Διάσκεψη για την Λιβύη στην Ιταλία χωρίς (πάλι) την Ελλάδα για «να τα βρουν» μεταξύ τους Τουρκία-Αίγυπτος

Διάσκεψη για την Λιβύη στην Ιταλία
Διάσκεψη για την Λιβύη στην Ιταλία

Αρνητική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα

Mία ακόμα Διάσκεψη για τη Λιβύη χωρίς την παρουσία της Ελλάδας , οργανώνει η Ιταλία στη Ρώμη στις 22 Ιουνίου, με τους προσκεκλημένους να είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος όπου είναι πολύ πιθανό Άγκυρα και Κάιρο να έχουν μία συνολική επανέναρξη των γεωπολιτικών τους σχέσεων εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Nova , στόχος της Διάσκεψης είναι να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας για τη Λιβύη.

Το ζήτημα όμως εδώ αφορά άμεσα και την Ελλάδα αφού η Λιβύη είναι ένα κράτος το οποίο με το τουρκολιβυκό μνημόνιο «μοιράζεται» με την Τουρκία την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Κάιρο και Άγκυρα βρίσκονται σε αντιπαράθεση στη Λιβύη και είναι γνωστό ότι την καταστροφή τουρκικών UAV στο έδαφος της Λιβύης την πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων και αιγυπτιακά Rafale.

Σκοπός της Διάσκεψης είναι η εξεύρεση λύσης στη λιβυκή κρίση, η οποία παρουσιάζει σημάδια κλιμάκωσης, ιδιαίτερα από τότε που η χώρα έχει αποκτήσει δύο κυβερνήσεις.

Ο διορισμένος από το λιβυκό κοινοβούλιο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάτι Μπασάγα ο οποίος υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, διατήρησε την έδρα της κυβέρνησής του στη Σύρτη, αφότου οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην αντίπαλη κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα – ο οποίος αρνείται να παραδώσει την εξουσία – τον εκδίωξαν από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και υπογείως βρίκσεται σε «καλό δρόμο». Αν το κατορθώσει , η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει άμεσο πρόβλημα με τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, στην περιοχή του Καστελόριζου που δεν καθορίστηκε με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Πλέον Τουρκία και Αίγυπτος έχουν βρει διαύλους στρατηγικής συνεννόησης και αυτό μόνο κακό είναι για την Ελλάδα:

Η ελληνική ΑΟΖ που έχει συμφωνηθεί με την Αίγυπτο, δια χειρός Κ.Μητσοτάκη και Ν.Δένδια, είναι στον 28ο Μεσημβρινό, τέμνει το χερσαίο έδαφος της Ρόδου και την χωρίζει σε δυτική με ΑΟΖ και δυτική χωρίς ΑΟΖ, εξαιρεί το σύμπλεγμα της Μεγίστης, διότι «δεν έχει επήρρεια» (!), δέχεται μερική ΑΟΖ για την Κρήτη και πλέον είναι σε πλήρη εξέλιξη η απώλεια των ελληνικών δικαιωμάτων.

Aπό τον 28ο μέχρι τον 32ο Μεσημβρινό, το Κάϊρο υπόσχεται πλέον ότι θα είναι τουρκική ΑΟΖ, μόλις ολοκληρωθεί η παράδοση των στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την Άγκυρα.

Αν Τουρκία και Αίγυπτος τα βρουν μεταξύ τους, η Ελλάδα εκτός του ότι χάνει ακόμα μία συμμαχία, θα αποκτήσει ένα σοβαρό γεωπολιτικό πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει κατορθώσει ήδη να ακυρώσει εν τη πράξει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ μέσω υπογραφής στρατηγικών συμφωνιών με το Άμπου Ντάμπι ενώ έχει επαναπροσεγγίσει ήδη το Ισραήλ και την Σ.Αραβία.