχτά
Ένα από τα κλασικά πιάτα της κρητικής κουζίνας, με βραστό αρνί και παραδοσιακά ζυμαρικά του νησιού. Είναι γνωστή η αγάπη των Κρητικών για τα «ωζίστικα» κρέατα, δηλαδή για τα κρέατα των αιγοπροβάτων και από αυτά περισσότερο για το ζυγούρι. Το ζυγούρι είναι το χρονιάρικο αρνί που ακόμα δεν έχει γεννήσει.

Ένα από τα κλασικά πιάτα της κρητικής κουζίνας, με βραστό αρνί και παραδοσιακά ζυμαρικά του νησιού.

Μια λέξη που σε ταξιδεύει στις Κρητικές μαδάρες, στα ψηλά βουνά, σε ένα μυστηριακό ταξίδι στα βοσκοτόπια με τις φιγούρες των κρητικών βοσκών με κοπάδια αιγοπροβάτων.
Το ζυγούρι είναι παράδοση, Κρητική διατροφή! 

Το πιλάφι, παραδοσιακό φαγητό των γάμων. Όμως τα μακαρόνια τις τελευταίες δεκαετίες έχει αρχίσει να συνοδεύει το κρέας. Τα μακαρόνια στο ζωμό του κρέατος τα συνηθίζουμε τελικά σε πολλές εκδηλώσεις.

Υλικά

  • 1 κιλό αρνί, σε μερίδες (μαζί και κανένα παϊδάκι)
  • 1½ λίτρο νερό (περίπου)
  • 500γρ. σιουφιχτά μακαρόνια (έτοιμα του εμπορίου)
  • ½ φλιτζάνι στάκα προαιρετικά
  • ανθότυρο ξερό τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε το κρέας στο νερό με αλάτι και πιπέρι για 40-60 λεπτά περίπου ανάλογα με το κρέας μέχρι να μαλακώσει. Μετά το βγάζετε από την κατσαρόλα πιατέλα, τα πασπαλίζετε με το αλάτι και το πιπέρι και το διατηρείτε ζεστό στην άκρη.

Βήμα 2

Στραγγίζετε το ζωμό και προσθέτετε όσο νερό χρειάζεστε εσεις ακόμα για να υπαρχει στη κατσαρόλα ενάμισι περίπου λίτρο ζωμό. Όταν πάρει την πρώτη βράση, ρίχνετε τα σιουφιχτά μακαρόνια και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν το ζωμό. Αν χρειαστεί, μπορείτε προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του βρασίματος.

Βήμα 3

Σερβίρετε τα σιουφιχτά στα πιάτα , τα περιχύνετε με λιωμένη στάκα και τα πασπαλίζετε με ανθότυρο. Τοποθετείτε από μια μερίδα κρέας ή ένα δυο παϊδάκια δίπλα από τα σιουφιχτά μακαρόνια.