Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Στόλτενμπεργκ για Λιβύη: Στενεύουν τα περιθώρια για την Ελλάδα
Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν και ο φιλοτουρκος γ.γ. του ΝΑΤΟ Δανός Γενς Στόλτενμπεργκ, αμέσως μετά τις δηλώσεις του τελευταίου περί «συμπαράστασης» προς την Τουρκία στην Λιβύη.
Όπως αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, οι δύο τους συζήτησαν θέματα «περιφερικής ασφάλειας» ειδικά για Συρία και Λιβύη ενώ… συζήτησαν ακόμη για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν Τουρκία και ΝΑΤΟ για τη μετά «κορωνοϊό» εποχή, καθώς και οι δύο τους «μοιράζονται» την ίδια «ανησυχία» για την πανδημία.
Η τηλεφωνική επικοινωνία μόνο τυχαία δεν ήταν βέβαια. Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ, με τις οποίες δίνει ουσιαστικά «λευκή επιταγή» στην Τουρκία για την Λιβύη είναι ενδεικτικές για το τι έρχεται.
Πιθανή τουρκική επέμβαση στην Λιβύη ή διεύρυνση της εμπλοκής της εκεί μόνο καλά νέα δεν είναι για τον Χ.Χαφτάρ.
Αυτό σε συνδυασμό με την αφωνία και την απραξία που δείχνει η Ελλάδα για την συγκεκριμένη περιοχή φέρνει τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Κρήτη πιο κοντά, κάτι που σημαίνει με την σειρά του απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
Έχουν αντιληφθεί κάποιοι πόσο κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα είναι η επικράτηση του Χαφτάρ στην Λιβύη; Έχουν αντιληφθεί ότι αυτό το παράνομο και παράλογο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο θα αποβεί “νάρκη” στα ύφαλα των εθνικών μας συμφερόντων;
Έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να ακυρωθεί πάση θυσία αλλά στην πράξη;
Να σημειωθεί ότι τα τουρκικά Τα τουρκικά UAV TB.2 Bayraktar στοχεύουν αδιακρίτως πολιτικά οχήματα, όπως φορτηγά ακόμη και ημιφορτηγά με την υποψία και μόνο ότι μεταφέρουν προμήθειες στον LNA, χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση από κανένα!
Ισραηλινός αξιωματούχος: Αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία – «Κοινά συμφέροντα στην Α.Μεσόγειο»
Νέο περίεργο δημοσίευμα από τον τουρκικό Τύπο αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ ήρθε στο προσκήνιο.
Έτσι μετά τα τουρκικά δημοσιεύματα περί “ισραηλινής πρότασης” για διαμοιρασμό με την Τουρκία της ΑΟΖ της νότιας Κύπρου, στο πρότυπο της συμφωνίας με την Λιβύη, ένα νέο αυτή τη φορά κάνει λόγο ότι υπάρχει πλήρης κινητικότητα στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Σε δηλώσεις που αποδίδονται σε Ισραηλινό αξιωματούχο, Τουρκία και Ισραήλ θέλουν την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, επικαλούμενος τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών σε Συρία αλλά και στα ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα οι Τούρκοι αναλυτές λένε πως το Ισραήλ απείχε από την κοινή δήλωση των 5 χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, ΗΑΕ, Γαλλία) για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο λέγοντας πως η απουσία αυτή δεν ήταν τυχαία.
Σε σχέση με τα δημοσίευμα περί διαμοιρασμού της κυπριακής ΑΟΖ ο ίδιος Ισραηλινός επίσημος είπε:
«Δεν έχουμε ποτέ συζητήσει οτιδήποτε που να σχετίζεται με την διευθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία, ούτε τώρα ούτε και στο απόγειο των σχέσεών μας στη δεκαετία του 90.
Οι αναφορές αυτές είναι ανοησίες.
Αυτό που θέλουμε όμως είναι η πλήρης αποκατάσταση των διπλωματικών μας σχέσεων. Όσο δεν τις έχουμε υπάρχουν πολύ λίγα που να μπορούμε να επιτύχουμε μαζί.», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως Ελλάδα και Τουρκία διατηρούν διπλωματικές σχέσεις παρά τις μεταξύ τους τριβές και ένταση.
“Το ίδιο και με τα ΗΑΕ, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία αλλά διατηρούν διπλωματικές σχέσεις”
Σε ερώτηση για την απουσία του Ισραήλ από την κοινή δήλωση των 5 χωρών ο αξιωματούχος είπε πως το Ισραήλ «δεν ήταν ποτέ μέρος αυτής της… ομάδας».
«Είμαστε μόνο μέλη του φόρουμ για το φ.α. της ανατολικής Μεσογείου το οποίο έχει την έδρα του στο Κάιρο. Η δήλωση των 5 χωρών , είχε δύο ζητήματα, ένα εκ των οποίων ήταν η Λιβύη, για την οποία όμως δεν έχουμε κανένα συμφέρον εκεί και δεν μας απασχολεί», λέγοντας χαρακτηριστικά «πως δεν έχουμε εκεί κάποιο σκυλί στον καυγά».