Χλωροκίνη στον COVID-19; Κεράστε τον ένα ποτό !

η χλωροκίνη δεν είναι «σούπερ μαντολίνη»
η χλωροκίνη δεν είναι «σούπερ μαντολίνη»

Επιστημονική ομάδα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Wayne στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από μελέτη για την επίδραση της υδροξυχλωροκίνης (δηλαδή για την χλωροκίνη την οποία αγόρασε το ελληνικό κράτος σε ποσότητα πέντε τόνων από την Ινδία) σε ασθενείς με νόσο COVID-19 και προέκυψε ότι χειροτέρεψε η κατάστασή τους!

Εδώ όμως την διαφήμιζαν όλοι!

Συγκεκριμένα, ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Δρ. Joshua Barbosa από το Νοσοκομείο Sinai Grace, μελέτησε διαδοχικό αριθμό ασθενών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Μαρτίου με εικόνα πνευμονίας, που εν συνεχεία απεδείχθη ότι οφειλόταν σε λοίμωξη από SARS-CoV-2.

Οι 63 ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τυχαία επιλογή: η πρώτη ομάδα έλαβε υδροξυχλωροκίνη και υποστηρικτική φροντίδα και η δεύτερη ομάδα μόνο υποστηρικτική φροντίδα.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν η υδροξυχλωροκίνη επηρέαζε την ανάγκη επιτάχυνσης της παροχής αναπνευστικής υποστήριξης στους ασθενείς και προκαλούσε αλλαγές στον αριθμό των λεμφοκυττάρων και την αναλογία λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων.

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι στους 32 ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη χρειάστηκε να επιταχυνθεί η ανάγκη παροχής αναπνευστικκής υποστήριξης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επίσης η υδροξυχλωροκίνη συσχετίστηκε με τάση επιδείνωσης του λόγου λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων, καθώς και με υψηλότερο κίνδυνο διασωλήνωσης. Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές ως προς τον απόλυτο αριθμό των λεμφοκυττάρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η λεμφοπενία (χαμηλός αριθμός λεμφοκυττάρων) είναι κύριο εργαστηριακό εύρημα της νόσου COVID-19 και έχει αρνητική προγνωστική αξία, καθώς έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS).

Ενώ, οι χαμηλότερες τιμές του λόγου λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων και η προοδευτική αύξηση της θρομβοκυττάρωσης (αυξημένη τιμή αιμοπεταλίων) έχουν συσχετιστεί με χειρότερη επιβίωση των ασθενών.

Οι ερευνητές καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι, από την παρούσα μελέτη προκύπτει ότι η υδροξυχλωροκίνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη SARS-CoV-2 σχετίζεται με αυξημένη ανάγκη επιτάχυνσης της αναπνευστικής υποστήριξης.

Επίσης, δεν προκύπτουν οφέλη ως προς τη μείωση της θνητότητας, τη λεμφοπενία και τις τιμές του λόγου λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας όμως την διαφήμιζε και είχε αναφερθεί στα τέλη Μαρτίου στις κλινικές δοκιμές της χλωροκίνης που γίνονται σε Γαλλία και Κίνα.

»Όσο περισσότερο καθυστερεί η κορύφωση του κύματος στην πατρίδα μας, τόσο περισσότερη ευκαιρία έχει να ετοιμαστεί το σύστημα υγείας και να βρεθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Και να σας πω κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα του σήμερα”, είπε ο κ. Τσιόδρας

Ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Επίσης, ερευνητική ομάδα της Γαλλίας από ομάδα του διάσημου καθηγητή Λοιμώξεων κ. Ραούλτ χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται σε όλα τα νοσοκομεία, τα ελληνικά νοσοκομεία. Χρήση των φαρμάκων σε έξι ημέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό σε 90% των ασθενών σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα.

Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά γι’ αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κ. Γαργιαλιάνου, που είναι πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων».

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε: «Είναι ένα ευρέως και διαδεδομένο φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση της μαλάριας (ελονοσίας δηλαδή), είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά.

Γνωρίζω γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με τον νέο κορονοϊό και όλοι παίρνουν χλωροκίνη».

Όπως φαίνεται τελικά η χλωροκίνη δεν είναι «σούπερ μαντολίνη» παραφράζοντας ατάκα από γνωστή ταινία του αείμνηστου Κώστα Βουτσά.

Σημειώνεται ότι η φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma SA έχει ανακοινώσει ότι ξεκίνησε την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, η διάθεση του φαρμάκου Unikinon (χλωροκίνη) σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (SARS COIVID-19), μετά την έγκριση από τον ΕΟΦ.

pronews.gr