Αρχική ΚΡΗΤΗ Χίλια ΜΠΡΑΒΟ στο Γυμνασίου Τυμπακίου: Δείτε την ταινία «Όταν οδηγεί το αλκοόλ»...

Χίλια ΜΠΡΑΒΟ στο Γυμνασίου Τυμπακίου: Δείτε την ταινία «Όταν οδηγεί το αλκοόλ» (βίντεο)

Σκοπός της 7η Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είναι να ευαισθητοποιηθούν φυσικά πρόσωπα και φορείς για την πρόληψη της μεγάλης μάστιγας από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ.

Η άμετρη κατανάλωση αλκοόλ από όλες τις ηλικίες εξελίσσεται σε παθογένεια με ολέθριες επιπτώσεις, τόσο άμεσες εξάρτηση, αλκοολισμός κλπ, όσο και έμμεσες, τροχαία δυστυχήματα, παραβατικότητα κλπ.

Η μη ασφαλής χρήση αλκοόλ μετατρέπεται σε κανονικό «Εφιάλτη» για χιλιάδες ανθρώπους, υπονομεύοντας την ατομική και κοινωνική Υγεία και πρόοδο.

Τα θύματά του δυστυχώς αυξάνονται και δεν μπορούμε να μένουμε παθητικοί απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση.

«Όταν οδηγεί το αλκοόλ…» Η παρουσίαση της ταινίας από την Ομάδα Μαθητών των Β’ και Γ’ τάξεων του Γυμνασίου Τυμπακίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Σπηλίου, στο στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων-αγωγής υγείας.

Σκοπός της 7η Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είναι να ευαισθητοποιηθούν φυσικά πρόσωπα και φορείς για την πρόληψη της μεγάλης μάστιγας από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ.

Κύριε Υπουργέ,

κυρία Διοικήτρια της 7ης Υ.Π.Ε,

κύριε Δήμαρχε ,

Κες και Κοι

Καταρχάς, θα θέλαμε να συγχαρούμε την 7η Υ.Π.Ε. Κρήτης και το Δήμο Αγίου Βασιλείου για τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας, για ένα θέμα τόσο επίκαιρο αλλά και τόσο φλέγον

και να τους ευχαριστήσουμε, εκ μέρους των μαθητών και των καθηγητών του προγράμματος αγωγής υγείας: «Όταν οδηγεί το αλκοόλ…» του Γυμνασίου Τυμπακίου, για την πρόσκληση που μας έγινε να παρουσιάσουμε την ταινία μας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη παρουσία αναρτήσεων από εφήβους που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, «μπουκάλια» όπως υπερηφανεύονται οι ίδιοι, αλλά και μια ταυτόχρονη αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων στις εφηβικές ηλικίες λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι πρέπει κάτι να κάνουμε και μεις σαν σχολείο.

Εδώ, θα θέλαμε να σας πούμε ότι το θέμα της κατανάλωσης του αλκοόλ στην εφηβεία ξεκίνησε να μας απασχολεί από τη σχολική χρονιά 2016-2017. Παρακολουθήσαμε βιωματικό εργαστήριο με θέμα: «Η πρόληψη των εξαρτήσεων στο σχολείο και ο ρόλος των εκπαιδευτικών», που διοργάνωσε η Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κα Αγγελική Ζαχαράτου, σε συνεργασία με το ΚΕΣΑΝ Ηρακλείου, το σύλλογο «Επιστροφή» και το Αλκοολογικό Ιατρείο ΠΑΓΝΗ, το οποίο υπήρξε άκρως διαφωτιστικό και κατατοπιστικό και μια εξαιρετική πηγή έμπνευσης για μελλοντικές δραστηριότητες.

Έτσι λοιπόν την πρώτη χρονιά περιοριστήκαμε στην ενημέρωση και βιωματική προσέγγιση από τη διευθύντρια του Κ.Υ. Μοιρών, κυρία Τσικαλά, τον κο Μεραμβελιωτάκη, γιατρό του Κ.Υ. Μοιρών και μέλη του συλλόγου ΚΟΠΑ.

Στη συνέχεια, κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2017-2018, θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε οι ίδιοι οι μαθητές να μεταδώσουν το μήνυμα στους συνομήλικούς τους. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της ταινίας.

Στα πλαίσια των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων προτείναμε στα παιδιά να φτιάξουμε μια ταινία μικρού μήκους που να θίγει το τρίπτυχο εφηβεία-αλκοόλ- οδήγηση και η ανταπόκρισή τους υπήρξε άμεση και συγκινητική. Ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας σε ιδέες, όρεξη και ενθουσιασμό..

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και από κει και πέρα το πήραν πάνω τους. Μας εξέπληξαν με το πόσο αστείρευτες ιδέες έχουν και για το πόσο δημιουργικά μπορούν να γίνουν.

Τα παιδιά έχουν εικόνες και αντίληψη των γεγονότων. Πολλά απ’ αυτά έχουν βιώσει στο οικογενειακό ή στο ευρύτερο φιλικό τους περιβάλλον δυστυχήματα ανηλίκων και ενηλίκων που έχουν προκληθεί από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Αυτό που κάναμε οι καθηγητές που αναλάβαμε το πρόγραμμα (Βάλια Πιπεράκη , Παναγιώτης Σαμόλης , Κατερίνα Χρήστου) ήταν να τους δώσουμε ερεθίσματα και στη συνέχεια να περιμένουμε.

Αρχικά ζητήσαμε από τη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μοιρών, κυρία Κατερίνα Τσικαλά, να μας παρέχει, για δεύτερη φορά, κάποιο γιατρό για να μιλήσει στα παιδιά . Πράγματι, μας επισκέφθηκε ο κύριος Μανώλης Μεραμβελιωτάκης, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στον οργανισμό ενός ανθρώπου και ειδικότερα ενός εφήβου. Τους περιέγραψε περιστατικά που έχει ζήσει ως γιατρός στα επείγοντα ή στις εφημερίες. Η περιγραφή του αφορούσε και τα θύματα των τροχαίων αλλά και το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον. Η παρέμβαση αυτή ήταν τόσο άμεση που συγκλόνισε τα παιδιά. Αυτός ήταν και ο στόχος μας: Θέλαμε τα παιδιά να προβληματιστούν για τις ολέθριες συνέπειες του αλκοόλ και να αναλογιστούν πόσο επικίνδυνη είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοολούχων ποτών.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούρνες όπου τα παιδιά παρακολούθησαν δύο βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο του διημέρου οδικής ασφάλειας «Δρόμος Ζωής», που διοργάνωσε ο Δήμος Χερσονήσου σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης. Η πρώτη δράση ήταν το εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHers) του τμήματος Κοινωνικής Ιατρικής του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, με τίτλο: « Λήψη απόφασης κατά τη χρήση του οδικού δικτύου και παράγοντες που την επηρεάζουν στην περίοδο της εφηβείας».

Έπειτα τα παιδιά παρακολούθησαν το πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής «Κάντο σωστά», του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», το οποίο συμπεριελάμβανε θέματα θεωρητικής και βιωματικής εκπαίδευσης. Είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν γυαλιά προσομοίωσης μέθης και κόπωσης καθώς και να μπουν στον προσομοιωτή ανατροπής οχήματος ώστε να βιώσουν και να συναισθανθούν τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου ατυχήματος.

Εδώ αξίζει να σας παραθέσουμε μερικά σχόλια των μαθητών μας αφού ολοκληρώθηκαν αυτές οι δράσεις:

« Ήταν τέλεια εμπειρία και θα ήθελα να ξαναπάμε». Μ.Κ.

« Όλα ήταν πολύ ενδιαφέροντα και σίγουρα ήταν κάτι που δεν σου δίνεται η ευκαιρία να «απολαύσεις» κάθε μέρα». Ε.Κ.

«Ήταν πολύ όμορφα …μακάρι να δινόταν η ευκαιρία ό,τι είδαμε να το δουν όλα τα παιδιά». Κ.Ε

«Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και εξαιρετική, ο καθένας από μας θα ήθελε πιστεύω να το ξαναζήσουμε». Τ.Ν

«Ωραία ήταν..» Γ.Κ.

« Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία που άξιζε να ζήσουμε» Α. Β

«Ήταν μια εμπειρία που δεν θα την ξεχάσω. Ήταν θαυμάσια». Ε. Α.

«Μου έμεινε η ζαλάδα που ένιωσα στο αμάξι (σημ: προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου)»Σ.Μ

«Μου έμεινε ο τρόμος μέσα στο αμάξι (σημ: προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου) και μου άρεσε η άσκηση φωτιάς στο λεωφορείο». Γ. Κ.

Μετά απ’ όλα αυτά, έφτιαξαν μόνα τους μια ιστορία την οποία διαμόρφωσαν, επίσης, μόνα τους σε σενάριο και ξεκίνησαν τα γυρίσματα τα οποία έγιναν, όπως και το μοντάζ από μαθητή της Β΄ Γυμνασίου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθούμε στους ανθρώπους που αμέσως μόλις ζητήσαμε τη βοήθεια τους έσπευσαν να μας την παρέχουν και έκαναν ότι μπορούσαν για να διευκολύνουν το έργο μας

Τον κο Αλέξανδρο Καμπαναράκη, Διευθυντή του Γυμνασίου Τυμπακίου

Την κα Κατερίνα Τσικαλά, Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μοιρών

Το Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Πολυιατρείου Τυμπακίου

Κα Μαρία Ζιώρη

Κο Σταύρο Καλπαδάκη

Κο Μανώλη Μεραμβελιωτάκη

Κα Γιωργία Μανιαδάκη-Δασκαλάκη

Κα Στέλλα Σαίτη

Κα Νεκταρία Σταυρακάκη με την μικρή Ελευθερία

Τον κο Κώστα Μαυράκη, ιδιοκτήτη καταστήματος νυκτερινής διασκέδασης

Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κο Γιάννη Μαθιουδάκη καθώς, όταν του ζητήσουμε να μας ενοικιάσει έναν καταγραφέα ήχου, αυτός όχι μόνο μας τον παρείχε δωρεάν αλλά παρείχε πολύτιμες συμβουλές και βοήθεια στο μαθητή που χειριζόταν την κάμερα και έκανε το μοντάζ της ταινίας.

Στόχος μας ήταν πρώτα να δώσουμε ερεθίσματα στους μαθητές μας και μετά να τους αφήσουμε να αντιδράσουν σ’ αυτά. Αυτό που θα παρακολουθήσετε στη συνέχεια ήταν το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας. Παρά τις όποιες τεχνικές ατέλειες εμείς είμαστε υπερήφανοι για τους μαθητές μας. Με την αστείρευτη δημιουργικότητά τους, την ευαισθησία τους, τις ιδέες τους και την εργατικότητά τους κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ταινία, που ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσει αλλά προπάντων θα ευαισθητοποιήσει και θα προβληματίσει και άλλους εφήβους.

Ευχαριστούμε πολύ

Και τώρα, το λόγο και την εικόνα έχουν οι μαθητές μας.