Διάβημα της Λιβύης κατά της Ελλάδας για τις έρευνες της Exxonmobil νοτιοδυτικά της Κρήτης: «Είναι αμφισβητούμενη περιοχή»!

«Η Ελλάδα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την λιβυκή κρίση και να επιβάλει τετελεσμένα»

Η τουρκόφιλη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης επέδωσε ένα θρασύτατο διάβημα προς τη χώρα μας διαμαρτυρόμενη για τις ελληνικές έρευνες της Exxonmobil νοτιοδυτικά της Κρήτης λέγοντας μάλιστα πως είναι «αμφισβητούμενη περιοχή»!

Συγκεκριμένα μιλάει «Για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης» το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης σε επίσημη ανακοίνωση του νωρίς το πρωί.

Στην ανακοίνωση του το Λιβυκό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι τη στιγμή που η Μεσόγειος πρέπει να «αποτελεί θάλασσα ειρήνης και ανάπτυξης» η Ελλάδα επιχειρεί να «εκμεταλλευθεί την λιβυκή κρίση και να επιβάλει τετελεσμένα για την οριοθέτηση των Θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών με την σύναψη συμβολαίων έρευνας υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεταξύ μας διαφιλονικούμενη περιοχή».

Το Λιβυκό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για έναρξη ερευνών από το σκάφος Sanco Swift για λογαριασμό ξένων εταιρειών που υπέγραψαν συμβόλαια με την Ελλάδα, έχει ήδη προβεί σε διάβημα προς την Ελλάδα και επισημαίνει ότι θα «προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».

Αναμένεται αντίδραση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (η όποια αντίδραση αν και δεν αναμένουμε τίποτα το ιδιαίτερο).

Πάντως, εδώ τίθεται και ένα άλλο ζήτημα: Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να άρει άμεσα την αναγνώρισή στην μεταβατική λιβυκή κυβέρνηση.

Να πούμε ότι ναι μεν το τουρκολιβυκό μνημόνιο καταδικάζεται από τις δυτικές χώρες «ως μη έχον νομική ισχύ» αλλά όταν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν επεισόδιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα κανείς από αυτούς δεν θα σπεύσει να τους πετάξει έξω από αυτήν…

– Άμεση άρση της αναγνώρισης του καθεστώτος της Τρίπολης ως νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης. Αυτομάτως τουλάχιστον σε  ότι αφορά η Ελλάδα καθίστανται ανενεργές οι συμβάσεις που έχει υπογράψει με την Τουρκία.

– Πίεση στις χώρες της ΕΕ να άρουν και αυτές την αναγνώριση της Τρίπολης ως νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης

– Αναγνώριση της κυβέρνησης της Βεγγάζης ως νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης.

– Δημιουργία κύριου Ναυστάθμου στην Κρήτη. Είναι αδιανόητο με τόσους κινδύνους και τέτοιας έκτασης γεωπολιτικές-γεωστρατηγικές ανατροπές να μην υπάρχει δεύτερος κύριος Ναύσταθμος για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

– Αγορά τουλάχιστον 24 μαχητικών UAV και των ανάλογων όπλων αλλά και μεταφορά τεχνογνωσίας για κατασκευή τους και στην Ελλάδα. Δυστυχώς έτσι όπως τα κατάφεραν όλοι οι κυβερνώντες, η χώρα πρέπει να αναζητήσει μαχητικά UAV από το εξωτερικό και όχι να τα κατασκευάσει η ίδια. Καλώς ή καλώς το Ισραήλ είναι μονόδρομος αν θεωρήσουμε πως η πληροφορία περί αποδοχής πώλησης οπλισμένων UAV στην Ελλάδα από το Τελ-Αβίβ, ευσταθεί.

– Μεταφορά στην Καλαμάτα στο αεροδρόμιο της 120ΠΕ ή η μετατροπή τη 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα ως Πτέρυγα Μαχητικών για προσβολές Εδάφους και Επιφανείας. Ο τουρκικός στόλος στο Λιβυκό πέλαγος  και οι τουρκικές βάσεις στην Λιβύη δεν πρέπει να νιώθουν ασφαλείς.