Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα υγιές έντερο είναι το κλειδί για έναν ευτυχισμένο τρόπο ζωής και για ένα υγιές σώμα. Ευτυχώς, η ινδική κουζίνα έχει άφθονες επιλογές για να περιλαμβάνει όλες τις φυτικές ίνες και τις πρωτεΐνες που χρειάζεστε για ένα υγιές έντερο. Ο Dr Rohini Patil, Founder – Nutracy Lifestyle, απαριθμεί μερικά πιάτα που μπορούν να κάνουν το κόλπο.
Θα διαπιστώσετε ότι οι πρόγονοί σας φτιάχνουν αυτά τα πιάτα εδώ και χρόνια και μπορείτε εύκολα να μάθετε πώς να τα φτιάχνετε μόνοι σας. Τα απολαμβάνετε από τότε που ήσασταν παιδί και τώρα που ξέρετε ότι βοηθούν στη χαλάρωση βασικών ζητημάτων, μπορείτε να τα καταβροχθίσετε με περισσότερη ζέση.
Έτσι, σήμερα, στο μενού έχουμε:
Khichdi

Εικόνα: Shutterstock
Όχι, όχι το σόου, αν και αυτό μπορεί να βοηθήσει επίσης, αλλά το πιάτο μπορεί να βοηθήσει να απαλύνει το πεπτικό σας σύστημα. Το ρύζι έχει υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, αλλά εξισορροπείται από τα θεραπευτικά λίπη και τις φυτικές ίνες στο ghee και το dal. Το πιάτο έχει αναφερθεί στη δίαιτα satvik για ένα καλό και υγιές έντερο με άλλα οφέλη όπως η παροχή φυτικών ινών. Αυτό βοηθά στη δυσκοιλιότητα, τις χαλαρές κινήσεις και τον έμετο. Η θρεπτική αξία και τα οφέλη για την υγεία αυξάνονται πολλαπλά όταν λαχανίζετε στο χιτστί σας .
Πηγμένο ρύζι

Εικόνα: Το ρύζι Shutterstock
Curd θεωρείται μια από τις καλύτερες σπιτικές θεραπείες για προβλήματα του εντέρου. Η προβιοτική φύση του ωμού καθιστά αυτό το πιάτο μια εξαιρετική λύση για τη δυσπεψία. Το τυρόπηγμα είναι γεμάτο με καλά βακτήρια που βοηθούν στην καλύτερη πέψη και επίσης υποστηρίζουν την απώλεια βάρους. Το λευκό ρύζι είναι εύκολο στην πέψη και απορροφά όλες τις γεύσεις του τυροπήγματος χωρίς να επηρεάζει τα οφέλη του για την υγεία. Το πηγμένο ρύζι υποστηρίζει την ισορροπία ενός υγιούς μικροβίου του σώματός σας.
Idli

Εικόνα: Shutterstock
Αυτό το δημοφιλές πιάτο της Νότιας Ινδίας έχει χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την υγεία του εντέρου εδώ και πολύ καιρό. Εκτός από το ότι περιέχει πολλά εντερικά βακτήρια, τα idlis είναι χαμηλά σε θερμίδες, γεγονός που τα καθιστά μια υγιεινή επιλογή πρωινού. Η κατανάλωση τους με τσάτνεϊ που περιέχει ορισμένα συστατικά που έχουν υποστεί ζύμωση ενισχύει τα συνολικά προβιοτικά οφέλη τους. Η υφή και η γεύση διευκολύνουν τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να καταναλώνουν idlis .
Άμλα Μουράμπα

Εικόνα: Shutterstock
Εκτός από τη διευκόλυνση της καλύτερης απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα, το amla βοηθά την πέψη και τη διάσπαση της τροφής σε μικρότερα σωματίδια. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες καθιστά αυτό το μουράμπα εξαιρετικά ωφέλιμο για πεπτικά και γαστρεντερικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας και της γαστρίτιδας.
Μουνγκ Νταλ

Εικόνα: Shutterstock
Butyrate, ένα λιπαρό οξύ που το moong dal παράγει στο σώμα σας, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν τις αλλαγές της συσσώρευσης αερίων. Αυτό το λιπαρό οξύ δημιουργείται όταν τα καλά βακτήρια στο έντερο σας διασπούν τις διαιτητικές ίνες. Εκτός από την παροχή άφθονων πρωτεϊνών και σιδήρου, το moong dal είναι επίσης εύκολο στην πέψη.