DW: «Ελλάδα, Γαλλία & Τουρκία βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης – Προβλέπεται θερμό καλοκαίρι στην Μεσόγειο»

DW: «Ελλάδα, Γαλλία & Τουρκία βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης - Προβλέπεται θερμό καλοκαίρι στην Μεσόγειο»
DW: «Ελλάδα, Γαλλία & Τουρκία βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης - Προβλέπεται θερμό καλοκαίρι στην Μεσόγειο»

Ελληνοτουρκική κρίση και σύγκρουση συμφερόντων Γαλλίας και Τουρκίας στη Μεσόγειο βλέπει η γερμανική Süddeutsche Zeitung σε εκτενές άρθρο της με  τίτλο «Σύμμαχοι σε τροχιά σύγκρουσης» και σημειώνει ότι «η επεκτατική δράση της Τουρκίας στη Μεσόγειο εξοργίζει τις χώρες της περιοχής και τους νατοϊκούς εταίρους, με τη Γαλλία να ζητά μάλιστα κυρώσεις μετά από θερμό επεισόδιο».

Η Γερμανία και τα γερμανικά ΜΜΕ ουδέποτε έκρυψαν την «ουδέτερη» φιλοτουρκική στάση τους και την προσπάθειά τους να «εξισώσουν» θύτες και θύματα

Άλλωστε ουδέποτε θέλουν να ανακάμψει γεωπολιτικά η Ελλάδα και σίγουρα δεν θέλουν την γαλλική κυριαρχία στην Μεσόγειο αφού το Παρίσι είναι ο βασικός αντίπαλος του Βερολίνου για την κυριαρχία στην Ευρώπη.

Nα σημειώσουμε πως στην χθεσινή συνάντηση Μάας-Ταβούσογλου ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε πως η Γερμανία «δεν αμφισβητεί τις αξιώσεις κανενός».

Μόνο που αξιώσεις έχουν μόνο οι Τούρκοι ενώ η Ελλάδα δεν έχει καμία αξίωση, συνεπώς είναι σαφές ποιον στηρίζει το Βερολίνο.

Σύμφωνα με την SZ «βασική αιτία της διαμάχης είναι η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σαράτζ αλλά και οι αξιώσεις της Άγκυρας σχετικά με πιθανά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου τα οποία διεκδικούν επίσης Κύπρος και Ελλάδα.

Στην ανατολική Μεσόγειο επίκειται θερμό καλοκαίρι, με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να μη αποκλείει ακόμη και στρατιωτική σύγκρουση».

Παραπέμποντας στη χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Βερολίνο η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε μεν «τον φίλο του Χάικο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο και ανοιχτή στη διαμεσολάβηση του Βερολίνου.

Ο Μάας κατέστησε όμως σαφές ότι ο διάλογος θα δυσκόλευε εάν η Τουρκία έστελνε ερευνητικά πλοία με στρατιωτική συνοδεία μπροστά στην Κρήτη ή την Κύπρο. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας στην ΕΕ μπορούν να τεθούν θέματα όπως η διευρυμένη τελωνειακή ένωση που διακαώς επιθυμεί η Τουρκία.

Μπορεί να προκύψουν όμως και νέες κυρώσεις. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τη συμπεριφορά της Άγκυρας, είπε ο Μάας. Στο Βερολίνο δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία, στο δε Παρίσι, την Αθήνα και τη Λευκωσία ακόμη λιγότερη».

Όλες τις πληροφορίες γύρω από το θερμό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας-Τουρκίας συνοψίζει σε εκτενές της άρθρο η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αποτυπώνοντας λεπτομερώς τα όσα εκτυλίχθηκαν στις 10 Ιουνίου στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τον πόλεμο δηλώσεων που ακολούθησε, η εφημερίδα παρατηρεί:

«Εδώ και καιρό η Γαλλία θεωρεί ότι τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο απειλούνται από τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες. Γι΄ αυτό και ενίσχυσε τη στρατιωτική της συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Με την Κύπρο υπεγράφη ήδη στρατιωτική συμφωνία η οποία διασφαλίζει στο γαλλικό ναυτικό τη διαρκή χρήση της ναυτικής βάσης στη Λάρνακα. Η δε «στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας που συμφωνήθηκε στις αρχές του χρόνου είναι αρκετά πιο εκτενής. Δεσμεύει τη Γαλλία να έχει μια ενισχυμένη παρουσία φρεγατών στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο μια κοινής «στρατηγικής εκφοβισμού».

Αν και δεν το λέει κανείς ανοιχτά, βασικός στόχος είναι η Τουρκία».