Χανιά: Ξεκίνησε το πρόγραμμα δακοκτονίας για τη νέα ελαιοκομική περίοδο -Πού τοποθετούνται παγίδες

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δακοκτονίας για τη νέα ελαιοκομική περίοδο
Ξεκίνησε το πρόγραμμα δακοκτονίας για τη νέα ελαιοκομική περίοδο

Ξεκίνησε στα Χανιά το πρόγραμμα δακοκτονίας για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, καθώς, όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφέρεια, τοποθετήθηκαν οι παγίδες για τη συλλογική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στις πρώιμες και μεγάλο μέρος των μεσοπρώιμων περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της η καρπόδεση της ελιάς. Επίσης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «παγίδες αναρτώνται στις περιοχές που έχουν καρποφορία άνω του 25% μίας πλήρους καρποφορίας, έχουν αποδεχτεί τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων οι οικείοι δήμοι και έχει αναδειχτεί προσωρινός ανάδοχος στις εργολαβίες παγιδοθεσίας και ψεκασμών για τις περιοχές αυτές. Παγίδες θα αναρτηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και στις υπόλοιπες ελαιοκομικές περιοχές οι οποίες πληρούν τους όρους ένταξης».

Μέσω της ίδιας ανακοίνωσης ενημερώνονται οι παραγωγοί ότι οι παγίδες αναρτώνται σε ελαιόδεντρα (όχι πλατάνια, καστανιές ή άλλα καρποφόρα δέντρα) με πλούσια καρποφορία και κανονική ανάπτυξη, περίπου ανά 2.000 ελαιόδεντρα, ομοιόμορφα κατανεμημένες. Τα δέντρα αυτά δεν θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σε δρόμο αγροτικό ή ταχείας κυκλοφορίας.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι δεν έχει βρεθεί εργολάβος ψεκασμού για τις Δ.Κ. Χανίων και Σούδας και τις Τ.Κ. Τσικαλαριών και Απτέρων και για το λόγο αυτό καλούνται οι παραγωγοί των συγκεκριμένων περιοχών να προχωρήσουν με ίδια μέσα στην αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς.

Σε εξέλιξη είναι και η εκτίμηση παραγωγής στην ζώνη της ορεινής Τσουνάτης (ποικιλία ελιάς), ενώ για την πορεία της δακοκτονίας οι παραγωγοί θα ενημερώνονται με συνεχή δελτία τύπου τα οποία μαζί με τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.crete.gov.gr