Πολύ μεγάλη ανησυχία για την «επέλαση» του δάκου – Πρόβλημα με το φάρμακο της δακοκτονίας που διενεργείται από την περιφέρεια Κρήτης
Η αγωνία των χιλιάδων ελαιοπαραγωγών στην Κρήτη κορυφώνεται όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβριος, εποχή κατά την οποία οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του βασικού εχθρού της ελιάς, του δάκου.
Οι παραγωγοί βλέπουν τα ελαιόδεντρα να έχουν αρχίζει να «λυγίζουν» από το βάρος των ελιών καθώς η φετινή χρονιά εξελίσσεται ως η πλέον αποδοτική των τελευταίων ετών, αλλά παράλληλα παρακολουθούν τους πληθυσμούς του δάκου να πολλαπλασιάζονται απειλώντας με καταστροφή, πρωτίστως ποιοτικά, αλλά και ποσοτικά την παραγωγή.
Το πρόγραμμα δακοκτονίας που εφαρμόζεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, μπορεί φέτος να ξεκίνησε σχετικά έγκαιρα, αλλά στην συνέχεια υπήρξαν προβλήματα με καθυστερήσεις στους ψεκασμούς των ελαιοκαλλιεργειών.
Και αυτό, αφενός λόγω καιρικών συνθηκών (δεν γίνονται ψεκασμοί όταν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι) και αφετέρου λόγω του φαρμάκου που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια.
Όπως επισημαίνει ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών ο οποίος είναι και ελαιοπαραγωγός στην Κίσαμο Χανίων, δρ Κώστας Χαρτζουλάκης, ενώ στις παγίδες εμφανίζονται πολύ μεγάλοι δακοπληθυσμοί, οι ψεκασμοί καθυστερούν, δεν γίνονται έγκαιρα, καθώς μεταξύ των δολωματικών ψεκασμών πρέπει να περάσει χρονικό διάστημα 21 ημερών, όπως αναγράφεται στις οδηγίες του φαρμάκου και όπως άλλωστε είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων.
Και εννοείται πως και το χρονικό διάστημα των 21 ημερών μεταξύ των ψεκασμών δεν τηρείται και συχνά είναι μεγαλύτερο, είτε λόγω των ανέμων, είτε λόγω των….αργιών!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι ενώ σε περιοχές της Κισάμου ο δολωματικός ψεκασμός είχε προγραμματισθεί να γίνει στις 12-13 Αυγούστου, τελικά λόγω και του….Δεκαπενταύγουστου, ο ψεκασμός μετατέθηκε για αύριο Τετάρτη ή τις επόμενες ημέρες.
«Όμως οι πληθυσμοί του δάκου ανανεώνονται πιο συχνά, σε διάστημα 15 – 18 ημερών» αναφέρει ο κ. Χαρτζουλάκης επισημαίνοντας πως στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να γίνει τελικά ο ψεκασμός, ο δάκος έχει πλέον «ξεφύγει» προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις ελιές.
Μάλιστα η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε «λόγω όμως των αυξημένων δακοπληθυσμών και των ευνοϊκών για την ανάπτυξη του δάκου καιρικών συνθηκών παρακαλούνται οι παραγωγοί να επισκέπτονται τα αγροκτήματά τους και να είναι σε επαφή με την υπηρεσία μας ώστε εάν δεν υπάρξει πτώση των πληθυσμών και εξαιτίας της μη παρέλευσης των 21 ημερών από την ημερομηνία έναρξης του 1ου δολωματικού δεν είναι δυνατή η έναρξη του δεύτερου δολωματικού ψεκασμού, να λάβουν οδηγίες αντιμετώπισης του δάκου στην περίπτωση που υπάρχει αποδεδειγμένα πρόβλημα.».
Δηλαδή συνιστά στους παραγωγούς να προχωρήσουν σε ψεκασμό με άλλο επιτρεπόμενο σκεύασμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάστημα μικρότερο των 21 ημερών, αλλά με δικό τους κόστος.
Εύλογα ο κ. Χαρτζουλάκης καταλήγει:
«Και υπάρχουν δύο ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους.
Γιατί δεν έγινε προμήθεια εναλλακτικού εγκεκριμένου σκευάσματος, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τέτοιες περιπτώσεις, που με την πρόοδο της περιόδου θα είναι πιο συχνές.
Οι παραγωγοί που μετά από σύσταση της ΔΑΟΚ θα κάνουν ψεκασμούς με άλλο εγκεκριμένο σκεύασμα για την προστασία του ελαιόκαρπου θα καταβάλουν ολόκληρη την εισφορά δακοκτονίας;»