ΕΕ: Πρώτο «ναι» στο άνοιγμα των συνόρων με 14 «τρίτες χώρες» -Μπλόκο στις ΗΠΑ, θετική για την Κίνα υπό όρους

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η εν λόγω λίστα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα (29/06)
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η εν λόγω λίστα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα (29/06)

Σε μια προκαταρκτική συμφωνία κατέληξαν χθες βράδυ, μετά από έναν δύσκολο συμβιβασμό οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ, αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων της σε πολίτες τρίτων κρατών από την 1η Ιουλίου.

Μετά από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών των «27» πήραν την απόφαση να αναθέσουν στην κροατική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να συντάξει τη λίστα που θα περιλαμβάνει 14 τρίτες χώρες, για τις οποίες η ΕΕ θα ανοίξει τα σύνορά της δίχως να θέσει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία των πολιτών της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες χώρες επιλέγονται με καθαρά επιδημιολογικά δεδομένα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που συνεχίζει να ταλανίζει την ανθρωπότητα.

Οι χώρες που «κλειδώνουν» μια θέση στη λίστα της ΕΕ


Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η εν λόγω λίστα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα (29/06) από την κροατική προεδρία και θα περιλαμβάνει χώρες οι οποίες έχουν καταγράψει τα ίδια ή ακόμη και λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανά 100.000 κατοίκους.

Ανάμεσα στις τρίτες χώρες (κράτη δηλαδή που δεν ανήκουν στην ΕΕ) για τις οποίες αναμένεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανάψει το πράσινο φως βρίσκεται ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Μαυροβούνιο, η Νότια Κορέα, η Νέα Ζηλανδία, η Ταϊλάνδη και η Τυνησία. Μάλιστα στην λίστα κατά πάσα πιθανότητα θα συμπεριληφθεί και η Κίνα, υπό τον όρο να εφαρμόσει μία πολιτική αμοιβαιότητας, ανοίγοντας και εκείνη τα σύνορά της για τους Ευρωπαίους.

Ποιες χώρες μένουν εκτός της λίστας


Εκτός της ευρωπαϊκής λίστας μένουν χώρες με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ρωσία. Πάντως στη διάρκεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων ορισμένα κράτη μέλη πίεσαν να συμπεριληφθούν χώρες με υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, έστω και σε δεύτερο χρόνο στη λίστα, όπως για παράδειγμα η πρόταση της Πορτογαλίας να συμπεριληφθεί μελλοντικά και η Βραζιλία. Σημειώνεται ότι η Βραζιλία μέχρι στιγμής έχει καταγράψει 55.900 θανάτους από το νέο κορωνοϊό!

Από την άλλη και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία τους να συμπεριληφθούν στην «λευκή λίστα» της ΕΕ, με τον ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο να υποστηρίζει ότι η χώρα του συνομιλεί με την ΕΕ ώστε να υπάρξει μια συμφωνία.

Σημειώνεται ότι πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα (έρευνα την κατατάσσει ανάμεσα στους «top3 προορισμούς της Μεσογείου) ήταν υπέρ να συμπεριληφθούν περισσότερες τρίτες χώρες στη λίστα, καθώς η οικονομία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Ωστόσο, χώρες όπως για παράδειγμα η Σουηδία επέμεναν για μεγαλύτερο «κούρεμα» στη λίστα.

Σε κάθε περίπτωση για την «διεύρυνση» της λίστας καθοριστικό ρόλο θα παίξουν όπως προαναφέρθηκε τα επιδημιολογικά δεδομένα των υπό εξέταση χωρών, τα οποία πρέπει να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε. (16 κρούσματα/100.000 πληθυσμού). Η ΕΕ θα επανεξετάζει κάθε δύο εβδομάδες τη «λευκή λίστα» με τις τρίτες χώρες προκειμένου να καταγράφονται τα επιδημιολογικά στοιχεία και πιθανές αλλαγές με νέα κρούσματα.