Αξιωματούχος Εμιράτων: «Τα ΗΑΕ έδωσαν ένα καλό μάθημα στην Τουρκία»

«Τα ΗΑΕ εκ μέρους όλων των Αράβων έδωσαν ένα καλό μάθημα στην Τουρκία», ανέφερε με νόημα ο σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ Abdulkhaleq Abdullah.
«Τα ΗΑΕ εκ μέρους όλων των Αράβων έδωσαν ένα καλό μάθημα στην Τουρκία», ανέφερε με νόημα ο σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ Abdulkhaleq Abdullah.

«Τα ΗΑΕ εκ μέρους όλων των Αράβων έδωσαν ένα καλό μάθημα στην Τουρκία», ανέφερε με νόημα ο σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ Abdulkhaleq Abdullah.

Το tweet του Abdullah, έχει ευθεία αναφορά βέβαια στην επίθεση στην βάση αλ-Ουατίγια από άγνωστα αεροσκάφη, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή τουρκικών συστημάτων Hawk.

Το tweet στη συνέχεια κατέβηκε από τον λογαριασμό του αξιωματούχου των Εμιράτων, αλλά τα τουρκικά ΜΜΕ το παρουσιάζουν ως απόδειξη της συμμετοχής μαχητικών Mirage 2000-9 των ΗΑΕ στην επίθεση.

Νωρίτερα Τούρκοι επίσημοι είχαν καταλήξει και αυτοί στο ίδιο ενδεχόμενο.

Προς το ενδεχόμενο των Mirage 2000-9 από τα ΗΑΕ συγκλίνουν Τούρκοι επίσημοι ότι ήταν τα αεροσκάφη που βομβάρδισαν την βάση αλ-Ουατίγια.

Τα σενάρια πάντως για τι ήταν τα αεροσκάφη δίνουν και παίρνουν.

Το νέο σενάριο, που πλέον φαίνεται να μην ισχύει,  διακινεί η ιστοσελίδα Arab Weekly.

Εκεί που η “ζυγαριά είχε κάτσει” στα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ, τώρα στην αναζήτηση των «άγνωστων» αεροσκαφών μπαίνουν και τα Rafale.

Σύμφωνα με αυτά οι νέες πληροφορίες θέλουν τα αεροσκάφη  που επιτέθηκαν στην αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια στη δυτική Λιβύη, να ήταν τύπου Rafale -κάτι που περιορίζει την αναζήτηση των επιτιθέμενων ανάμεσα σε μόλις δύο κράτη: τη Γαλλία και την Αίγυπτο, τις δύο χώρες που διαθέτουν αυτόν τον τύπο αεροσκαφών.

Η Ελλάδα αποκλείεται…  αυτομάτως καθώς δεν απέκτησε ποτέ, τον τύπο αυτό του γαλλικού μαχητικού, αν και στο παρελθόν είχε υπάρξει έντονη  κινητικότητα.

Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι η επίθεση αποτέλεσε μια γρήγορη απάντηση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στην Τρίπολη, η οποία είναι ενδεικτική της τουρκικής επιρροής στη δυτική Λιβύη.

Στην περίπτωση που ήταν τα μαχητικά ήταν Rafale το πιθανότερο είναι να ήταν αιγυπτιακά, καθώς η Γαλλία δεν θα ρίσκαρε μια τέτοια κίνηση, αν και το 2011 δεν είχε κανένα ενδοιασμό να βομβαρδίσει ανηλεώς τον Στρατό της Λιβύης και μάλιστα λέγεται ότι ο βομβαρδισμός στο τελευταίο κομβόι του Καντάφι, πριν αυτός εκτελεστεί από εξτρεμιστές, ήταν από γαλλικά χέρια.

defencenet.gr